Bart De Wever (foto: Belga)

Uncategorized

Na sluiting Doel 3 stijgt energieprijs vooral op donkere, windstille dagen: “Had liever geen gelijk gekregen, maar helaas…”

Wannes Neukermans

Op koude, donkere winterdagen zal de elektriciteitsprijs in de hoogte schieten door de sluiting van kernreactor Doel 3. Dat vertelt elektriciteitstrader Matthias Detremmerie in De Morgen. “Ik had liever geen gelijk gekregen, maar helaas…”, reageert N-VA-voorzitter Bart De Wever. Hij voorspelde al in 2018 dat de kernuitstap de elektriciteitsprijs de hoogte in zou jagen. Nochtans was de PVDA er toen van overtuigd dat een kernuitstap de prijzen niet omhoog zou stuwen. “De feiten spreken hem tegen”, beweerde de partij toen in hun ledenblad Solidair.

“Iedereen die pleit voor een radicale ommezwaai naar hernieuwbare energie, zal de N-VA op zijn of haar weg vinden”, schreef marxistisch auteur Jo Cottenier in februari 2018 op Solidair. “De enige weg vooruit is de resolute keuze voor alternatieve energievoorziening.” Volgens hem zou een stopzetting van bepaalde kerncentrales niet leiden tot hogere energieprijzen. Een studie – op vraag van de Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace – zou zijn beweringen al in 2017 weerlegd hebben.

Donkere, windstille dagen

Volgens Cottenier betekent “de ultieme droom van De Wever” (de bouw van nieuwe kerncentrales), dat de elektriciteitsprijzen fors zouden stijgen. “Het is de logica zelf. Geen enkele privé-monopolie start een gigantische investering als daar niet een garantie voor winst aan verbonden is.”

Nu blijkt echter dat de energiemarkt zelf Doel 3 graag wat langer had zien draaien. Vooral op donkere, windstille dagen, waar er amper stroom opgewekt wordt door zonnepanelen en windmolens, dreigt de energieprijs fors te stijgen. “Het Belgische productieapparaat is dan op zichzelf aangewezen, en dan scheelt 1.000 MW wel wat in het orderboek”, legt elektriciteitstrader Detremmerie uit. Bovenop de hogere energieprijzen, hangt er aan de afbraak en ontmanteling van Doel 3 ook nog een prijskaartje van ongeveer een miljard euro.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

11 gedachten over “Na sluiting Doel 3 stijgt energieprijs vooral op donkere, windstille dagen: “Had liever geen gelijk gekregen, maar helaas…””

  1. Groen heeft altijd verklaard dat de energietransitie geen gevolgen zou hebben op de kostprijs van energie, verbruik en investeringen. Logisch nadenkend zou iedereen moeten begrepen hebben – Groen stemmers incluis – dat dat een flagrante leugen was. Uiteraard kost die transitie voor de gewone burger veel geld, dat had je al van mijlenver zien aankomen. Zelf Groenstemmer en lid kon ik de hypocrisie van deze partij niet langer verdragen en dus exit Groen. Uiteraard is de huidige situatie met de oorlog in Oekraïne uitzonderlijk. Dat kan je Groen niet aanwrijven. Maar de ideologische blindheid van Groen op vlak van energie, migratie, integratie, onderwijs, maatschappelijk bestuur stuit tegen mijn Groene inborst. We hebben wel degelijk heel veel aandacht nodig voor onze leefomgeving en daarom zeg ik tegen Groen: ” Schoenmaker blijf bij uw leest” en hou je ver van maatschappelijke thema’s waar je tot nu nu toe alleen maar bewezen hebt van er niets van te bakken of erger de zaken nog alleen maar de dieperik in te sturen.

  2. Wat ik nu ga schrijven is stout en verkeerd maar België zou deze winter de ene black out na de andere moeten meemaken! Ik ben dan eens benieuwd wat de reactie van al die Groene communistische fundamentalisten zal zijn!?

  3. Als de EU de prijs van elektriciteit ooit eens op een eerlijke manier zou berekenen, dat heeft Bart De Wever gelijk. Dat zou ons dan heel veel geld kosten. Nu draait er toch altijd wel een gascentrale en die bepaalt de prijs en de EU is niet gehaast om deze (bewuste?) blunder recht te zetten.

  4. De coalitie van Groene fundamentalisten en geradicaliseerde EU liberalen brengen onze samenleving en economie in gevaar. Niemand die eraan denkt om die gevaarlijke secte achter een cordon sanitaire te plaatsen (sic). Ondertussen gaat het eerste bedrijf dicht door energiecrisis. De fabriek van staalgroep Aperam in Genk gaat een week dicht wegens de hoge energiekosten. Daarmee is de multinational het eerste bedrijf in België dat tijdelijke werkloosheid aanvraagt. Wie is de volgende? Het resultaat van de funeste oorlog die de liberaal Alexander De Croo en zijn coalitie (Groen/Ecolo/PS/Vooruit en CD&V) voeren tegen Rusland en per uitbreiding tegen onze energiebevoorrading in Vlaanderen.

  5. we hadden toch al ondervonden dat groene energie zeer veel geld kost,ons freya heeft miljoenen verspeeld aan subsidies om zonnepanelen te leggen die niets opbrengen en die vandaag vervangen moeten worden.Geld uitdelen van een ander is niet moeilijk.De volgende federale regering zal zeer veel mensen op straat zetten ,in wallonië zullen de grotten van Han opnieuw dienst kunnen doen,de groene khmers zullen aan de poort kunnen staan om konijnenvellen uit te delen.Griekenland aan de Noordzee kunnen wij nooit worden,de zon ontbreekt,eerder Ijsland,en we weten hoe het daar afgelopen is na de crisis,men verloor de helft van zijn loon.

Plaats een reactie

Delen