Gemeenten krijgen premie tussen 2.000 en 3.500 euro per opgevangen asielzoeker

Nicole de Moor. Photo News

Uncategorized

Gemeenten krijgen premie tussen 2.000 en 3.500 euro per opgevangen asielzoeker

Belga Press Agency

Staatssecretaris van Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) geeft een premie aan gemeenten die asielzoekers opvangen. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg zaterdag. Een eenmalige premie tussen de 2.000 en 3.500 euro per opgevangen asielzoeker zou burgemeesters over de streep moeten trekken. Dat blijkt volgens De Standaard uit een brief die de bevoegde staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V) vrijdag samen met Fedasil naar de burgemeesters heeft gestuurd. “Het is de ­eerste keer dat we ­hiervoor een premie geven”, laat de woordvoerster van Fedasil ­weten. “Elke plaats telt op dit moment.”

De Moor rekent dus ook op de gemeenten, al spreekt ze tegelijk dreigende taal. Ze wijst erop dat zij een verplichte spreiding over de gemeenten zou kunnen invoeren, “zoals wettelijk voorzien”, maar ze rekent erop dat dit niet nodig zal zijn. “Wij blijven het pad van de vrij­willigheid bewandelen.”

De premies lijken de gemeenten evenwel niet te overtuigen. “Het gaat ons niet om het geld”, zegt Nathalie Debast, woordvoerster van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). “De rek is er ­gewoon uit, na het jarenlange ­jojobeleid. Eerst moesten de gemeenten extra plaatsen creëren, daarna weer afbouwen en nu weer meer. Bovendien zijn er nauwelijks nog plaatsen. De gemeentebesturen zouden op de privémarkt moeten gaan huren, maar dan concurreren ze met hun eigen inwoners, die het al moeilijk hebben om een huurwoning te vinden.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

24 gedachten over “Gemeenten krijgen premie tussen 2.000 en 3.500 euro per opgevangen asielzoeker”

  1. Het kan weer niet op, en maar met geld smijten! Dit terwijl de eigen bevolking kreunt onder de hoge energie prijzen. Beter zo een premie geven aan mensen die het moeilijk hebben.

  2. Eigenlijk is dit om van woede te ontploffen
    terwijl wij ons de naad uit ons lijf werken en super opletten met energie voor ons huis en Brandstof voor onze auto
    zitten onze Politiekers (en vooral de rode) het geld uit ramen en deuren te smijten alsof ze geldbomen staan hebben
    Het kan voor mij niet snel genoeg verkiezingen zijn maar ik vrees dat ze dan weer een of ander gezamelijk complot hebben tegenover de Vlaming -ongeacht de verkiezingsuitslag – hier is het echt Democratie gelijk het hen goed uitkomt

  3. Nu liggen de kaarten op tafel: er zal geen einde komen aan het welkomstbeleid tegenover asielzoekers. Geld dat er niet is en dat een deel van de eigen bevolking zou kunnen gebruiken wordt aan de gemeenten beloofd. Burgemeesters zullen er zich wel voor hoeden in deze zure appel te bijten want het zou hen electoraal slecht kunnen bekomen, wat de minste zorg van de staatssecretaris blijkt te zijn. Sammy draaide nog rond de pot, zijn opvolgster kiepert de pot uit over de hoofden van de bevolking. Dit alles met een mogelijk harde en dure winter voor de deur en het risico van nieuwe covid-aanvallen. Dit is meer dan met sociaal buskruit spelen. Heeft de staatssecretaris daar al even bij stil gestaan?

  4. Met uw eigen belastinggeld uit te delen aan meestal niet verkozen lokale politici worden gelukzoekers naar uw gemeente gelokt. Geld is er niet voor de gewone eigen burgers, die zich blauw betalen aan energiekosten, maar om tuig dat hier komt om te leven van onze sociale zekerheid, is er wel genoeg geld. Tussen 2000€ en 3500€ aan elk Vlaams gezin te geven als energietoelage kan dus niet, want de politiek begrijpt de ironie niet van deze “gelukszoekers” maatregel, ze zijn zover gegroeid van de dagdagelijkse realiteit tegenover hun eigen bevolking. Begrijpt men in Brussel dan echt niet dat wij die het al zelf moeilijk hebben de eindjes aan elkaar te knopen, en dat wij ten eerste niet gediend zijn met het soort “dokters en ingenieurs” die we al verplicht zijn te tolereren, en ten tweede dat dit puur een kwestie van verkwisting is middelen? Betaal ik daarvoor belastingen?

  5. 2000 à 3500 Euro, die wordt betaald door de autochtonen, om zichzelf te laten discrimineren en om een omvolking te realiseren in eigen land. Dit valt niet meer op te lossen op een vreedzame manier.

  6. Terwijl we alles op alles moeten zetten om onze energiefactuur te betalen, gaat de EU nog dapper door met zijn open grenzen beleid. De covid factuur is nog niet eens betaald en de miljardenfactuur voor het klimaat moet nog komen. In 2009 berekende Dedecker de kost van migratie op 7 miljard per jaar, met de helft daarvan zouden we nu heel wat kunnen doen, de andere helft kan dienen voor opvang in de regio. Hiermee kan je ginder veel meer doen dan wat dat hier allemaal kost.

  7. Wanneer gaat De Moor er eindelijk eens werk van maken om op Europees vlak te bereiken dat vol vol is?! Hoe zit het met de fameuze Dublin akkoorden die blijkbaar dode letter blijven? Hoe zit het met de opvang in Wallonië ,kan men daar eens transparant over communiceren i.p.v de burgers en de gemeenten in Vlaanderen voor voldongen feiten te plaatsen!? Elke plaats telt op dit moment is een plaat die we reeds jaren horen draaien,het wordt hoge tijd om eens van DJ te veranderen die draait : Elke teruggestuurde is er één te weinig! Hoelang denkt mevrouw de staatssecretaris met geld van de uitgeperste werkende mensen te blijven strooien en die met een bang hart het midden van de maand zien verschijnen maar ondertussen de ene rekening na de andere in hun brievenbus vinden?!Dat deze extreem links liberale regering een pest is voor Vlaanderen staat als een paal boven water!

  8. Die madam domoor verdient goe wa tikken tegen haar ba**es. Het eigen volk kreunt en vergaat onder de torenhoge energiekosten en die stomme trut gaat hier is even met geld smijten om goudzoekers binnen te halen, pek en veren en een touw… .

  9. En de mensen die failliet gaan door de torenhoge energie rekeningen blijven in de kou staan door deze ONVERKOZEN tsjeef, laat de eigen mensen maar stikken. Stuur die asielEISERS terug of laat hun land van herkomst en laat ze eerst 100.000€ borg betalen per asielEISER.

  10. Schandelijk!!!
    En echte Belgen die in de problemen zitten kunnen ontploffen, geen euro krijg je, zelf meegemaakt.
    Zoals hierboven, de mensensmokkelaars zitten in de regering, wansmakelijk.
    Ze zouden beter dat geld houden voor de pensioenen van werknemers die hun hele leven hebben afgedragen.
    Ik hoop van harte dat 2024 beter zal zijn, weg met dit communistisch, links, woke, groen wanbeleid.

Plaats een reactie

Delen