Foto: Shutterstock

Uncategorized

Europese Commissie wil 65 procent van EU-fondsen aan Hongarije opschorten

Wannes Neukermans

De Europese Commissie wil 65 procent van een aantal EU-fondsen voor Hongarije opschorten. De sanctie is bedoeld om premier Viktor Orbán te dwingen afdoende maatregelen te treffen tegen de corruptie en fraude in het land met EU-geld. Het gaat ruwweg om 7,5 miljard euro, zo heeft Eurocommissaris voor Begroting Johannes Hahn bekendgemaakt.

Het is voor het eerst dat de Commissie grijpt naar een nieuw rechtsstaatsmechanisme, dat is gekoppeld aan de EU-begroting. De EU-lidstaten moeten het Commissievoorstel goedkeuren.

Hongarije int elk jaar miljarden uit de EU-begroting, maar tegelijkertijd klinkt er stevige kritiek vanuit de EU-Commissie op de grootschalige corruptie in het land. Vanwege dit maar ook door andere schendingen van de rechtstaat heeft de Commissie nu voorgesteld om de subsidies te schrappen.

Rechtsstaatsmechanisme

Sinds begin 2021 is het zogenaamde rechtsstaatsmechanisme van kracht. Die procedure moet ervoor zorgen dat schendingen van beginselen van de rechtsstaat, zoals de scheiding der machten, niet langer onbestraft blijven. Zowel Polen als Hongarije, beiden geviseerd door het mechanisme, hadden het voor het Europees Hof van Justitie gedaagd. Maar het hof verwierp de klachten.

Hongarije heeft de afgelopen tijd wel initiatief genomen om verandering teweeg te brengen, zo erkende Hahn. “Hongarije is daadwerkelijk in beweging gekomen,” klonk het. Opdat de subsidies van Hongarije daadwerkelijk zouden worden geschrapt, zouden nu minstens vijftien landen met minstens 65 procent van de EU-bevolking moeten instemmen met het voorstel.

Maatregelen tegen corruptie

Tibor Navracsics, de Hongaarse minister die verantwoordelijk is voor onderhandelingen met de EU, zei in een reactie dat zijn land aan alle zeventien vereiste maatregelen zal voldoen, zodat de subsidies niet geschrapt hoeven te worden. De Hongaarse regering zal vrijdag wetsvoorstellen naar het parlement sturen voor de oprichting van een onafhankelijke autoriteit die toezicht houdt op de besteding van EU-fondsen. Deze nieuwe toezichthouder zou half november aan het werk kunnen gaan.

Hongarije heeft ook al toegezegd met andere maatregelen tegen corruptie te komen, zoals strengere regels tegen belangenverstrengeling en meer bevoegdheden voor rechters om corruptie aan te pakken.

Het is overigens niet de eerste keer dat Europa zich uitspreekt over Hongarije. Zo beschouwt het Europees Parlement Hongarije niet langer als een democratie, maar als een ‘hybride regime van electorale autocratie’. Ook over de LGBT-wetgeving en vrijheden heeft Europa vaak zijn bedenkingen.

https://redactie.palnws.be/2022/09/europees-parlement-beschouwt-hongarije-niet-langer-als-een-democratie/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

11 gedachten over “Europese Commissie wil 65 procent van EU-fondsen aan Hongarije opschorten”

  1. Dat is minder dan hetgeen we hier jaarlijks investeren in migratie (huisvesting, gezondheidszorg, uitkeringen, onderwijs…), Hongarije heeft dit probleem niet. Dus financieel winnen ze nog altijd tegenover België, waar de burgers dat allemaal moeten financieren via hun belastingen. Dan zwijgen we nog over de gevolgen van die migratie. België – Hongarije 0-1.

Plaats een reactie

Delen