Georges Gilkinet (Ecolo): "Openhouden van kerncentrales is een hersenschim uit het verleden"

Georges Gilkinet. Photo News

Uncategorized

Georges Gilkinet (Ecolo): “Openhouden van kerncentrales is een hersenschim uit het verleden”

Anton Schelfaut

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) deed in de aanloop van het Overlegcomité Energie, dat woensdagmiddag op de agenda stond, de deur dicht voor een levensduurverlenging van Doel 3 en Tihange 2. “Het openhouden van de kerncentrales is een hersenschim uit het verleden”, benadrukte hij.

https://redactie.palnws.be/2022/08/bouchez-wil-niet-2-maar-5-kernreactoren-langer-openhouden-belgie-is-de-soldaat-die-naar-het-slagveld-gaat-en-eerst-een-arm-afkapt/

Het Overlegcomité Energie heeft woensdag weinig nieuwe maatregelen getroffen tegen de torenhoge energieprijzen. Premier Alexander De Croo (Open Vld) wees vooral naar Europa voor bijkomende maatregelen. Dat deed ook minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) voorafgaand aan het overleg tussen de verschillende regeringen van het land. “We willen de mensen helpen. Ze lijden en zijn ongerust, dus het is niet meer dan normaal dat we oplossingen zoeken”, aldus Gilkinet.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez pleitte er in een interview met De Tijd voor om niet twee, maar vijf kernreactoren langer open te houden. Gilkinet liet echter verstaan dat een levensduurverlenging van Doel 3 en Tihange 2, die respectievelijk eind deze maand en in februari volgend jaar de deuren sluiten, niet aan de orde is. “Het openhouden van de kerncentrales is een hersenschim uit het verleden”, klonk het. “Wij kijken naar de toekomst.”

Energieverbruik verminderen

De beste manier om te besparen op de energiefactuur is volgens Gilkinet simpelweg door minder energie te verbruiken. “Dat is goed voor de planeet en zal ons helpen om de prijzen te verlagen”, legde hij uit.

Tot slot drukte de Ecolo-minister de hoop uit dat de overheden het goede voorbeeld zullen geven. “Ik zal hen aanraden om de trein te nemen. Dat is het meest ecologische vervoersmiddel”, besloot hij.

(Lees verder onder de tweet.)

“Bangmakende ideologische blindheid”

Die uitspraken schoten echter in het verkeerde keelgat bij opiniemaker Joren Vermeersch. “De halstarrige verbetenheid waarmee Groene dogmatici deze winter zélf energieschaarste willen organiseren door nodeloos perfect werkende kerncentrales af te schakelen: hoe noemen we dat? Eco-masochisme? Sado-ecologisme? Shoot!”, schreef hij op Twitter.

Ook auteur Johan Op de Beeck uitte op het socialemediaplatform zijn ongenoegen over de uitspraken van Gilkinet. “Daar staat het probleem. Vroeger op sloffen, nu verburgerlijkt. Oogt deskundiger. Maar met dezelfde bangmakende ideologische blindheid voor de acute problemen, (uitgenomen die van zijn achterban)”, hekelde hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

8 gedachten over “Georges Gilkinet (Ecolo): “Openhouden van kerncentrales is een hersenschim uit het verleden””

  1. Wat op ons afkomt zal ook afstralen op zijn partij. Hij weet het, want hij en zijn partij “kijken naar de toekomst”, maar om de kar te keren is het te laat en er rest alleen de vlucht vooruit.

  2. We kunnen ook besparen door al die overbodige kloteministers buiten te gooien en de enkelen die blijven een modaal arbeidersloon van tussen de 2000€-2500€ netto te geven met daarbovenop ‘slechts’ 20 vakantiedagen en vanaf de 2de ziekteweek al een deel minder loon tot na 4 weken een ziekenkas aalmoesje. Na een carrière van minstens 42j ‘gewerkt’ te hebben hetzelfde armeluis pensioentje. Dat zou pas eerlijk zijn. Iedereen toch gelijk voor de wet hé.

  3. Tuurlijk, waarom niet. We kruipen met zijn allen op een overboemvolle boemeltrein en we lezen tijdens de donkere winteravonden een goed boek bij kaarslicht met een dikke trui aan. Het groene paradijs volgens Gilkinet en Van der Straeten. En wat Europa betreft, die kunnen op het vluchtelingenprobleem nog geen deftig antwoord formuleren, wat zeg ik, ze krijgen het winteruur nog niet eens afgeschaft. Is er ook maar iemand die in alle ernst gelooft dat zij het energievraagstuk gaan oplossen? Ik houd mijn hart vast voor komende winter.

  4. Dat Gilkinet er dan maar voor zorgt dat zijn treinen op tijd rijden,de stations proper en toegankelijk zijn voor mindervaliden en dat er geen ” hangjongeren ” zijn die de betalende reizigers belagen en boel zoeken! Over de spontane en onaangekondigde stakingen zullen we maar zwijgen! Ik denk eerder dat Gilkinet van Ecolo en de Groenen met hun waanzinnige wereldvreemde hersenschimmige ideeën over energie, economie en samenleving de reïncarnatie van het vroegere communisme zijn!?

  5. waarom zou Vlaanderen onze kerncentrales in Doel niet kunnen nationaliseren,een Vlaams energiebeleid,de winsten kunnen gaan naar investeringen en Vlaamse belastingsaftrek,.Wie rolt er een petitie uit tegen de volgende Vlaamse verkiezingen,alles wordt toch door de Vlamingen betaald en het geld dat Engie zal krijgen komt ook uit Vlaanderen,dus waarom niet.In wallonistan is men maar bekommerd om pretparken,,en die worden dan ook nog met Vlaams belastingsgeld gesponserd.

  6. Gilkinet heeft een mooi loon, hij zal niet moeten klagen als de energiefactuur in de bus valt. De Groenen hebben nog liever duur en vervuilend gas dan kerncentrales die afgeschreven zijn en ons bijna niks kosten. Nu nog afraken van de EU regel dat de duurste centrale de prijs van de elektriciteit bepaald. Je zou de overwinsten van groene energie producenten en kerncentrales er eveneens deels mee oplossen. Alleen dat maakt het verschil in prijs voor elektriciteit.

Plaats een reactie

Delen