Het subsidieregister dat de Vlaamse regering donderdagmiddag lanceerde, brengt in kaart aan wat en hoeveel subsidies er vanuit de Vlaamse overheid worden uitgedeeld. Alle subsidies aan rechtspersonen, dus verenigingen, bedrijven, vzw’s… zijn er opgelijst. Subsidies die aan private personen worden toegekend staan er – om privacyredenen – evenwel niet in. Hieronder lijsten we vijf subsidies op die dit jaar al uitgedeeld werden door de Vlaamse overheid.
1. 562.968 euro voor inclusief, divers kunstencentrum
Victoria Deluxe, een Gents cultuurhuis dat zich inzet voor een “duurzame, democratische en inclusieve samenleving” kreeg in 2022 twee subsidies toegewezen. De organisatie ziet “mechanismen van macht en uitsluiting” en probeert met haar werking “de stereotiepe beeldvorming te doorbreken in de strijd voor een rechtvaardige samenleving”. Victoria Deluxe krijgt dit jaar een algemene subsidie van meer dan een half miljoen euro toegewezen. Daarnaast krijgt het cultuurhuis nog een dikke 60.000 euro ter ondersteuning van haar internationaal beleid. Ondertekend: het departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media.
2. 25.000 euro voor de Antwerpse Pride
De Antwerpse Pride, er was dit jaar al veel over te doen. Jong Groen-voorzitter Paola Travella vond het niet kunnen dat N-VA zou deelnemen aan deze parade en beschuldigde de partij van ‘homofobie’ en ‘transfobie’. Het meerdaagse LGBT-festival kreeg overigens een subsidie van 25.000 euro van het departement Kanselarij, Bestuur, Buitenlandse Zaken en Justitie. Die laatste twee beleidsdomeinen vallen overigens onder N-VA-minister Zuhal Demir.
3. 230.000 euro voor het Vlaams-Marokkaans Culturenhuis
Darna, het Vlaams-Marokkaans culturenhuis, heeft als missie de ontmoeting, dialoog en culturele interactie tussen de Vlaamse en Marokkaanse gemeenschappen in Brussel (en de rest van Vlaanderen) te stimuleren. De Vlaamse overheid steunt hen in die missie door 230.000 euro toe te kennen in het kader van hun internationaal en interregionaal cultuurbeleid.
4. 990.000 euro voor Çavaria
De Vlaamse belangenverdediger van LGBTI+-mensen en koepel van LGBTI+-organisaties, Çavaria, krijgt in 2022 exact 986.492,57 toegewezen, in drie verschillende subsidies. Opvallend: in het verleden kwam de organisatie in opspraak omdat ze openlijk opriepen om niet op het Vlaams Belang te stemmen.
Daarnaast is het ook onduidelijk waarvoor Çavaria die subsidies juist gebruikt. Een deel houdt de koepelorganisatie zelf bij, maar zo’n 300.000 euro wordt verdeeld onder verschillende, provinciale ‘Roze Huizen’. De boekhouding van die huizen bleek in het verleden niet altijd op orde te zijn. Vlaams minister Somers (Open Vld) was hier in 2020 van op de hoogte en vroeg toen om duidelijkheid aan de organisatie.
5. 8,7 miljoen euro aan dotaties voor politieke partijen
Tot slot: de Vlaamse overheid kende in 2022 voor 8.718.948 euro aan partijdotaties toe. Die zijn gebaseerd op het aantal verkozenen en het ledenaantal van de partij. De N-VA kreeg van Vlaanderen de meeste subsidies toegekend: 2.291.210 euro. Daarnaast krijgen politieke partijen ook nog een federale dotatie.
In totaal deelde Vlaanderen in 2021 voor 13,3 miljard euro aan subsidies uit. Dat is goed voor bijna een derde van de Vlaamse begroting. Naast meer transparantie, hoopt minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) een debat op gang te brengen over de Vlaamse subsidiecultuur. Hij is van mening dat er te veel subsidies aan nutteloze projecten uitgedeeld worden en dat de overheid dat geld beter voor andere doeleinden kan gebruiken. “Al is de lijst nog niet volledig”, reageert Open Vld-parlementslid Maurits Vande Reyde. “Neem nu de Vlaamse Participatiemaatschappij (VPM). Die is niet opgenomen in de lijst, terwijl dat gaat over meer dan 1 miljard euro belastinggeld per jaar.” Toch vindt hij het een goede zaak dat minister Diependaele inzet op meer openbaarheid van bestuur. “Een stap in de goede richting”, noemt hij het.
Lees ook: