Federale regering verhoogt dotatie voor bpost fors

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Federale regering verhoogt dotatie voor bpost fors

Belga Press Agency

Onder het nieuwe beheerscontract betaalt de federale regering bpost elk jaar ruim 125 miljoen euro voor de uitbating van het grote postkantorennetwerk. Daarmee ontvangt het beursgenoteerde postbedrijf 40 procent meer geld dan voorheen. Dat schrijven De Tijd en L’Echo vrijdag.

De federale overheid betaalt bpost dit jaar maximaal 126,4 miljoen euro voor het uitoefenen van de “diensten van algemeen economisch belang”. Dat blijkt uit het zevende beheerscontract dat het postbedrijf met de federale regering afsloot. Tot 2024 stijgt dat (jaarlijks geïndexeerde) bedrag verder tot 129,5 miljoen euro, waarna het licht afneemt. Samengeteld krijgt Bpost de komende vijf jaar 634 miljoen euro van de staat. Het gaat om maximumtarieven: de staat kan geld terugvorderen om overcompensatie te vermijden.

In het kader van de “diensten van algemeen economisch belang” moet bpost een dicht netwerk van postkantoren, postpunten en bankautomaten uitbaten. Het postbedrijf moet bepaalde financiële basisdiensten aanbieden en de pensioenen uitreiken.

40 procent hoger

De vergoeding voor het post­bedrijf ligt 40 procent hoger dan onder het vorige beheerscontract. Tussen 2016 en 2020 schommelde de dotatie voor het postbedrijf rond 90 miljoen euro per jaar. Het kabinet van de bevoegde minister Petra De Sutter (Groen) zegt aan De Tijd dat de stijging voornamelijk voortvloeit uit de dalende inkomsten (door een lagere postzegelverkoop) en stijgende kosten in het postkantorennetwerk.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

5 gedachten over “Federale regering verhoogt dotatie voor bpost fors”

  1. Manmanman, geld steken in een bodemloze put om een massa hoogeplaatste niksdoeners een gigantisch loon te betalen. De post moet dringend geprivatiseert worden alsook trein, tram en bus. De parasieten moeten eruit.

  2. STOP DIE VERVALSING VAN WERKLOZENCIJFERS EN LAAT DE VRIJE MARKT ZIJN GANG GAAN! Open VLD regering zeker? Als je kijkt naar alles schandalen de laatste tijd is het natuurlijk verstaanbaar dat met belastinggeld gemorst word, ze zullen wel wat meer boetes uitschrijven om te compenseren.

  3. Post? Is er geen e-mail? Maar eerlijk gezegd is het in ons postkantoor wel erg druk en eigenlijk verwondert me dat. Ik kom er nooit, tenzij om een pakje te versturen en postzegels te kopen, pakweg 1 maal per jaar. In plaats van subsidies te geven, zouden we niet beter wat inkrimpen? Eigenlijk is het wel de moeite om de analyse te maken. Let wel, ik verstuur nog verjaardagskaartjes en af en toe een brief en dan is een postbus nog zo makkelijk. Maar kan de briefwisseling niet geïntegreerd worden in de pakjesdienst?

Plaats een reactie

Delen