Uncategorized

Poetins gas- en sanctieleugens ontmaskerd: “De EU heeft haar kop in een dubbele strop gestoken”

Paul Bäumer

“De euro staat op zijn laagste koers sinds zijn ontstaan, de roebel staat hoger dan voor de oorlog”

In het begin heeft de Russische centrale bank inderdaad enorme financiële middelen ingezet om de roebel te ondersteunen. Maar sinds 8 maart is de roebel niet meer inwisselbaar, net zoals vroeger in de USSR. De koers is sindsdien een volkomen theoretisch getal, dat niets meer zegt over de echte waarde van de munt.

“We importeren minder olie en gas uit Rusland, maar we betalen er meer voor, waardoor de oorlogskas van Poetin nog meer gevuld wordt”

In de eerste fase zaten gas en olie nog niet in het sanctiepakket. Nu wel. Dat was dus eigenlijk een juist argument om te pleiten voor een volledige gas- en olieboycot tegen Rusland. Maar nu die er inderdaad komt, en door de Russische tegensancties zelfs sneller dan voorzien, blijven de poetinisten op dezelfde snaar tokkelen.

Alleen beweren ze nu dat zelfs een volledige olie- en gasboycot tegen Rusland niet helpt. Nu formuleren ze het zo: “Ondertussen diversifieert Rusland zijn gas- en olie-exporten naar andere markten en houdt door de gestegen wereldhandelsprijzen zijn inkomsten op peil.” Ze beweren dan dat de Russen het gas dat ze vroeger aan de EU verkochten, nu aan China leveren, en dat zij er door de hoge gasprijzen zelfs nog meer aan verdienen dan vroeger. Dat is een Russische propagandaleugen.

Het gas dat de Russen exporteren komt uit twee gebieden: de Oost-Siberische gasvelden, die met enkele pijpleidingen met China zijn verbonden, en de veel grotere West-Siberische, met een heel netwerk van pijpleidingen die naar het westen leiden. Daar komt 70 procent van het Russische gas vandaan en álle gas voor de EU.

Maximumcapaciteit

Gewoon even een paar andere kleppen opendraaien en het gas naar China pompen? Maar dat kan niet, want er loopt niet één pijpleiding van de West-Siberische gasvelden naar het oosten. De Russen pompen en verschepen nu vanuit Oost-Siberië inderdaad meer gas naar China, maar ze zitten nu al aan het maximum van hun capaciteit en dat is op geen stukken na genoeg om het verlies van de leveringen aan het Westen te compenseren.

Volgens een bericht van Interfax leverde Gazprom in de eerste helft van dit jaar meer gas aan China, namelijk 7,5 miljard kubieke meter. Bijna drie miljard meer! Een stijging van 63,4 procent! Klinkt dat goed? Maar in hetzelfde bericht lezen we dat de hoeveelheid gas die Gazprom aan landen leverde die niet tot de vroegere USSR behoorden met 31 procent was gedaald, tot 68,9 miljard kubieke meter. Een verlies van dertig miljard, tegenover drie miljard meer naar China. Ja, dat ondermijnt het effect van de sancties. Een klein beetje.

“De Russen verkopen minder gas, maar krijgen ze er door de hogere prijzen niet evenveel geld voor, of zelfs meer?”

Dat is wat de poetinisten beweren, en als men naar de exploderende gasprijzen in de EU kijkt, dan klinkt het zelfs geloofwaardig. Maar dat komt omdat de meeste mensen denken dat die torenhoge gasprijs een wereldwijd fenomeen is, terwijl het een uitsluitend Europees verschijnsel is.

Ter vergelijking: in juli 2022 was de basisprijs voor aardgas in de VS gestegen tot 6 dollar, in Europa tot… 55 dollar. En die stijging begon al in 2021, vóór de inval in Oekraïne. Negen keer meer! In andere landen is het prijsverschil minder extreem, maar toch nog enorm. Tankers met vloeibaar gas (lng) die al onderweg waren naar Oost-Azië, onder andere naar China, worden nu omgeleid naar Europa. De leveranciers moeten daarbij torenhoge schadevergoedingen betalen wegens contractbreuk, maar dan nog kunnen zij meer winst maken dankzij de hoge gasprijzen in de EU.

Klimaatgekken en Gazprom

Waarom? Omdat de EU alle alternatieven heeft vermoord. Omdat de EU haar kop in een dubbele strop heeft gestoken: die van de klimaatgekken en die van Gazprom. Twee stroppen, gebaseerd op twee leugens die nu allebei ontmaskerd zijn: dat alles met hernieuwbare energie kan en dat Rusland een betrouwbare partner is. Op basis van die twee leugens werden kerncentrales gesloten, werden petroleum en steenkool gedemoniseerd, werd de ontginning van schaliegas verboden en werd Europa overgeleverd aan de grillen van het Kremlin. En dat terwijl Rusland op wereldschaal slechts instaat voor ongeveer 8 procent van de olie-export en 10 tot 12 procent van de gasexport. (Dacht u ook dat het veel en veel meer was?)

Rusland was zeker niet incontournable. Zelfs áls men alles had willen inzetten op aardgas ter vervanging van steenkool en petroleum, dan nog had men gemakkelijk de import over diverse leveranciers kunnen spreiden. Maar de lokroep van roebels en bestuursfuncties in Gazprom was onweerstaanbaar…

Aandelen Gazprom lager dan ooit

Als de Russen echt al hun gas aan voordelige prijzen kunnen verkopen, waarom staan de aandelen van Gazprom dan lager dan ooit? Waarom heeft Gazprom voor het eerst sinds 1998 geen dividenden meer uitbetaald? Waarom worden er dan nu massa’s Russisch aardgas in open lucht afgefakkeld aan de grens met Finland? Daar is maar één logische verklaring voor, namelijk omdat de Russen het gas uit hun West-Siberische gasvelden niet meer aan de straatstenen kwijtraken en omdat hun opslagruimten stampvol zitten. Ja, ze zetten nu zoveel mogelijk gas om in lng. Maar ze hebben te weinig capaciteit om dat op grote schaal te doen, en te weinig lng-tankers voor het transport overzee.

“Twee leugens zijn nu ontmaskerd: dat alles met hernieuwbare energie kan en dat Rusland een betrouwbare partner is”

“De sancties zijn een westerse aangelegenheid. De andere landen doen daar niet aan mee. Rusland drijft nu meer handel met die landen, en maakt nu zelfs meer winst, terwijl wij verarmen”

Sinds de invasie in Oekraïne is de export van de sanctionerende landen naar Rusland met 60 procent gedaald tegenover de tweede helft van 2021. De Russen hebben de publicatie van hun importcijfers stopgezet, altijd een bewijs dat ze iets te verbergen hebben.

Maar uit een studie van de exportcijfers van de 54 landen die samen instonden voor 90 procent van de Russische import, blijkt dat zelfs de export van de landen die niet aan de sancties meedoen met 40 procent gedaald is. De poetinisten liegen, alweer. Dat het Kremlin in China de goederen koopt die vroeger uit het Westen kwamen, en die het nodig heeft om zijn industrie en zijn leger draaiende te houden, is nog zo’n leugen van Poetin.

Na de invasie in Oekraïne en het eerste sanctiepakket was de handel tussen Rusland en China bijna volledig ineengestort. Officieel deden de Chinezen niet mee aan de sancties, maar ze wachtten af. Ze wilden niet óók getroffen worden door westerse sancties. Pas nu is de wederzijdse handel weer op het vooroorlogse niveau. Er is nog in de verste verte geen sprake van een toename van de handel die de gevolgen van de sancties zou kunnen compenseren.

Hoop

Een hoopgevend element dat we uit het doorploeteren van al die saaie economische websites kunnen afleiden: Ja, het wordt een barre winter. Maar bijna iedereen in de sector is ervan overtuigd dat de gasprijzen zich daarna op een redelijk niveau zullen stabiliseren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Geschiedenis, opinie of andere? Bij Paul Bäumer zit u aan het juiste adres, behalve als het gaat om een politiek correcte mening.

9 gedachten over “Poetins gas- en sanctieleugens ontmaskerd: “De EU heeft haar kop in een dubbele strop gestoken””

  1. Er is maar één oplossing voor en dat is een massale europese opstand om heel dat eu circus en de lokale politiekers buiten te kegelen en opnieuw te beginnen, zonder europese dictatuur.

  2. waarom moest Oekr.in de Navo?Was dat om sleepy joe ter wille te zijn of was het om te bewijzen dat dit linkse -woke eu niet bang is van Poetin.Feit is,het kost ons miljarden euros om wapens te geven aan een stand-up comedian en het zal ons nog miljarden kosten om die bevolking in leven te houden.Ga eens kijken waar men dorpen heeft neergepoot om die “vluchtelingen “te herbergen,mercedessen,bmw’s,audi’s SUV’s en nu grote camionetten om hun “goederen”te vervoeren naar hun thuisland en het ergste is ze krijgen nog een politie escorte om hun”goederen”veilig thuis te brengen.Hier verdwijnen electrische fietsen,pc’s,merkkleding ,juwelen,en nog veel meer.Het is nog maar een begin,dedonder wil nu voor 19 miljoen euro’s FN’wapens leveren die ik niet wil betalen maar wel moet.Er zijn zeer veel okkernoten,de oogst is goed,de winter zal koud zijn

  3. Ik denk dat dhr Bäumer enkel zaken heeft gemist?! Gisteren begon in de Oezbekistan de vergadering van de Sjanghai-Samenwerkingsorganisatie.De tandem China Rusland bolt goed! Nu reeds vertegenwoordigt de organisatie 40% van de wereldbevolking en 1/3 van het mondiale inkomen.Hun doel is om de Amerikaanse wereldinvloed te counteren en hen als wereld supermacht van de troon te stoten.Er zullen trouwens nieuwe pijplijnen worden gebouwd vanuit Siberië over Mongolië naar China.China plant ook een pijplijn over Pakistan voor hun olie die uit het Midden-Oosten komt. De vraag van olie en gas zal in China maar toenemen.Sinds 2019 steeg hun invoer met 19%! Alles heeft ook te maken met de nieuwe Zijderoute van China die zelfs tot in Griekenland loopt waar het Chinese staatsbedrijf COSCO Shipping sinds 2016 reeds 51% in handen heeft van de haven van Piraeus.Ik denk ook dat dhr Bäumer even het boek Disorder van Hellen Thompson doorneemt! Europa zal en moet nieuwe gas/olie velden vinden omdat tussen nu en de fameuze Green Deal er geen tekorten mogen ontstaan vanwege het vraag en aanbod principe en de Aziatische landen hun hernieuwe energietransitie zeker niet gaan en/of willen versnellen!

  4. “Volgens ons leidt dit immers tot het propageren van waarden en normen die haaks staan op onze Europese samenleving” (sic) dixit Vlaams parlementslid. Zou het geacht Vlaams parlementslid eens een samenvatting willen geven van die zogenaamde EU waarden? De kern van het verhaal? Turken worden door de Belgische overheid naar EU gelokt en deze garandeert theoretisch de vrijheid van religie. In casu beperkt tot de catechismus en dogma’s van de EU dictators. Maar opgepast, luidens de hypocriete liberale normen is het de politieke overheid die haar interpretatie over godsdienstbeleving dwingend mag proberen op te leggen. Dat staat toch gelijk met totalitarisme en dus haaks op de normen en waarden van de Verlichtingen. Zich beroepen op waarden en normen die Verlichtingsfilosofen verdedigden en tezelfdertijd deze bestrijden is hypocriet. In een democratie verbiedt de overheid geen meningsverschillen en wordt de vrijheid van opinie gegarandeerd ipv te verbieden. Vrijheid van opinie (het recht uw, mijn mening en deze van de regering niet te delen) is een grondrecht en zou voor iedereen moeten gelden, inclusief in Vlaanderen. Enige voorwaarde niet aanzetten tot geweld. De intrekking van de erkenning van de Moslimexecutieve is naar mijn mening een aanslag op de vrijheid van opinie en vereniging. Idem dito als de liberaal gerechtelijke heksenjacht op Dries Van Langenhove en de leden van “Schild en Vriend”. Dit is geen verdediging voor de doelstellingen van voornoemde organisaties, wel een aanklacht tegen de neoliberale staatsdictatuur wiens (wan)beleid een gevaar betekent voor de schending van onze rechten en vrijheden.

  5. De hele huidige crisis was te vermijden als de EU een rationeel plan had ontwikkeld in plaats van een plan gebaseerd op een dagdroom, hoe verleidelijk ook.
    Het plan van Europa was gebaseerd op de hoop dat consumenten hogere prijzen zouden accepteren, dat Rusland en Poetin betrouwbaar zouden zijn en dat batterijopslagtechnologie robuust genoeg zou zijn om de tijden te dekken waarin “de wind niet waait en de zon niet schijnt.”
    Deze strategie, helaas altijd gedoemd te mislukken, biedt een waarschuwend verhaal voor “oplossingen” die uitsluitend gebaseerd zijn op hoop.
    https://physicsworld.com/a/why-we-need-to-tackle-renewable-energys-storage-problem/

    In januari sloot Duitsland de helft van zijn zes resterende kerncentrales ondanks stijgende energiekosten. De verheven duurzame klimaatdoelen van Duitsland omvatten geen plannen over hoe de energie te vervangen die werd geleverd door zijn veilige, schone en betrouwbare kerncentrales.
    https://catalyst.independent.org/2022/01/28/germany-shutters-nuclear/

    In plaats daarvan besloot Duitsland, om zijn klimaat-utopie te bereiken, dat het afhankelijker zou worden van Russisch gas, dat consumenten bereidwillig hogere prijzen zouden betalen en dat het zich kon wenden tot stroom uit veel minder betrouwbare wind- en zonne-energie. Deze fantasie werd het model in de hele EU en de EU en niemand anders is de schuld aan die resultaten.
    https://www.energy.gov/ne/articles/nuclear-power-most-reliable-energy-source-and-its-not-even-close

  6. Poetins gas- en sanctieleugens ontmaskerd (sic). Een politicus die ligt is geen scoop. Insinueren dat alleen Poetin liegt is een kwaadwillige leugen. Gewoon een vraagske: Welke verkozene van het volk is bereid een wetsvoorstel in te dienen dat er toe strekt: gezagsdragers in de brede zin van het woord te sanctioneren als zij betrapt worden op leugens tijdens het uitoefenen van hun functies. In mensentaal de elite van de overheid: ministers, magistraten, politiemensen, ambtenaren, provinciegouverneurs, burgemeesters en schepenen, advocaten, niet exhaustieve lijst.

  7. Met zijn allen 1 winter onze gaskraan gewoon dichtdraaien. Dikke pullen en Damart ondergoed kopen. Met zijn allen 1 ongezellige en klamme winter doormaken. Tegen de winter van 2023 krijgen we een gratis basispakket gas dat geen mens nog kan opstoken. Wordt wakker ingedommelde consument. Je hebt meer macht dan je denkt !

Plaats een reactie

Delen