"Kies niet altijd voor de beste kandidaat": voormalig VDAB-topman pleit voor positieve discriminatie

Fons Leroy. Photo News

Uncategorized

“Kies niet altijd voor de beste kandidaat”: voormalig VDAB-topman pleit voor positieve discriminatie

Anton Schelfaut

“Kies niet altijd voor de beste kandidaat.” Dat is het opmerkelijke advies van voormalig VDAB-topman Fons Leroy om meer mensen van niet-Europese origine in Vlaanderen aan het werk te krijgen. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken doet het af als “anti-blank racisme”.

Slechts 59,8 procent van de mensen tussen 20 en 64 jaar van niet-Europese origine in Vlaanderen is aan het werk. De trend is bovendien dalende: in 2019 bedroeg dat percentage nog 62 procent. Van de mensen die via familiehereniging naar hier komen, is na tien jaar in België slechts 40 procent aan het werk. Bij asielzoekers ligt dat aantal nog lager.

Om die percentages op te krikken, adviseert Fons Leroy, die tot en met 2019 gedelegeerd bestuurder was bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB), om niet de beste kandidaat aan te werven, maar die met een migratieachtergrond. “Bij de Vlaamse overheid is het zo: als twee kandidaten gelijk zijn, wordt de kandidaat met een migratieachtergrond gekozen”, schetst hij in GvA. “Maar er bestaan toch geen twee gelijke kandidaten. Het is beter om een iets minder goede kandidaat aan te werven met een migratieachtergrond, dan om de beste kandidaat aan te werven die geen migratieachtergrond heeft.”

“Een bedrijf maakt producten of diensten de sowieso ook voor een groot deel bij mensen met een migratieachtergrond terechtkomen”, besluit Leroy, die gedurende 15 jaar kabinetsmedewerker en -chef was op verschillende ministeriële kabinetten van socialistische signatuur. “Dan is het een meerwaarde om die mensen ook in je eigen organisatie te hebben. Ze brengen belangrijke kennis mee. Hun diversiteit is een rijkdom.”

Anti-blank racisme

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is niet te spreken over het voorstel. “Kies niet voor de bekwaamste, maar voor de niet-Europese sollicitant. Dat moet zowat de definitie zijn van anti-blank racisme. #EigenVolkLaatst”, hekelt hij op Twitter.

https://twitter.com/tomvangrieken/status/1569906924057169922

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

27 gedachten over ““Kies niet altijd voor de beste kandidaat”: voormalig VDAB-topman pleit voor positieve discriminatie”

  1. O N V O O R S T E L B A A R !!! Doe maar lekker je best op school, studeer maar lekker lang. Die job is toch voor lamlendige Mohammed en zijn profiterende en drugsdealende soort.
    Gekke Fons meteen aanklagen voor racisme!!🤬😡

  2. De omgekeerde wereld. Hoe dommer dus hoe beter aan werk geraken, tja, dat bestaat hier al lang,nl, de politiek en het leger. Zet die goudzoekers in Wallonië aan het werk, daar zijn massa’s open vaccaturen en wat betreft diversiteit, steek die maar waar de zon niet schijnt.

  3. Weer een ivoren-toren ambtenaartje dat na heel zijn leven geteerd te hebben en nu nog te teren op de werkende mensen dat komt vertellen dat privaat bedrijven moeten discrimineren tegenover mensen die willen werken en goed willen werken. Omdat de werkelijkheid niet strookt met zijn droombeelden. Is “aanzetten tot discriminatie” trouwens niet strafbaar? Vervang gewoon “migratieachtergrond” door “Vlaming”. En wat is die “belangrijke kennis”? Of die “verrijking” ? Pita shoarma?

  4. Ga maar eens aan de bedrijfsleider vertellen, van wie je van wil dat hij een werknemer aanneemt die iets(?) minder goed is en aan wie het volle loon moet uitbetaald worden.
    Van waar die ex-gedelegeerd bestuurder komt zegt al genoeg. In een bedrijf waar men vuilnisbakken uitbuilt ware hij meer op zijn plaats geweest.

  5. Gek dat binnen die diversiteitscultus enkel irrelevante labels als ras, geslacht en seksuele voorkeur als bronnen van oneindige rijkdom en wijsheid worden aanzien. Waar is de inclusiviteit als het gaat om opinies, andere gezichtspunten, andere prioriteiten. Zo’n diversiteit blijkt dan weer uiterst ongewenst en zou men het liefst uitroeien onder de noemer van fake news en hatespeech.

  6. Het binnenpakken van buitenlandse (en “gekleurde”) “medewerkers” : dit spelletje is in een aantal sectoren al jaren aan de gang. De industrie maakt dankbaar misbruik van het “heersende klimaat” om goedkope arbeidskrachten binnen te halen (vroeger was het “we moeten competitief zijn”, later “we moeten inclusief zijn”). Terwijl jonge afgestudeerde Vlaamse meisjes en jongens aan ellenlange criteria moeten voldoen om als ingenieur aan de slag te kunnen, worden uit India, Syrië, en andere moslimlanden met “vluchtelingen” … individuen met twijfelachtige achtergrond en “ervaring” (die uiteraard hier geen enkele landstaal kunnen verstaan/spreken/schrijven, en een geradbraakt Engels uitkramen gelijk Manuel in Fawlty Towers) binnengesluisd en gebombardeerd tot “ingenieur in ‘k weet-niet-wat”. In de praktijk moeten blanke ingenieurs van eigen bodem er letterlijk gaan naast zitten en van naadje tot draadje uitleggen welk getal ze waar moeten invullen. Technische tekenaars van eigen bodem worden bijna niet meer aangenomen : dat soort werk wordt over het internet naar India of China gestuurd, onder de titel van “work share”, en vandaar met haken en ogen aan elkaar teruggemaild en door de strot van klanten in België geramd. De ganse operatie wordt voortdurend in verplichte workshops aan het eigen personeel onder schreeuwerige slogans aangepraat (“we care about people”), de vakbonden staan er bij en kijken er naar. Eén van de bedrijven in de chemische sector die het heel actief toepast : vroeger “Jacobs”, nu “Worley”. Het is pure window dressing, degoutant, een regelrechte schande. Stopppen met schrijven, of ik moet overgeven.

  7. Positieve discriminatie, schijnheilig politiek-correct gecamoufleerd als “positieve actie” is en blijft uiteraard wel degelijk “discriminatie”, objectief-correct beschouwd.

  8. Deze sossewieter bewijst dat sossen allochtonofiel zijn en minstens in perceptie aan oikofobie , “weg mat ons, blanken” lijden. De ze uitspraak is een flagrante bevuiling van het eigen blanke nest !

  9. Ik had gedacht dat de ex-topman van een overheidsapparaat toch enige intelligentie kon aantonen. Niets blijkt echter minder waar en zo wordt de publieke opinie over het ambtenarenkorps weer maar eens bevestigd.

  10. Als de vdab de werkgevers nu al aanraadt om de slechtste kandidaten aan te werven ipv de beste, dan verdwijnt het allerlaatste greintje krediet en geloofwaardigheid dat er bij enkele werkgevers voor de vdab nog was definitief !

  11. Ik heb die titel 2 keer moeten lezen omdat ik niet kon geloven wat daar stond! Je moet toch al ver van de wereld zijn om zoiets te vertellen! Ik kom regelmatig in een land waar iemand die een truweel vasthoud een metselaar is tot hij de volgende dag met een schroevendraaier in de hand verschijnt, dan is hij elektricien! Er kwam eens een keer een “elektricien” onze vaatwasmachine repareren en toen hij na de reparatie zei dat we de stroom terug mochten opzetten ontplofte het ding voor onze neus! De dingen die je daar ziet als ze aan het werken zijn, je gelooft het niet. En nu moeten diezelfde mensen hier het werk komen doen? Neem dan maar een goede verzekering!

  12. Deze man is dus het stereotype topambtenaar. Evenmin er geraakt door kennis, competentie of hard te werken, maar door de juiste politieke kaart. En nu de incompetentie van dergelijke figuren te duidelijk wordt, raadt hij aan ongeletterde migranten, die onze talen zelfs niet machtig zijn, prioritair aan te werven, om hun eigen onkunde te overschaduwen door nog simpelere geesten. Maar dat de Vlaming hiervoor 2x opdraait, zal hem worst wezen. Dit soort figuren is de norm voor de achteruit gang van ons land.

  13. Als de VDAB pleit om minder geschikte kandidaten te verkiezen boven de meest geschikte voor de job dan is het ver gekomen. Uiteraard is hiermee geld te verdienen, want die ‘andere kandidaten’ kosten minder, de verleiding zal dus groot zijn. Helaas positieve discriminatie is ook discriminatie en dat kan niet bij een overheidsdienst.

Plaats een reactie

Delen