Stikstofdecreet ingediend in Vlaams Parlement

Fractieleiders Van Rompuy (cd&v) en Vandaele (N-VA). Photonews

Cultuuroorlog

Disney kiest voor zwarte actrice als ‘blauwe fee’ in Pinocchio-remake

Simon Segers

In Disneys remake van de bekende animatiefilm Pinocchio (1940) is de ‘blauwe fee’ niet langer een blanke verschijning met blonde haren, maar een zwarte vrouw. Deze casting is de zoveelste beslissing van de mediagigant om traditioneel blanke personages te ‘raceswappen’.

Pinokkio is het geesteskind van de 19e-eeuwse Italiaanse auteur Carlo Collodi. In ‘Le avventure di Pinocchio’ (de avonturen van Pinokkio, red.) vertelt hij het verhaal van een houten marionet die tot leven komt en zichzelf in allerlei problemen brengt. De gebeurtenissen in dit boek zijn echter veel wreder dan wat te zien is in de bekende Disneyfilm. Zo doodt Pinokkio de bekende, sprekende krekel met een hamer en wordt hij later opgehangen in een boom. De animatiefilm is een meer kindvriendelijke versie en was destijds ook een groot kritisch en commercieel succes.

“Zo wit als een wassen beeld”

In de Disneyfilm werd Pinokkio tot leven gewekt door ‘de blauw fee’. Collodi omschreef haar in zijn werk als “een mooi klein meisje, met turquoise haar en een gezicht zo wit als een wassen beeld”. Disney paste de figuur aan naar een blanke fee met blond haar en een hemelsblauw kleed. In de nieuwe film ging de keuze naar de (kale) zwarte actrice Cynthia Erivo.

Fans ontevreden

Vele fans uiten online hun ontevredenheid met de beslissing om het personage te ‘raceswappen’. Op Disneys officiële YouTubekanaal ontving de trailer van de film 570 000 dislikes, ruim een tienvoud van het aantal likes. Erivo zelf is tevreden met het groeiend aantal zwarte actrices in traditioneel blanke rollen. Zo sprak ze vol lof over de casting van Halle Bailey als de kleine zeemeermin en Yara Shahidi als Tinker Bell in de nog te verschijnen film Peter Pan & Wendy.

“Deur openen voor alle zwarte meisjes”

“Wat geweldig is aan het feit dat ikzelf, Yara en Halle deel uitmaken van deze wereld, is dat we nu hebben geholpen om de deur te openen voor alle zwarte meisjes, en ook voor ons allemaal die onszelf niet echt zagen in dit lexicon van werk”, sprak Erivo in een interview met PopSugar. “Nu weten we dat we onszelf op het scherm kunnen zien als magische wezens, zeemeerminnen en feeën. We weten dat we daar deel van mogen uitmaken. Ik hoop dat met Halloween, of wanneer er een tijd is om je te verkleden, deze kleine meisjes zeggen: ‘Ik wil een blauwe fee zijn,’ en dat het een kostuum wordt van de blauwe fee die we nu zien. Dat zou echt geweldig zijn.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/09/de-kleine-zeemeermin-is-in-nieuwe-film-een-zwarte-vrouw/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

10 gedachten over “Disney kiest voor zwarte actrice als ‘blauwe fee’ in Pinocchio-remake”

Plaats een reactie

Delen