foto: Shutterstock

Uncategorized

Mozambique: 8 christenen vermoord in september

Sonja Dahlmans

Deze maand zijn er reeds 8 christenen vermoord in het noorden van Mozambique. Zes van hen werden gedood in de provincie Nampula. Dat is bijzonder, omdat het laat zien dat het jihadistische geweld zich uitbreidt. Het meeste extremistische geweld vindt nog altijd plaats in de staat Cabo Delgado. De christenen werden vermoord door een aan Islamitische Staat gelieerde groep. Er werden bij diverse aanslagen drie kerken en 120 huizen nog in brand gestoken.

Bij een aantal verschillende aanslagen, waarvoor al-Shabaab de verantwoordelijkheid opeiste, zijn er deze maand acht christenen in Mozambique vermoord volgens het Barnabas Fonds. Al-Shabaab Mozambique pleegde sinds 2017 in de provincie Cabo Delgado een groot aantal aanslagen. Deze provincie wordt door Mozambikanen dan ook wel het ‘Land van de Angst’ genoemd. Sinds 2017 zijn er in de provincie tenminste 831 aanslagen gepleegd door jihadisten. Het ziet ernaar uit dat de terroristen hun extremistische campagne hebben uitgebreid naar andere Mozambikaanse provincies zoals de provincie Nampula.

In juni dit jaar werd nog een christen onthoofd in Mozambique. Volgens terrorisme-expert Jasmine Opperman claimen de terroristen zelfs meerdere onthoofdingen van christenen. Ook in juli claimde al-Shabaab dat zij twee christenen hadden onthoofd bij weer een andere aanslag: “Bij de gratie van God almachtig hebben wij twee christenen gedood, wij hebben hen onthoofd en met onze wapens op hen geschoten,” verklaarden de terroristen.

Clerici en vrouwen

Bij een aanslag werd ook een 84-jarige Italiaanse non vermoord. De zuster, Maria Di Coppi, was sedert 1963 als missiezuster werkzaam in Mozambique. Twee andere nonnen en twee priesters wisten bij de aanslag te ontkomen. Een rooms-katholieke kerk, de woning van de nonnen en een ziekenhuis werden bij de aanslag in brand gestoken. Vlak voor haar dood liet de zuster nog een bericht achter via voicemail voor haar nicht waarin zij aangaf dat de situatie in de regio zeer gespannen was: “Iedereen is hier op de vlucht, probeert weg te komen. Het is een zeer, zeer trieste situatie,” zou de non haar nicht hebben laten weten.

Geweld tegen vrouwen, zoals verkrachting, ontvoering en gedwongen bekering, komt ook zeer regelmatig voor in Cabo Delgado. Volgens een rapport van de Human Rights Watch zouden er sinds 2008 reeds 600 vrouwen en meisjes zijn ontvoerd en tot slaaf gemaakt door terroristen. Voornamelijk tienermeisjes zouden het doelwit zijn van deze ontvoeringen. Amnesty International meldde echter in 2020 ook een groot aantal verkrachtingen door Mozambikaanse soldaten. De overheid van Mozambique ontkent echter dat soldaten zich hieraan schuldig gemaakt zouden hebben.

Verleden

In maart 2021 vermeldde een hulporganisatie dat verschillende christenen zouden zijn onthoofd door extremisten, onder hen kinderen waarvan de jongste elf jaar oud was. In april en november 2020 ware er nog twee grote aanslagen in het land waarbij telkens ten minste 50 mensen zouden zijn vermoord. De onthoofde lichamen van christenen, buitenlanders en soldaten van het Mozambikaanse leger werden in de straten van Palma achtergelaten. Palma ligt in het noorden van Mozambique en de Franse olie- en gasonderneming Total is er gevestigd. De opslagplaatsen van het bedrijf in Mozambique gelden als een van de grootste ter wereld.

Mozambique is een overwegend christelijk land, maar de provincie Cabo Delgado is voornamelijk islamitisch. Het land staat op de eenenveertigste plaats van de ranglijst christenvervolging van Open Doors.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

1 gedachte over “Mozambique: 8 christenen vermoord in september”

  1. En wij moeten ons verontschuldigen omdat wij 2oo jaar geleden zogezegd slaven hadden , hier in de kempen zeker niet. Die zagers zouden beter de huidige wereld proberen te verbeteren inplaats van te zagen over dingen uit het verleden . Maar denk niet dat er rijen staan aanschuiven om de hedendaagse slavernij in Afrika terplaatse aan te pakken

Plaats een reactie

Delen