Foto: Shutterstock

Binnenland politiek

Europese nationale banken verliezen hun waarde

Wannes Neukermans

De enorme rentestijgingen zorgen ervoor dat de nationale banken in de eurozone hun waarde verliezen. Zo zal onder andere de Nationale Bank van België (NBB) dit boekjaar afsluiten met verlies. Die verliezen riskeren de komende jaren steeds groter te worden: de beurskoers van de NBB daalde woensdag tot 1.055 euro, een daling van zo’n 27 procent.

https://redactie.palnws.be/2022/02/de-bocht-richting-renteverhoging/

Via het verhogen of verlagen van de rente sturen de nationale banken, in Europa overkoepeld door de Europese Centrale Bank (ECB), mee de economie. Ze zorgen ervoor dat de inflatie niet ontspoort en houden prijsstijgingen tegen.

Negatieve rentes na corona

Om post-corona de economie weer aan te zwengelen, verlaagde de ECB de rentes en voerde ze zelfs negatieve rentevoeten in. Dat betekende dat commerciële banken een soort strafrente moesten betalen wanneer ze geld bij de centrale (nationale) banken parkeerden. De ECB wilde op die manier commerciële banken aanzetten om zo veel mogelijk leningen uit te schrijven aan ondernemingen en particulieren. Bovendien kochten de centrale obligaties van overheden en bedrijven, om extra geld in de economie te stoppen.

Daardoor zitten verschillende centrale banken opgescheept met beleggingen die weinig tot niets opbrengen. Tegelijkertijd moeten ze – door het optrekken van de rente door de ECB – opnieuw hogere rentes (+0,75 procent) uitbetalen aan commerciële banken die hun geld parkeren bij de centrale bank. De NBB verwacht hierdoor het jaar af te sluiten met rode cijfers.

Buffer

De Nationale Bank was wel voorzien op rentestijgingen en andere tegenvallers, en had daarvoor reeds een buffer van zo’n 7 miljard euro voorzien. De NBB houdt sinds 2016 jaarlijks 50 procent van de winst bij, als financiële buffer bij verliezen. Ook de dividenden die de NBB uitreikt, zijn voor een deel gedekt door die buffer.

“Deze buffers zullen op het einde van dit jaar een eerste maal moeten worden aangesproken voor de aanzuivering van een verlies”, aldus de NBB. “Hoe groot dit verlies precies zal zijn, is op dit ogenblik onzeker.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/09/dan-toch-erger-dan-de-jaren-70/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen