Woensdag publiceerde het Rekenhof een kritisch rapport over de renovatie van het treinstation van Bergen. Dat station wordt in 2023 – acht jaar later dan oorspronkelijk gepland – ingehuldigd. Het project zal bovendien maar liefst 300 miljoen euro duurder uitvallen dan oorspronkelijk begroot in 2004.
Het Rekenhof was in de doorlichting allesbehalve positief over spoorwegmaatschappij NMBS en dochteronderneming Eurogare, dat verantwoordelijk was voor de infrastructuur. De wanpraktijken beginnen al bij de keuze voor architect Santiago Calatrava, die ook het station van Luik-Guillemins mocht ontwerpen.
Architect van Luik
Volgens het Rekenhof zijn de materiële handelingen wel in overeenstemming met de wet op de overheidsopdrachten, maar is het principe van de gelijke behandeling van kandidaten niet gerespecteerd. Zo heeft de uiteindelijke winnaar een voordeel gekregen waardoor hij eigenlijk uitgesloten had moeten worden. Zo was het bureau van Calatrava al in 2004 gevraagd om in het kader van een haalbaarheidsstudie tekeningen en een maquette te maken. Die ontwerpen werden opnieuw ingediend, maar waren dus bekend en herkenbaar terwijl de anonimiteit moest gewaarborgd zijn. Het rapport hekelt ook het gebrek aan documentatie van het project.
De gegevens over de begroting waren onvolledig, budgetswijzigingen werden vaak slecht of zelfs niet uitgelegd. De enorme toename van de uiteindelijke kostprijs van het budget – van 37 naar 332 miljoen – werd volgens het Rekenhof onvoldoende gestaafd. Daardoor is Bergen de op een na grootste investeringskost van alle Belgische stations. Dat terwijl het slechts het zestiende station van het land is wat het aantal reizigers betreft. Mobiliteitsminister Georges Gilkinet (Ecolo) noemde de renovatie van het station van Bergen eerder “een keuze van het verleden”. Onder zijn legislatuur zouden dergelijke prestigeprojecten niet meer aanvaard worden.
Obsceen wanbeheer
Het Rekenhof-rapport komt er na een resolutie die de Franstalige groenen hadden ingediend in het parlement. In een reactie hekelen de groenen het “onfatsoenlijke en zelfs obscene wanbeheer” dat volgens hen heeft geleid tot een bijkomende kost van 332 miljoen euro en dat jarenlang een negatieve impact heeft gehad op de investeringen in de kwaliteitsverbetering van het netwerk en op de ontvangst en toegankelijkheid van de stations.
Lees ook: