Ondanks begrotingstekort van 31,5 miljard euro: Vivaldi-partijen sturen kat naar begrotingsdebat

Eva De Bleeker. Photo News

Uncategorized

Ondanks begrotingstekort van 31,5 miljard euro: Vivaldi-partijen sturen kat naar begrotingsdebat

Anton Schelfaut

Dinsdagmiddag boog de Kamercommissie voor Financiën en Begroting zich over de begrotingsopmaak. En hoewel het begrotingstekort volgens het Planbureau in 2023 oploopt tot 31,5 miljard euro, schitterden de commissieleden van de Vivaldi-partijen door afwezigheid. De voltallige meerderheid stuurde, net als de PVDA/PTB, haar kat naar het debat. Enkel N-VA, Vlaams Belang, cd&v en Les Engagés tekenden present.

Het begrotingstekort van alle Belgische overheden dreigt in 2023 op te lopen tot 5,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp) of omgerekend zo’n 31,5 miljard euro. Dat bleek 2 weken geleden uit de economische vooruitzichten die het Planbureau publiceerde in het kader van de zogenaamde economische begroting.

In de Kamercommissie Financiën en Begroting vond dinsdag een actualiteitsdebat plaats met bevoegd staatssecretaris Eva De Bleeker (Open Vld) over de begrotingsopmaak voor 2023 en 2024. Ondanks de alarmerende vooruitzichten van het Planbureau vonden meerderheidspartijen PS, Vooruit, Open Vld, MR, Groen en Ecolo het niet nodig om het debat bij te wonen. Ook oppositiepartijen PVDA/PTB en Défi stuurden hun kat.

(Lees verder onder de tweet.)

Totale desinteresse

N-VA-Kamerlid Sander Loones uitte op Twitter zijn ongenoegen over de afwezigheid van de commissieleden van de Vivaldi-partijen. “Desastreus begrotingstekort van 31,5 miljard, maar totale desinteresse bij Vivaldi”, hekelde hij.

Ook jurist, historicus en auteur Joren Vermeersch stak zijn verontwaardiging niet onder stoelen of banken. “Je moet het zien om het te kunnen geloven”, schrijft hij op Twitter. “Een begrotingsdebat in de Kamer en de voltallige meerderheid plus PVDA stuurt haar kat. Bij een lopend tekort van 31,5 miljard op de begroting van 2022.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

12 gedachten over “Ondanks begrotingstekort van 31,5 miljard euro: Vivaldi-partijen sturen kat naar begrotingsdebat”

  1. PS, Vooruit, Groen en Ecolo zijn de sinterklaaspartijen bij uitstek. Zij winnen geen kiezers met serieus beleid, ze kopen hun stemmen door het uitdelen van balastingsgeld. Dat geld gaat dan ook liefst naar diegenen die niet werken, hun kiespubliek bij uitstek. Van Open Vld en MR had ik iets meer ernst verwacht. 30 miljard begrotingstekort wordt blijkbaar de norm bij Vivaldi. De jonge generaties mogen zich terecht zorgen maken.

  2. Wie ligt nu van 31.5 miljard wakker? Er is toch nog Vlaanderen om alles bij te passen? En zeker met BDW en “sterke” Jan zal dat wel geregeld worden voor een paar postjes links en rechts. En de Vlaming boerde, zaagde en betaalde verder.

  3. En de Vlaming maakt van zijn tak aan de toog en op sociale media maar gaat (gelukkig) elke dag braaf in de file staan naar zijn werk en betaald netjes al zijn belastingen. Maar ik ben eens benieuwd hoe de kansenparels in de centrumsteden straks gaan reageren wanneer hun stroom wordt afgesneden en het gratis geld opdroogt. Iets zegt mij dat de regering, en daarbij de politie die weer de dupe is, die reactie niet zo leuk zal vinden…

  4. Niet aanwezig, dan geen loon…, zo zie je maar dat de Vivaldioten zich niets aantrekken van de bevolking, enkel eigen zakken vullen is wat hen aanbelangd. De communisten zijn de rotste soort die er zijn, liegen en bedriegen, bedreigen en beledigen, agressie en geweld… dit is het enigste wat ze kennen, op elk niveau, ook lokaal, regelrechte schande.
    Hopelijk in 2024 anders…

  5. PS ‘er en notoir sjoemelaar Guy Mathot zei ooit : De staatsschuld is er vanzelf gekomen en ze zal vanzelf verdwijnen!? De geldsmijters van het land zullen het tijdens de politieke debatten weer hebben over : De sterkste schouders moeten meer bijdragen!? In de praktijk zal het erop neerkomen dat Jef met de klak en zijn Lisa de klos zijn!?

Plaats een reactie

Delen