De Frans Thirrystraat in Zellik. Foto Google Streetview

De Frans Thirrystraat in Zellik. Foto Google Streetview

PAL CAST

PAL EROP #26 – Vlaamse zelfstandigheid en kerntaken overheid, met Ivan Van de Cloot

Stijn Derudder

Econoom Ivan Van de Cloot sprak met ons over Vlaamse zelfstandigheid en kerntaken van de overheid, militair analist Sim Tack vertelt ons over het langverwachte Oekraïense offensief en opiniemaker Jurgen Ceder beschrijft hoe Michail Gorbatsjov écht was, een visionair was die in elk geval niet. De nieuwste aflevering van PAL EROP, aflevering 26, met gastheer Stijn Derudder is nu overal te beluisteren.

De oorlog in Oekraïne, de spanningen tussen China en Taiwan, de torenhoge inflatie en de onzekerheid op de energiemarkt zijn slechts enkele fenomenen die ervoor zorgen dat we in onstuimige tijden leven. Niet makkelijk dus om voorspellingen te maken op bijvoorbeeld het economische of fiscale vlak.

’t Pallieterke ging daarom te rade bij Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van het Itinera Institute, om te kijken wat we kunnen leren uit het verleden om ons te helpen bij het navigeren van de nabije toekomst. Van de Cloot gebruikt de Brexit als voorbeeld van een grote ‘structuurbreuk’ en daarbij komt ook een onafhankelijk Vlaanderen als voorbeeld uitgebreid aan bod.

In de podcast hoort u Ivan Van de Cloot over Vlaamse zelfstandigheid, de kerntaken van de overheid en over wat de burger verwacht van de overheid.

Conflict Oekraïne-Rusland

De oorlog in Oekraïne is ondertussen een dik half jaar bezig. Na een hele zomer van verdedigen en terugtrekken lijkt Oekraïne eind augustus begonnen te zijn aan een langverwacht offensief. We vroegen aan geopolitiek en militair analist Sim Tack wat er voor Oekraïne nodig is om dat groot offensief uit te voeren.

Vorige week overleed Michail Gorbatsjov, de laatste leider van de Sovjet-Unie. In het Westen wordt Gorbatsjov gezien als een visionair. In werkelijkheid was hij eerder naïef en ongeveer alles wat hij deed had niet de gewenste gevolgen, vertelt opiniemaker Jurgen Ceder.

Dat de groenen zelden verlegen zitten om een idioot of nutteloos voorstel te doen, werd de afgelopen weken eens te meer bewezen, vertelt chef politiek Pieter Van Berkel.

Binnenkort organiseert de communistische PVDA in Oostende haar jaarlijkse festival ManiFiesta, het ‘Feest van de Solidariteit”. Hoewel het evenement wordt omkleed met termen als ‘diversiteit’ en ‘solidariteit’, dweept de partij in realiteit met de autoritaire regimes van Rusland en China. Journalist Anton Schelfaut met het verslag.

cd&v

Meer opvangplaatsen of straffere ontradingscampagnes? Staatssecretaris voor Asiel en Migratie De Moor en N-VA-Kamerlid Theo Francken vinden elkaar in de probleemstelling van het migratiebeleid, maar over de oplossingen verschillen ze van mening. U hoort journalist Wannes Neukermans.

Kevin Maas staat al meer dan twee jaar aan het hoofd van JONGCD&V en is secretaris-generaal van YEPP, de jongerenafdeling van de Europese Volkspartij. De 29-jarige huisarts nam in volle coronatijd het roer over van toenmalig jongerenvoorzitter Sammy Mahdi, die gebombardeerd werd tot staatssecretaris voor Asiel en Migratie in de Vivaldi-regering. Journalist Anton Schelfaut vroeg Maas of cd&v wel op zijn plaats zit in die Vivaldi-regering. U hoort Kevin Maas.

Betogingen in Tsjechië en Duitsland

De komende maanden zouden wel eens bijzonder turbulent kunnen worden. Afgelopen zaterdag betoogden tienduizenden Tsjechen tegen onder andere de oplopende energie- en voedselprijzen, terwijl de Duitsers op maandag in Leipzig demonstreerden. Journalist Filip Van Laenen met het verslag.

Er is heel wat politieke onrust in Irak. Journalist Michaël Vandamme vertelt wat er zo opvallend aan is. In Frankrijk staat dan weer antisemitisme bovenaan de agenda bij links. U hoort journalist Carl Deconinck met de uitleg. En in Afrika groeit de invloed en macht van IS. Journaliste Sonja Dahlmans brengt verslag uit.

Woke van de week

Eindigen doen we met ‘woke van week’. De Belgische communisten, deze keer die van Leuven, laten zich weer van hun piepkleinste kantje zien. U hoort chef politiek Pieter Van Berkel met de uitleg.

De nieuwste aflevering van PAL EROP is te beluisteren op Spotify, Apple Podcasts, YouTube, palcast.be en al uw favoriete podcastapps.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Stijn Derudder (°1980, Gent) is getrouwd, vader van 3 kinderen en is hoofdredacteur van 't Pallieterke

Plaats een reactie

Delen