Conner Rousseau (foto: Belga)

Binnenland politiek

Elke partij probeert uw gegevens te verzamelen, Vooruit doet het zelfs illegaal

Wannes Neukermans

“Teken de petitie voor een jachtverbod!” “Veranker het recht op abortus in de grondwet!” “Schaf de accijnzen af!” “Maak tanken betaalbaar!” Allemaal petities die gelanceerd worden door politieke partijen. En neen, men is niet zozeer geïnteresseerd in uw mening. Wél willen ze van zo veel mogelijk mensen de gegevens verzamelen. Maar Vooruit gaat daar nog een stap verder in: de partij van Conner Rousseau schendt hierbij het gegevensrecht, door onduidelijk te zijn over wat er gebeurt met de informatie die u achterlaat.

Om hun zichtbaarheid te tonen, of “om thema’s op de agenda te krijgen”, lanceren politieke partijen regelmatig campagnes en petities over bepaalde thema’s. Maar het is het bij die partijen niet zozeer om uw stem te doen: vooral uw persoonlijke gegevens zijn van belang voor hen. Om te mogen stemmen, moet u namelijk steevast uw naam en e-mailadres invullen. Soms vraagt men ook naar het gsm-nummer en het thuisadres.

Informatie

Er zijn bij de campagnes van alle partijen vragen te stellen. Welk effect hebben die peilingen? Wat gebeurt er met die gegevens? Hoe worden die bijgehouden? Hoe veilig is dat? Eén ding is zeker: een peiling van een politieke partij zal nooit rechtstreeks effect op het beleid hebben. Online petities door politieke partijen worden namelijk niet aanvaard in het federaal of het Vlaams Parlement. Het zijn dus vooral de persoonsgegevens waar de partijen interesse in hebben.

Al die persoonlijke informatie is goud waard voor politieke partijen. In latere campagnes, communicatie… kan die politieke data gebruikt worden en kunnen er in sommige gevallen zelfs folders en brieven aankomen. Tijdens verkiezingscampagnes komt er misschien zelfs een politicus aanbellen om campagne te voeren, omdat u daar (onbewust) toestemming voor hebt gegeven toen u een petitie invulde, bijvoorbeeld om de accijnzen af te schaffen.

Maar bij Vooruit schendt men zelfs het gegevensrecht. Om daar een petitie in te vullen, moet u eerst langs een hele reeks gebruikersvoorwaarden scrollen, om daarna een onopvallende link naar de privacyverklaring te passeren. Maar zelfs daar is het onduidelijk wat er precies gebeurt met de gegevens en hoe die bewaard worden. Dat is illegaal.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Elke partij probeert uw gegevens te verzamelen, Vooruit doet het zelfs illegaal”

Plaats een reactie

Delen