Europees Parlement beschouwt Hongarije niet langer als een democratie

Shutterstock - Gwendoline Delbos-Corfield

Uncategorized

Europees Parlement beschouwt Hongarije niet langer als een democratie

Belga Press Agency

Hongarije kan niet langer beschouwd worden als een democratie, maar is afgegleden naar “een hybride regime van electorale autocratie”. Dat stelde het Europees Parlement donderdag aan de kaak in een nieuw rapport over het land van premier Viktor Orban.

“We betreuren dat het gebrek aan doortastend optreden van de Europese Unie heeft bijgedragen aan de afbraak van de democratie, de rechtsstaat en fundamenele rechten in Hongarije, wat van het land een hybride regime van electorale autocratie heeft gemaakt”, zegt het groene Franse Europarlementslid en auteur van het rapport Gwendoline Delbos-Corfield.

Vijf van de zeven politieke fracties (de christendemocratische EVP, de sociaaldemocratische S&D, het liberale Renew, de groenen en uiterst links) schaarden zich achter deze definitie van experten die geconsulteerd werden door de parlementscommissie burgerlijke vrijheden. Het rapport werd donderdag gesteund door 433 leden (123 stemmen tegen, 28 onthoudingen). 

“Het is dus duidelijk dat één van de 27 lidstaten geen echte democratie meer is”, vatte Delbos-Corfield de conclusie van het rapport samen. Volgens haar moet de Raad (de EU-instelling waarin de lidstaten zetelen, red.) zich daarom bezinnen over de legitimiteit en rechtszekerheid van zijn eigen beslissingen. “Wat in dit orgaan gestemd wordt, zou gestemd moeten worden door 27 leden die volstrekt democratisch zijn”, stipte ze aan.  

Illiberale democratie

Hongarije wordt sinds 2010 geleid door de nationalistische premier Orban, die naar eigen zeggen een “illiberale democratie” nastreeft. De bekommernissen van de parlementsleden zijn velerlei: van het functioneren van het verkiezingssysteem en de onafhankelijkheid van rechters over belangenvermenging en corruptie tot de vrijheid van meningsuiting, mediapluralisme, de academische vrijheid, LGBTQI-rechten en de rechten van minderheden en asielzoekers. 

Het Europees Parlement lag vier jaar geleden aan de basis van de lancering van de zogenaamde artikel 7-procedure. Die kan in theorie leiden tot de opschorting van het Hongaarse stemrecht in de ministerraden, maar de procedure zit muurvast vanwege onenigheid onder de lidstaten. Uit vrees voor corruptie en onregelmatigheden blokkeert de Commissie intussen wel de Europese coronaherstelfondsen voor Boedapest en lanceerde ze een nieuw conditionaliteitsmechanisme, dat de uitbetaling van Europese subsidies koppelt aan respect voor de rechtsstaat. 

Volgens het Duitse persbureau dpa staat de Commissie op het punt om zondag nieuwe stappen te zetten in deze procedure en de lidstaten voor te stellen om miljarden euro’s aan subsidies voor Boedapest in te houden. Europarlementslid Hilde Vautmans (Open VLD/Renew) spoort de Commissie alvast tot dadendrang aan. “70 procent van de programma’s in de EU-begroting voor 2021-2027 moeten opgeschort worden zolang huidige schendingen met risico’s voor Europese middelen blijven bestaan. De rechtsstaat en democratie moeten eerst en vooral opnieuw gewaarborgd zijn.”

https://redactie.palnws.be/2021/07/hysterie-en-hypocrisie-over-hongarije/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

9 gedachten over “Europees Parlement beschouwt Hongarije niet langer als een democratie”

  1. Het EU parlement bolwerk van liberaal antidemocratische instelling wijst hypocriet met het vingertje. Een instelling die een economische oorlog voert tegen een land (Rusland) dat streeft naar een vreedzame co-existentie met de EU. Groen Franse Europarlementslid en auteur van het rapport Gwendoline Delbos-Corfield op de foto, gepast gekleed in het zwart, kledij van de inquisitie.

  2. Blijkbaar volstaat het dat een groep mensen gelijk welk woord kwetsend vindt, onafhankelijk van de bedoeling van de auteur, dat dat woord niet meer mag gebruikt worden. Nu, ik ben ervan overtuigd dat een grote groep mensen zich gekwetst voelen door de uitspraken van politieke onbenullen zoals Dalle. Hij zou dus beter zijn mond houden en ik verwacht publieke verontschuldigingen voor alle kwetsende onzin hij/zij/het (want IK wil niet kwetsen) al heeft uitgekraamd. En het cordon sanitair met bijhorende bewust kwetsende uitspraken zoals ‘extremisten, ‘mestkevers’, ‘neonazi’s’, ‘bange blanke mannen’, ‘ranzige’, ‘laag geschoolden’, ‘krapuleus’, ‘neo-fascisten’ en ik kan nog wel een kwartiertje doorgaan, dàt is niet kwetsend voor de 1 miljoen uitgesloten kiezers hé Benny?

  3. Het is de hele Eu die geen Democratie erkent- anders denkenden ,dan Woke worden het zwijgen opgelegd – geboycot, vernederd , enz.. geruggesteund door de extreem linkse pers ,
    Groeperingen die in eigen land democratisch gaan stemmen en toch wordt uitgesloten – zelfs als men de meerderheid heeft ,dat gebeurt in Dictatoriale landen – Dus het is zeker niet aan de EU om andersdenkenden (die ook taxen en belastingen betalen voor hun vette wedde) met de vinger te wijzen

  4. Wat een onbenul, hij vindt het spijtig dat mensen “zoals hij” aangezet worden om een studierichting te kiezen die toekomstperspectief biedt. Wel, beste zwarte, neger (kortom mens zoals ik), mijn ouders hebben mij ook aangezet om iets met toekomst te studeren, net zoals ik mijn drie zoons daar heb toe aangezet. Resultaat: twee ingenieurs en één accountant. Tweede resultaat: alledrie een goed betaalde job met fantastische doorgroeimogelijkheden. Als ik één ding aanraad aan negers, blanken, indianen, eskimo’s, aziaten of blauwe smurfen dan is dat: studeer begot en zorg dat ge u zo hoog mogelijk kunt integreren in de samenleving inplaats van te mikken op subsidiejobkes. En die prijs hoort voor mijn part thuis waar de zon nooit schijnt.

  5. 🤣🤣🤣De europese dictatuur zal weer eens iets toelichten. Hongarije is nog maar een van de weinige echte democratische landen. Orban is democratisch verkozen, hier wordt een democratische verkozen (bijna) meerderheid in een cordon gestoken. Hoe durven ze zichzelf nog democratisch noemen.

  6. De zelfverklaarde democraten van Europa gaan anderen eens de les spellen. Orban wil gewoon zijn volk beschermen tegen het gespuis dat uit Afrika en het Midden-Oosten hier neerstrijkt zoals een sprinkhanenplaag. De Europese elite mag Orban nederig danken dat hij enkele jaren terug, samen met enkele andere landen, de Balkanroute afsloot. De Europese zelfverklaarde democraten willen dat iedereen in de pas loopt zoals dat in een totalitair regime gebeurt. Trouwens Stalin vond van zichzelf ook dat hij een democraat was.

  7. Zolang er geen gediversifieerde rechtse pers is, zullen linkse minderheden kunnen blijven roepen. Rechts geïnspireerde universiteiten oprichten waar rationaliteit en gedegen onderzoek mogelijk is, zonder emotionaliteit, is noodzakelijk. Behoudens de exacte wetenschappen, zijn de universiteiten van nu, broeinesten van dictatoriaal denken, waar het stalinisme nog lessen kan van leren. Trump is een verademing als je de politieke correcte heksenjacht van nu bekijkt.

Plaats een reactie

Delen