Alexander De Croo (foto: Belga)

Uncategorized

Premier De Croo wil nieuwe VN-missie in Congo

Belga Press Agency

De VN-vredesmissie Monusco is niet geslaagd in haar missie om de bevolking in het oosten van de Democratische Republiek Congo te beschermen en moet vervangen worden. Dat heeft de Belgische premier Alexander De Croo woensdag gezegd op de VN-hoofdzetel in New York.

“Onze boodschap is duidelijk: de VN-missie Monusco is er één die aan haar eind moet komen en vervangen moet worden door iets anders”, zo maakte De Croo duidelijk. “Een missie moet de Congolese bevolking beschermen en ervoor zorgen dat gewapende conflicten gestopt worden en Monusco heeft niet de juiste infrastructuur en mandaat om dat te doen.”

Duurste operatie ooit

De vredesmissie (eerst Monuc, later Monusco) is al meer dan twintig jaar actief in Congo en werd de duurste operatie die de Verenigde Naties ooit op touw zette, maar dat heeft het geweld in het oosten van Congo niet doen stoppen. “We zitten vandaag met een VN-missie die staat tegenover rebellengroepen die beter uitgerust zijn”, aldus De Croo. De VN-blauwhelmen zijn vorig jaar al gestart met de terugtrekking uit een deel van Congo, en tegen 2024 moet die terugtrekking gefinaliseerd zijn.

De Belgische premier meent dat gesprekken over de opvolging van Monusco ook kunnen helpen om de verstandhouding tussen de Congolese president Felix Tshisekedi en zijn Rwandese ambtgenoot Paul Kagame te verbeteren. Tshisekedi betichtte dinsdag in de Algemene Vergadering van de VN Rwanda van “rechtstreekse” militaire agressie in het oosten van zijn land, ook via de steun van Kigali voor rebellengroep M23.

Gewapende bendes

De Franse president Emmanuel Macron bracht de beide presidenten woensdag samen in New York. Ze kwamen overeen om “gezamenlijk op te treden” om het geweld in het oosten van Congo te bestrijden, zo verluidde nadien bij het Elysée. De landen willen “zo snel mogelijk de toepassing van de bepalingen van het proces van Luanda, de terugtrekking van M23 en de kantonnering van zijn troepen buiten de zone van Bunagana”, zo stelt het Franse presidentschap.Ge

Ze nemen zich ook voor om het geweld van andere gewapende bendes aan te pakken. Het gaat dan onder meer om de FDLR, naar Congo gevluchte nakomelingen van het vroegere Hutu-regime in Rwanda, en de ADF, opstandelingen die meer dan 20 jaar geleden uit Oeganda in Oost-Congo terechtkwamen en intussen banden met IS opgebouwd zouden hebben.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/09/kamercommissie-in-congo-op-werkbezoek-paars-groen-intentieproces-waar-vlaming-rekening-van-betaalt/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

6 gedachten over “Premier De Croo wil nieuwe VN-missie in Congo”

  1. “Onze boodschap is duidelijk: de VN-missie Monusco is er één die aan haar eind moet komen en vervangen moet worden door iets anders”, zo maakte De Croo duidelijk. (sic)

    Is Alexander uit Brakel nu ook al secretaris-generaal in de UNO?

    Tip voor de Congolese president: eis op uw beurt in de UNO dat de Belgische regering de bevoorrading van kernenergie (voornaamste bron van elektriciteit in België) aan betaalbare prijzen garandeert, en een plebisciet over Vlaamse autonomie organiseert.

  2. De Croo zou toch moeten weten dat Congo een land zonder staat is. België investeerde in het verleden miljarden in de opleiding van het Congolese leger terwijl het Arme Belgische Leger zwaar op dieet werd gezet! Die fameuze rebellenleiders met hun legers werden in het verleden geïntegreerd in het Congolese leger,enfin dat was toch de bedoeling!?De toenmalige rebellenleiders en hun ” officieren ” werden door het Belgische leger,Flahaut was toen minister van defensie, op kosten van de belastingbetaler naar Belgie overgevlogen om hier te worden opgeleid! Tijdens hun eerste oefening te Elsenborn verdwenen er ettelijke met stille trom in de anominiteit naar hun broeders in de Matonge wijk te Brussel!? Dit spaarde hen een vliegtuigticket uit daar Air Belgium hun vlucht had betaald.Wat er zich al jaren afspeelt in Oost-Congo is ook het resultaat van het niet willen opnemen van enige verantwoordelijkheid door het centrale gezag in Kinshasa!? Er is veel meer nodig dan pressie op Kagame en militaire steun voor Tshisekedi om M23,FDLR en ADF te counteren en, op de keeper beschouwd, de ondergang van heel Congo tegen te gaan!

  3. Beste mijnheer De Croo, de staatskas is meer dan leeg. We zitten in de grootste crisis waartegen corona een lachertje was en toch blijven we ons bemoeien in landen met dure operaties. Heeft het verleden niet geleerd dat dit allemaal niks uithaalt ? Als we onze rug draaien is alles weer als voorheen. We doen al genoeg met opvang in ons land, zelfs van diegenen die hier niks te zoeken hebben. Ook deze factuur loopt in de miljarden elk jaar. Zouden we niet beter eerst onze staatsschuld en tekorten aanpakken?

  4. Profileringsdrang van een Belgische premier die beloond zal worden door Europa om van België een nieuw Afrika te maken. (Afbouw elektriciteitsbevoorrading, opbouw schulden, afbouw voedselproductie, opbouw immigratie)…

Plaats een reactie

Delen