Nederlandse inflatie bereikt recordhoogte van 17 procent

Shutterstock

Uncategorized

Nederlandse inflatie bereikt hoogste niveau sinds Tweede Wereldoorlog

Carl Deconinck

De Nederlandse economie breekt weinig benijdenswaardige records. In september klom de inflatie naar 17,1 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Nederland kent zo de hoogste inflatie sinds de Tweede Wereldoorlog.

De cijfers vormen een eerste raming op basis van nog onvolledige brongegevens. De reguliere cijfers, inclusief de inflatie volgens de Nederlandse consumentenprijsindex (CPI), worden op 6 oktober gepubliceerd. Ze gelden echter wel als een belangrijk teken aan de wand. Een inflatie van 17,1 procent in september 2022 betekent dat de prijzen van consumentenproducten 17,1 procent hoger zijn dan in september 2021.

Een drijvende kracht achter de inflatie is de kost van energie. Het CBS werkt daarbij aan een nieuwe methode om de energieprijzen te berekenen. De nieuwe data van de energiemaatschappijen maken het mogelijk om op een veel grotere schaal prijzen waar te nemen van nieuwe én bestaande contracten. Het inflatiecijfer zou met de nieuwe methode lager uitvallen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Wanneer energie helemaal uit de cijfers wordt gelaten, loopt de inflatie ook op tot 7,4 procent. De hoofdeconoom van het CBS, Peter Hein van Mulligen, reageert geschokt op de cijfers “Ik weet even niet wat ik zeggen moet”, laat hij op Twitter weten.

(Lees verder onder de tweet.)

Vergelijking tussen landen

Sinds 1996 publiceert het CBS twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Om de inflatie tussen landen te kunnen vergelijken, berekenen de lidstaten van de Europese Unie (EU) een consumentenprijsindex volgens internationaal afgesproken definities en methoden. De Europese Centrale Bank gebruikt de HICP voor het monetaire beleid in de eurozone. Daarnaast maken de meeste landen nog een eigen, nationale prijsindex.

https://redactie.palnws.be/2022/09/dan-toch-erger-dan-de-jaren-70/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Nederlandse inflatie bereikt hoogste niveau sinds Tweede Wereldoorlog”

  1. In Nederland is men de aanduiding -krankzinnigheid- al een tijdje voorbij.
    Iemand die van de politiek in nederland een beetje op de hoogte is weet dat daar een uiterst linkse/woke/eco-terroristische elite aan de macht is die minutieus hun waanideeen aan het uitvoeren zijn. Zij houden met niets of niemand rekening of Nederlanders nu sterven van honger deze winter of niet, het kan hun geen jota schelen.
    Het aantal afgelikte, dedaine, gevoelloze teflonfiguurtjes daar in politiek Den Haag rondlopen, het is om koude rillingen van te krijgen.

Plaats een reactie

Delen