Boerenbond stapt naar Grondwettelijk Hof als stikstofdecreet gestemd wordt: “Ronduit onwettige en onrechtvaardige elementen”

Lode Ceyssens van Boerenbond. Photonews

Uncategorized

“Klimaatsceptici zijn meestal oude, conservatieve mensen”, blijkt uit onderzoek

Simon Segers

In een satirisch segment bespreekt de conservatieve Australische presentator Andrew Bolt van Sky News een onderzoek over klimaatscepsis. Uit de resultaten blijkt dat oude, conservatieve mensen met een hoog analytisch vermogen meer geneigd zijn tot twijfels over de klimaatverandering.

Psycholoog Rachael Sherman verzamelde 390 participanten voor haar onderzoek. Enkele van haar bevindingen zijn dat mensen die niet geloven in klimaatverandering, typisch ouder en conservatief zijn en “minder waarde hechten aan het milieu”.

Sherman was echter verbaasd dat mensen met een hoog analytisch vermogen ook meer geneigd zijn tot scepsis. “Hoe gaan we de planeet redden als mensen vragen blijven stellen zoals: ‘Zal dit werkelijk enig goed doen?'”, spotte Bolt. “Ik vraag me wel af waarom net deze mensen meer twijfels hebben. Spijtig dat Sherman dit niet verder verkende. Ik denk dat het antwoord fascinerend zou kunnen zijn.”

“De droogte zou niet ophouden”

In de paper staat ook dat verschillende voorspellingen van klimaatalarmisten niet uitkomen of volledig verkeerd zijn. Bolt haalt als voorbeeld de zware overstromingen aan die tussen februari en april dit jaar in het oosten van Australië plaatsvonden. Volgens meteorologische data is de hoeveelheid regen in de afgelopen decennia sterk toegenomen in het land. “Ik herinner me dat 14 jaar geleden verteld werd dat de droogte niet zou ophouden”, aldus Bolt.

Het hoofd van het nationaal meteorologische bureau voorspelde destijds ook dat droogte het nieuwe klimaat van Australië zou zijn. Bolt wees op het gevaar van de beweringen van deze experts. “De overheid gelooft hen en spendeert veel geld aan het beleid dat zij voorstellen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

4 gedachten over ““Klimaatsceptici zijn meestal oude, conservatieve mensen”, blijkt uit onderzoek”

  1. Verbaasd dat oudere, conservatieve mensen met een hoog analytisch vermogen ook meer geneigd zijn tot scepsis? Dit verklaart toch alles, denk ik. Analyse is niet louter de dingen zonder samenhang bekijken, maar ook het ontleden van de gedachtengang van anderen.
    Een vermogen tot synthese daarentegen vat samen en stelt de dingen eenvoudiger voor opdat o.m. kinderen het zouden kunnen begrijpen, met de risico’s en gevaren hieraan verbonden, namelijk het verzwijgen/negéren van elementen die de zaken te complex zouden maken.

  2. Waarom zou je niet sceptisch zijn? Na meer dan 50 jaar onderzoek is nog niet wetenschappelijk bewezen dat meer CO2 de aarde zou opwarmen. Dit in tegenstelling met bijvoorbeeld methaan.

  3. De klimaatbeweging heeft maar weinig te maken met milieu. Integendeel, ze kannibaliseert de milieubeweging door fondsen naar zich toe te trekken. Trouwens, heel wat alternatieve energiebronnen zijn verre van milieuvriendelijk.

Plaats een reactie

Delen