Mahdi zet deur open voor verlenging Tihange 1: "Regering moet er alles aan doen om zoveel mogelijk kerncentrales open te houden"

Sammy Mahdi. Photo News

Uncategorized

Mahdi zet deur op kier voor verlenging Tihange 1: “Regering moet er alles aan doen om zoveel mogelijk kerncentrales open te houden”

Anton Schelfaut

Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi heeft donderdagmiddag in Villa Politica de deur op een kier gezet voor een levensduurverlenging van de kernreactor Tihange 1. Concreet pleit hij voor een nieuw onderhandelingsmandaat met Engie, de uitbater van de Belgische kerncentrales. “De regering moet er alles doen om zoveel mogelijk kerncentrales open te houden”, benadrukte hij.

Vrijdagavond gaat kernreactor Doel 3 voor het laatst elektriciteit produceren, na een carrière van veertig jaar. Dan begint een jarenlang proces van stopzetting en ontmanteling. Prijskaartje: circa een miljard euro. Daarmee is Doel 3 de eerste Belgische kerncentrale die in het kader van de kernuitstap met pensioen wordt gestuurd.

Momenteel lopen er onderhandelingen tussen de federale regering en Engie over een levensduurverlenging van de twee jongste kernreactoren, Doel 4 en Tihange 3, met tien jaar. “De regering heeft gekozen vóór kerncentrales”, zei cd&v-voorzitter Sammy Mahdi daarover in Villa Politica. Voor zijn partij mag de levensduur van beide reactoren zelfs met twintig jaar worden verlengd. “Dat is commercieel interessanter voor iedereen”, meent hij.

Daarom pleit Mahdi ervoor om het mandaat van premier Alexander De Croo en Energieminister Tinne Van der Straeten in de onderhandelingen met Engie te wijzigen. “Dan zou je inderdaad meer ruimte moeten geven om te onderhandelen met Engie en een betere deal te kunnen sluiten”, klonk het.

Tihange 1

Tot slot vroeg de cd&v-voorzitter zich hardop af of ook een verlenging van Tihange 1 op tafel moet liggen tijdens de onderhandelingen met Engie. “We hebben nood aan voldoende energie”, benadrukte hij. “De regering moet er alles aan doen om zoveel mogelijk kerncentrales open te houden. Dat is noodzakelijk voor de bevoorradingszekerheid en onze energieonafhankelijkheid.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

7 gedachten over “Mahdi zet deur op kier voor verlenging Tihange 1: “Regering moet er alles aan doen om zoveel mogelijk kerncentrales open te houden””

  1. Dat klopt wel, maar voorlopig is door toedoen van de EU kernenergie even duur als zon en wind of gas. De prijsmanipulatie gebaseerd op de duurste centrale was waarschijnlijk bedoeld om landen met veel kerncentrales (o.a. Frankrijk) of veel groene energie slapend rijk te maken. Nu doet het ons de das om en de EU is blijkbaar niet gehaast om dat marktmechanisme te wijzigen.

  2. Nu CD&V, net zoals de kerncentrale(s), bij de volgende verkiezingen zal worden gesloten en ontmanteld probeert Madhi de meubelen te redden! Al diegenen, ook Open Vld, die nu hun kar draaien en moord en brand schreeuwen om deze door Verhofstadt verkochte centrales langer open te houden zijn hypocrieten.Jarenlang hebben we ze niet gehoord maar ze wisten maar al te goed dat dit nefast zou zijn voor de huishoudens en economie! Steekvlam politiek van de bovenste plank! Dat is hetzelfde als bij het Marrakesh gedoe! N-VA werd pas wakker toen Michel de vlieger opstapte om te gaan tekenen! Volgens zijn uitleg deed hij dit om aan de juiste kant van de geschiedenis te staan….. Kort daarop werd hij Europees ” president “??!

  3. Dit stond in de sterren geschreven maar geen énkele politieker, òòk niet van NVA of Vlaams Belang is lang genoeg naar school geweest om dit te voorzien. Zij heulen allemaal mee met de wolven in het bos, Jambon en consoorten op kop, één woord, COLLABORATEURS!!!

Plaats een reactie

Delen