Regionale en federale ministers bereiken princiepsakkoord over energie- en klimaatdossiers: "Resultaat van respectvolle gesprekken in de luwte"

Zuhal Demir. Photo News

Uncategorized

Regionale en federale ministers bereiken princiepsakkoord over energie- en klimaatdossiers

Anton Schelfaut

De Vlaamse, Waalse, Brusselse en federale ministers bevoegd voor Leefmilieu, Klimaat en Energie hebben een princiepsakkoord bereikt over enkele belangrijke energie- en klimaatdossiers. Na stevige onderhandelingen kwamen ze tot een overeenkomst over de verdeling van de opbrengsten uit de veiling van emissierechten, klimaatresponsabilisering, de Belgische hernieuwbare energiedoelstelling en internationale klimaatfinanciering. Elke minister trekt nu naar zijn of haar regering met de vraag het princiepsakkoord goed te keuren.

Het princiepsakkoord dat bevoegde ministers Zuhal Demir (N-VA), Philippe Henry (Ecolo), Alain Maron (Ecolo), Zakia Khattabi (Ecolo) en Tinne Van der Straeten (Groen) bereikten, bestaat in een eerste fase uit vier belangrijke onderdelen.

Vooreerst worden de opbrengsten van de veiling van emissierechten uit het bestaande emissiehandelssysteem (ETS) voor 2021 en 2022 verdeeld tussen de verschillende regio’s volgens een verdeelsleutel. Daarbij krijgt Vlaanderen 52,76 procent, het Waals Gewest 30,65 procent, het Brussels Gewest 7,54 procent en de federale overheid 9,05 procent.

Daarnaast gaan de ministers akkoord met de ontbinding van het bestaande klimaatresponsabiliseringsmechanisme. Daardoor kan bijna 135,8 miljoen euro worden vrijgemaakt. Van dat bedrag krijgt Vlaanderen 60 miljoen euro, het Waals Gewest 37 miljoen euro, het Brussels Gewest 10 miljoen euro en de federale overheid 28,8 miljoen euro.

Verder willen de ministers zich vanaf 2021 verbinden tot het in stand houden van de Belgische doelstelling van 13 procent hernieuwbare energie in het totale energieverbruik, met vastgelegde minimale bijdrages per regio.

Tot slot bevat het princiepsakkoord een engagement om voor de periode 2021-2024 voldoende middelen te investeren in internationale klimaatfinanciering. Zo verzekert het dat België zich aan zijn wereldwijde engagementen kan houden in de aanloop naar COP27.

“Belangrijke stap vooruit”

Vlaams minister Zuhal Demir, die de onderhandelingen voorzat, reageert tevreden. “Vandaag zetten we samen een belangrijke stap vooruit in de lastenverdeling”, klinkt het. “Een resultaat van aanhoudende respectvolle gesprekken in de luwte met één doel voor ogen: een akkoord dat voor iedereen verdedigbaar is.”

Ook federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) noemt het princiepsakkoord “een belangrijke stap vooruit” om de Europese doelstellingen op vlak van klimaat en hernieuwbare energie te halen. “Geen dag te vroeg om geblokkeerde middelen vrij te maken en verder te werken aan meer hernieuwbare energie en een sociaal klimaatbeleid. Dat is nodig om onze energieonafhankelijkheid te versterken en onze gezinnen te beschermen”, besluit ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

7 gedachten over “Regionale en federale ministers bereiken princiepsakkoord over energie- en klimaatdossiers”

  1. Vivaldi en zijn regionale filialen allen tevree. Quid mening van de oppositie, het Vlaams Belang en de PVDA/PTB? Komen niet aan bod. Het cordon sanitaire werkt. Het Belgisch regime mag op beide oren slapen. He Belgisch schip vaart in een veilige zone.

  2. DIt is een slechte zaak. Demir heeft zich voor een beetje geld laten rollen door de linkse rakkers. Heel dat ETS systeem is rot, en moet ASAP verdwijnen. En het is weer een compromis à la belge. Daarbij, 13% hernieuwbaar op het totale energieverbruik is ongeveer 5x meer dan wat het nu is. Dit zal onze energiefacturen nog veel duurder maken. Conclusie : Als TVDS het een goed plan vindt, dan weet je dat het slecht voor de bevolking is.

Plaats een reactie

Delen