Terwijl Oekraïne en Rusland aangeven vredesgesprekken te willen voeren, neemt intensiteit gevechten fors toe

via @ZelenskyyUa

Uncategorized

Humanitair konvooi aangevallen in Zaporizja: 24 burgers gedood

Carl Deconinck

Het Russische leger zou opnieuw een bloederige aanval hebben gepleegd op ongewapende burgers. De Oekraïense gouverneur van Zaporizja meldt dat een raketaanval het leven heeft gekost aan 24 ongewapende burgers. 36 anderen raakten gewond. Oekraïne noemt Rusland een “terroristische staat”.

Recent was er nog een schijnreferendum in Zaporizja, waarbij de overgrote meerderheid van de “kiezers” voor annexatie bij Rusland zou zijn. Maar dat zou Rusland niet verhinderen om de burgers verder aan te vallen. Deze ochtend vertrok een colonne van 250 wagens uit het regionaal centrum van Zaporizja. Mensen stonden naar verluidt klaar om de bezette gebieden te betreden om familie op te pikken en hulpmiddelen mee te brengen.

Die humanitaire hulp was echter een doorn in het oog van Rusland. Het leger zou er vrijdagochtend een raketaanval op hebben uitgevoerd. De schade is erg groot. 24 mensen kwamen om het leven en 36 anderen raakten gewond. Onder de slachtoffers zat ook een 4-jarig meisje. Het dodental kan nog verder oplopen.

“Rusland is een terroristische staat, die geen waarde hecht aan mensenlevens en zich niet houdt aan internationaal erkende oorlogsregels”, reageert Mychajlo Fedorov, vice-eersteminister van Oekraïne.

Annexatie

Omgekeerd gaf een door Rusland geïnstalleerde lokale functionaris Oekraïne de schuld van de aanval van vrijdag. De aanval komt op het moment dat de Russische president Vladimir Poetin zich voorbereidt op een ondertekeningsceremonie in Moskou om Zaporizja te annexeren, samen met de Oekraïense regio’s Donetsk, Loehansk en Kherson.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “Humanitair konvooi aangevallen in Zaporizja: 24 burgers gedood”

  1. Walgelijk wat jullie durven schrijven dat Rusland dat gedaan heeft op Russisch gezinde mensen terwijl iedereen weet dat het dooOekrainie gebeurde .Smerig om het zo om te draaien het zefde als de westerse media zegt dat Poetin zijn eigen pijplijnen opgebazen heeft en de noorse ongmoeit heeft gelaten.

Plaats een reactie

Delen