Qatar als diplomatieke hoeksteen in Gaza

Gebombardeerd huis in Gaza. Photonews

Binnenland politiek

Politiek psycholoog: “Links moet qua vijandigheid zeker niet voor rechts onderdoen”

Simon Segers

Alain Van Hiel, politiek psycholoog en professor aan de Universiteit Gent, gaf recent een interview aan Knack. Hij hekelt hierin de linkse dominantie in de sociale wetenschappen en het gebrek aan zelfinzicht van het politieke systeem.

Van Hiel publiceerde recent het boek ‘Links vs Rechts: De mens achter de ideologie‘, waarin hij de verschillen en gelijkenissen tussen rechtse en linkse mensen wil ophelderen. Hij omschrijft zijn vakgebied als een “links walhalla”, dat te streng is voor het conservatieve gedachtegoed. “Rechts is veel te lang door politiek psychologen met een scheef oog bekeken, terwijl links nooit met dezelfde kritische geest werd onderzocht”, sprak hij in het interview.

Onttroning van de superioriteit van links

Die ontwikkeling is volgens hem te wijten aan het negatieve sentiment omtrent alles wat rechts was in de periode kort na de Tweede Wereldoorlog. “Mijn boek is niet zozeer een rehabilitatie van rechts, wel een onttroning van de superioriteit waarvan we lang hebben gedacht dat links ze had”, aldus Van Hiel. “Links blijk namelijk vaak op identiek dezelfde manier te functioneren als rechts: de linkerzijde moet zeker niet voor rechts onderdoen als het gaat over vijandigheid tegenover een politieke tegenstrever.”

Aangezien de meerderheid van de psychologen links is, leidt dat volgens hem tot “blinde vlekken”, zodat de selectie van de onderzoeksonderwerpen gekleurd is. “Daar komt bij dat onderzoek waarin eerdere conclusies worden bevestigd veel sneller gepubliceerd raakt dan onderzoek waarin nieuwe of andere bevindingen staan”, vervolgde Van Hiel. “Het was dus lang een struggle om papers gepubliceerd te krijgen die niet vriendelijk zijn voor links, want ze bevestigen niet wat de meeste wetenschappers denken. Er is onderzoek gevoerd naar het gedrag van wetenschappers, en de resultaten zijn soms hallucinant. Een stevig percentage van hen geeft toe dat ze rechtsere projectvoorstellen niet snel zullen goedkeuren.”

“Bezorgdheden moeten ernstig genomen worden”


Wat het politieke landschap betreft, is de professor allerminst verbaasd over het lage vertrouwen bij de bevolking. “Radicale kiezers zijn cynisch en boos, en ze zetten zich af tegen het establishment. Het vertrouwen in het politieke bedrijf is zeker bij die mensen superlaag. Vroeger kwamen verkopers van tweedehands auto’s steevast het slechtst uit enquêtes die naar vertrouwen peilden, vandaag zijn het politici. Dat is verschrikkelijk, en ik heb het idee dat veel politici dat niet beseffen. De barometer staat in het rood”, waarschuwt Van Hiel.

De afwijzende houding van die kiezers tegenover het politieke systeem stamt volgens hem dan ook deels uit een gebrek aan debat over enkele prangende discussiepunten. “Hun bezorgdheden – of het nu gaat over migratie of over de hyperglobalisering – moeten ernstig genomen worden, of we nu graag horen wat ze te zeggen hebben of niet”, besluit hij. “Het beleid moet anders, maar misschien moeten politici van traditionele partijen zich ook wel eens excuseren voor de fouten die ze in het verleden hebben gemaakt.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

9 gedachten over “Politiek psycholoog: “Links moet qua vijandigheid zeker niet voor rechts onderdoen””

  1. Politiek psycholoog: “Links moet qua vijandigheid zeker niet voor rechts onderdoen”(sic).
    Kort na WO2 hebben de socialisten en de communisten, tijdens de koningskwestie, het land op de rand van een revolutie gebracht en koning Leopold III met geweld tot troonafstand gedwongen. Dat heb ik de rechtse partijen nog nooit weten nadoen. Nochtans hadden zij bij de invoering van het cordon sanitaire, in casu een politieke agressie en discriminatie (fatwa van de socialist Elio di Rupo) tegen democratisch verkozen kandidaten van dito partij, legitieme redenen om verzet te plegen tegen deze totalitaire aanslag op de democratie. Anno 2022 wordt ook de PTB/PVDA met stigma’s overladen door de Waalse PS inquisitie. De Socialisten zijn er meerdere keren in de loop
    der tijden erin geslaagd hun politiek radicale doelstellingen te realiseren door gebruik van politieke stakingen en straatgeweld. Voorbeelden zijn legio. Terwijl pacifistische IJzerbedevaarten door de vijanden van Vlaanderen als een ludieke folklore worden beschouwd.

  2. Waarom ben je ‘antiracist’ als je mensen met andere overtuigingen exact die behandeling geeft die je hen verwijt? Uitsluiting, demonisering, discriminatie en dergelijke meer. Ben je een beter mens omdat je die technieken toepast op een andere doelgroep? Sommigen zullen daar echt overtuigd ja op antwoorden. Als het er niet meer toe doet wat je doet, maar aan welke kant je staat…

  3. Links moet niet onderdoen?! Excuseer?! Geen grotere haatdragers dan slinkse mensen. Alleen al in het parlement zie je hoe slinkse politici de collega uiterst rechtse signatuur met walging behandelen. Ze weigeren hen een hand, keren letterlijk hun rug , weigeren hen een stem tot spreken, weigeren hen het voorzitterschap , negeren goede wersvoorstellen op te nemen gewoon uit blinde haat.
    Ik heb die nooit het Vlaams Belang weten doen hoor!!!
    Moest er morgen een échte extreem rechtse partij bestaan kregen die mijn stem gewoon uit wraak voor deze decennialange vernederingen en onterechte behandeling door slinks !!

  4. goed artikel,dat men nu begint om de “ter zake en de afspraak”debielen te vervangen door verstandige mensen.Over de gazetten praat zal ik het niet hebben want daar mogen ze iedereen afdanken en zonder dop zetten.Over het lerarenkorps zal ik zwijgen daar ze onze kinderen moeten onderwijzen,alhoewel.

  5. Terwijl de Vlaamse regering en Vivaldi het socialisme mee helpen financieren blijft een pervers aspect van het Waals overheidsbeleid onderbelicht in Vlaanderen.
    Elke werknemer die niet actief is brengt geld op aan de gesubsidieerde vakbonden. Een maal een job gevonden verliezen de vakbonden de voordelen gerelateerd met de werkloze werknemer. Die koehandel kost veel belastinggeld.Terwijl het in belangrijke mate bijdraagt tot de Waalse en nationale schuldenlast. Vreemd dat Voka, en haar politieke arm N-VA, die zich graag focussen op de kost van de gezondheidszorg, de ogen sluiten voor de graaipolitiek in de schatkist door de socialisten en dito vakbonden (ABVV en FGTB). De lezer heeft het wellicht begrepen dat ons land nood heeft aan een operatie propere handen. Dan kan uiteraard niet met (gecorrumpeerde) systeempartijen die elkaar sedert jaren besmetten via anti-losers coalities.

Plaats een reactie

Delen