Instroom van Burundese asielzoekers fors toegenomen: "De Moor wil het OCMW van de wereld blijven spelen"

Dries Van Langenhove. Photo News

Uncategorized

Instroom van Burundese asielzoekers fors toegenomen: “De Moor wil het OCMW van de wereld blijven spelen”

Anton Schelfaut

De instroom van Burundese asielzoekers is de voorbije maanden fors toegenomen. Met zowat 300 aanvragen per maand stond het Afrikaanse land in augustus in de top vijf van herkomstlanden. Tijdens de plenaire vergadering in de Kamer interpelleerde Vlaams Belang-Kamerlid Dries Van Langenhove donderdagmiddag bevoegd staatssecretaris Nicole de Moor (cd&v) over de plotse toestroom van Burundezen.

Dat België de laatste maanden kampt met een forse toestroom van asielzoekers, is geen geheim. Het aantal asielaanvragen bedroeg vorig jaar 25.970, terwijl België dit jaar al boven de 24.000 aanvragen zit. In augustus was sprake van 3.529 aanvragen, tegenover ongeveer 3.000 in juni en juli. Dat zijn hogere cijfers per inwoner dan Nederland en Duitsland. De Oekraïners horen daar niet bij, want zij hebben een andere status.

Een opvallende nieuwkomer in de herkomstlanden is Burundi. De aankomst van zowat 300 Burundezen per maand weegt op de cijfers, benadrukte de staatssecretaris. Volgens haar reizen ze veelal visumvrij naar Servië, van waaruit ze “irregulier” verschillende grenzen oversteken binnen de Europese Unie om dan een asielverzoek in te dienen. 80 procent doet dat in België.

Solidariteit

Van Langenhove toonde zich donderdag in de Kamer bijzonder kritisch voor het asielbeleid van staatssecretaris De Moor. Vooral de eenmalige premies van 2.000 tot 3.500 euro die lokale besturen krijgen als ze op hun grondgebied extra opvangplaatsen creëren, zijn een doorn in het oog van het Vlaams Belang-Kamerlid.

“U wil belastinggeld afnemen van de burger en geven aan gemeenten om te concurreren met hun eigen inwoners”, hekelde Van Langenhove. “Voor meer opvang in een land met al meer dan 30.000 plaatsen is er nog geld genoeg, maar als het gaat om gepensioneerden die hun rusthuisfactuur niet kunnen betalen, is er geen geld.”

Van Langenhove verweet De Moor onder meer “het OCMW van de wereld” te willen blijven spelen. “U heeft het over solidariteit, maar wanneer gaan we eens solidair zijn met ons eigen volk?”, vroeg hij zich hardop af. “Met die mensen die hun winkelkar niet gevuld krijgen, hun energiefactuur niet betaald krijgen of hun wagen niet meer kunnen voltanken?”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

6 gedachten over “Instroom van Burundese asielzoekers fors toegenomen: “De Moor wil het OCMW van de wereld blijven spelen””

  1. De Moor moet uitvoeren wat de PS/Vooruit/Groen/Ecolo/MR/Open Vld haar dicteren! Vandaag Burundezen morgen kansparels uit andere landen! Momenteel groeien de bomen tot in de hemel voor Jan en alleman behalve voor de eigen bevolking! Ik woon in Hongarije en heb daar nog geen enkele hoofddoek noch zwarte tegengekomen? De afgelopen week werden meer dan 5.185 illegalen gearresteerd door militairen en politie die de zuidelijke grens overstaken. Ze werden ALLEMAAL terug over de grens gezet door de politie! In de week van 29 augustus tot 04 september waren het er 4.807 ook zij werden ALLEMAAL terug over de grens gezet! Eigenlijk zou Brussel Orban geld moeten geven i.p.v te sanctioneren!? Hongarije bewaakt tenminste deftig en ferm de buitengrens! Waar een wil is is een weg,waar de Hongaarse militairen en politie is zijn de illegalen weg!!

  2. Terwijl werkende allochtonen braafjes hun sociale bijdragen betalen in deze moeilijke tijden, worden we overstelpt door migranten, die hetzelfde krijgen, maar niets hebben bijgedragen. Ze komen meestal op een illegale manier naar de EU en passeren vaak tientallen veilige landen. Iedereen heeft uiteraard een lijst van landen waar je rijkelijk kan leven en zonder veel moeite binnen kan. Waarom zou je dan in de regio opvang vragen.

  3. “Koken kost geld” lijkt het Vivaldi beleid niet te verstaan en dat terwijl tal van onze gepensioneerden, na een lange loopbaan WEL economisch productief tot het BNP geweest te zijn, een halve appel en kwart ei pensioen toegesmeten krijgen. In schril contrast met gepensioneerd overheidspersoneel, die niks economisch productiefs tot het BNP bijgedragen hebben tijdens hun loopbaan.

Plaats een reactie

Delen