Frank Vandenbroucke (foto: Belga)

Uncategorized

Frank Vandenbroucke (Vooruit): “Ik zou ook met de N-VA kunnen samenwerken”

Wannes Neukermans

In een interview met De Standaard had Vooruit-minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke het over de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en de werking van de federale regering in dit land. Die lijkt het steeds moeilijker te hebben grote akkoorden te sluiten, geeft Vandenbroucke toe. Tegelijkertijd ziet hij zijn voorzitter toenadering zoeken tot Bart De Wever. Maar ook Vandenbroucke ziet een samenwerking met de N-VA wel zitten, mits stevige onderhandelingen en een goed regeerakkoord.

Vandenbroucke blikte terug op het pensioenakkoord van eind juli. Bij de start van Vivaldi werd dat aangekondigd als een grote hervorming, die de pensioenen in ons land betaalbaar moest maken. Maar na het sluiten van het akkoord gaven zelfs de meerderheidspartijen toe dat het slechts een mager beestje was. “Ik mikte toen samen met premier Alexander De Croo (Open Vld) op een bredere pensioenhervorming”, geeft Vandenbroucke toe. Uiteindelijk waren het de Franstalige socialisten van de PS die op de rem stonden, nochtans de zusterpartij van Vooruit. “We delen vanzelfsprekend een ­aantal algemene uitgangspunten met de PS, maar we zijn ook verschillend. We vertrekken gewoon vanuit een andere realiteit en andere noden in Vlaanderen”, verklaart de minister.

Grote kloof

Het is de zoveelste grote hervorming die er uiteindelijk niet komt in deze regering. Op de vraag of de kloof tussen bepaalde partijen niet té groot is, reageert hij afwijzend. “Er is een verschillende politieke en sociale realiteit. In het algemeen zien we in Franstalig ­België een polemische sfeer tussen Ecolo, MR en PS”, legt hij uit. “Ik zou daar als burger snel op uitgekeken zijn omdat ze wel samen be­sturen in de federale regering.”

N-VA voert volop oppositie op federaal niveau, Vooruit doet hetzelfde tegen de Vlaamse regering, maar toch lijken N-VA-voorzitter Bart De Wever en Vooruit-voorzitter Conner Rousseau het steeds beter met elkaar te kunnen vinden. “Als doorsnee burger zou ik blij en opgelucht zijn dat politici ook eens iets positiefs over elkaar zeggen”, antwoordt Vandenbroucke daarop. “We werken nu samen in een federale ­regering met liberalen, socialisten, ­groenen en CD&V, en dat is vandaag mijn topprioriteit. Maar ik zou op basis van een ­stevige onderhandeling en een goed ­regeerakkoord ook met de N-VA kunnen ­samenwerken.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/07/dit-is-geen-grote-hervorming-meerderheid-en-oppositie-kritisch-voor-pensioenakkoord/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

13 gedachten over “Frank Vandenbroucke (Vooruit): “Ik zou ook met de N-VA kunnen samenwerken””

  1. En wat houd die hervorming dan juist in ?? Ik heb nu reeds 43 jaren gewerkt in de bouw ( waarvan 20 j als werknemer en 23 jaar als kl zelfstandige (dik beklaagd dit) ik zal nu December in pensioen gaan met een pensioen van 1300 € – een persoon die ik ken heeft 30 jaar van het ocmw geleefd ,want hij wou vanaf zijn 35 j NIET meer werken en trekt 1420 € pensioen – om RAZEND KWAAD VAN TE WORDEN – Vele ambtenaren werken tot 55 j en trekken minimum 1900 € pensioen (zoals mijn vader) en er zullen er nog bij zijn , die veel meer trekken , we zullen maar zwijgen over de pensioenen van Politiekers – Dus inderdaad ja dringend Hervormingen nodig : Maar dan op een rechtvaardige manier

  2. Voor één keer is de politiek wel duidelijk, NVA gaat samen met Vooruit de volgende vlaamse regering vormen met als aanvulling een paar nuttige idioten (waarschijnlijk de CDV) om een meerderheid te hebben. Maar wat is er aan het worden van de NVA zeg?
    Eens in het pluche van de macht gezeten worden de partij beginselen ritueel opgestookt. Dat men zich bijv laat meedrijven met die stikstof waanzin, het is te zot voor woorden. Macht, het doet wat met een mens.

  3. Bart is AF— vd broekke moest aangeklaagd worden voor de on Menselijkheid met een nep virus —corner r —kan ook beter zwijgen want hij wouw iedereen dwingen die spuit te nemen — Vivaldi is een NIET verkozen regering?! Het is al about the Monny —

  4. Hopelijk verklaren sujetten van dit niveau en omhooggevallen broekventjes zoals zijn Voorzitter nog veel liefde aan NVA, een groot cadeau voor Tom die zijn kiezers aantal weer wat ziet groeien!

  5. Beste kameraad en neo-liberaal Frankie. Liegen is voor Vivaldi politici een dagelijkse gewoonte. Toch raken we (het plebs) nooit gewend aan de leugen. We zijn geobsedeerd door de waarheid, maar weten niet hoe die te vinden. Conclusie: liegende politici zijn niet nieuw, maar van alle tijden. En daar is niets van gelogen. Groetjes uit Agusta.

Plaats een reactie

Delen