Els van Doesburg (foto: Belga)

Uncategorized

Els van Doesburg (N-VA): “Het verhaal van Jinnih Beels is: ‘Ik ben tegen drugs, maar…’ Mijn verhaal is: ‘Ik ben tegen drugs, punt”’

Wannes Neukermans

“Het verhaal van Jinnih is er een van: ‘Ik ben tegen drugs, maar…’. Mijn verhaal is er een van: ‘Ik ben tegen drugs, punt.”‘ Antwerpse coalitiepartners N-VA en Vooruit verschillen fundamenteel van mening als het over de aanpak van de drugsproblematiek gaat. Waar schepen voor Onderwijs en Jeugd Jinnih Beels voor een legalisering wil gaan – eerst van cannabis, op termijn alle drugs -, ziet schepen voor Gezondheidszorg Els van Doesburg dat niet zitten.

https://redactie.palnws.be/2022/09/duitse-regering-wil-cannabis-legaliseren-maar-botst-op-europese-wetgeving/

Drugsgeweld is in Antwerpen nog nooit zo driest aanwezig geweest, het aantal verslaafden stijgt en elk jaar worden er door de douane recordvangsten genoteerd – die slechts een fractie zijn van het totaal aantal drugs dat aankomt in de haven van Antwerpen. Dat is volgens Jinnih Beels (Vooruit) het teken dat de ‘war on drugs’ niet werkt. “De conclusie zou toch moeten zijn dat je dit anders moet gaan aanpakken”, vindt de Vooruit-schepen. Ze wijst daarom naar Portugal, Uruguay, Canada en Duitsland als voorbeeldlanden, die drugs gedecriminaliseerd – of in sommige gevallen zelfs gereguleerd hebben. “We moeten én inzetten op preventie en schadebeperking, én inzetten op hulpverlening, én inzetten op repressie. Alleen moet het evenwichtiger”, aldus Beels.

Legalisering

Ze pleit dus voor een legalisering en regularisering, in eerste instantie van cannabis, maar later ook van alle drugs. “Mijn pleidooi gaat in eerste instantie over alcoholbeleid, maar dat is er al, en cannabis”, waar volgens Beels 25 procent van de bevolking mee in aanraking komt. “Dus laten we het debat voeren over het legaliseren en regulariseren van cannabis. In een later stadium kunnen we voor alle soorten drugs, ook coke, bekijken wat de beste aanpak is.” Op de vraag of dit het officiële Vooruit-standpunt is, reageert Beels niet volledig. Wel stemde de socialistische partij enkele jaren geleden al voor een legalisering van cannabis.

“Het verhaal van Jinnih is er een van: ‘Ik ben tegen drugs, maar…’. Mijn verhaal is er een van: ‘Ik ben tegen drugs, punt. Er is geen maar.”‘ Els van Doesburg (N-VA) is het allesbehalve eens met haar collega-schepen uit Antwerpen. “Als je tegen drugs bent, moet je die strijd ook blijven voeren. Wil dat zeggen dat je die ooit volledig wint? Neen. Maar dat is eigenlijk zo met alles wat in de strafwet staat.” Ook inbraken, moorden… zullen steeds blijven bestaan, zo redeneert ze. “Wil dat dan zeggen: ‘We gooien de handdoek in de ring, we gaan legaliseren?’ Dat vind ik een totaal verkeerd antwoord: noch voor drugscriminaliteit, noch voor drugsmisbruik”, verklaart van Doesburg.

Zwarte markt

Maar volgens Beels betekent haar aanpak niet dat de handdoek in de ring wordt gegooid. Volgens haar benader je het drugsprobleem vanuit de gezondheidshoek wanneer je voor een regularisering gaat. “En dat je toegeeft dat je het niet kan oplossen door alleen maar in te zetten op politie en justitie, maar voornamelijk ook je pijlen moet richten op gezondheid.” Heel concreet geeft ze Uruguay als voorbeeld. Daar is de overheid hoofdaandeelhouder in de cannabismarkt en zorgt ze voor de distributie en productie van cannabisproducten. “Maar ik denk dat de doelgroep hiervan vooral de elite is, die behoefte heeft aan één of ander eco-label voor cannabis of coke, zodat ze zonder schuldgevoel kunnen blowen of snuiven”, reageert van Doesburg. “Maar de prijs die daarvoor betaald wordt, de maatschappelijke kost, die komt bij de meest kwetsbaren van de samenleving. Die zullen nog altijd op de zwarte markt terechtkomen.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/07/n-va-en-vlaams-belang-verzetten-zich-tegen-legalisering-van-cannabis-op-welke-planeet-leeft-close-eigenlijk/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

6 gedachten over “Els van Doesburg (N-VA): “Het verhaal van Jinnih Beels is: ‘Ik ben tegen drugs, maar…’ Mijn verhaal is: ‘Ik ben tegen drugs, punt”’”

  1. Het standpunt van de N-VA-schepen Els van Doesburg is overduidelijk en gezond. Het kwaad is het kwaad en het voor altijd willen uitroeien mag dan een illusie zijn, haar standpunt getuigt van moed en doorzettingsvermogen.
    Een ziekte zal men geval per geval aanpakken en hierbij zal men nooit de strijd tegen het hele plaatje uit het oog verliezen.
    Kiezen voor de aanpak van Jinnih Beels zou ook het imago van BDW ter zake schade berokkenen. Van zijn kant moet hij medestanders zoeken waar ze zijn, zonder politieke rancunes.

  2. Voor Beels is dit pure politiek, wie zijn de dealers en waar zitten de meeste gebruikers van cannabis ? Ze moet wel één ding voor ogen houden : alles begint met softdrugs. Na een tijd volstaat dat niet meer en wordt er overgeschakeld op harddrugs en juist daarover gaat de drugsoorlog in het Antwerpse. Die waaide trouwens over van Nederland, waar voor cannabis een gedoogbeleid heerst. Wil Beels voor die ganse maffia straffeloosheid ? Je zou haast zeggen van wel.

  3. Mvr Van Doesburg zal moeten plooien want als iemand van de socialisten iets zegt tegenwoordig is die heilig voor BDW. De coalities worden momenteel gesmeed en zullen bevestigd worden na de peiling van december 2022, in 2023 kan dan een plan van aanpak uitgewerkt worden en in 2024 zal BDW hopen dat de socialisten als enige een beetje minder gehavend uit het electoraal slagveld zullen komen. Zo kan hij zijn rode vrienden belonen met wat zitjes en zelf voluit gaan voor de verdere afbraak van Vlaanderen, met Jambon, Somers en Crevits als medewerkers. BDW is in de drugaanpak heel uitgesproken, net zoals met Vlaanderen, helaas als je naar de realiteit kijkt is het met het drugbeleid in A’pen zoals met Vlaanderen, de gewone werkende Vlaming wordt geterroriseerd, de ene door drugsgranaten, de andere door het eigen beleid.

Plaats een reactie

Delen