De stad Leuven wil in november 2023 een queerfestival organiseren in het kader van het ‘regenboogbeleid’. Volgens de schepen van Gelijke Kansen zijn er immers nog steeds signalen dat sommige Leuvenaars zichzelf niet kunnen uiten.
Het stadbestuur werkt hiervoor samen met UniQue, het Vlaams-Brabantse ‘Regenbooghuis’ dat zich inzet voor een positieve beleving van seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Momenteel bestaat reeds een samenwerkingsverband tussen die organisatie en de stad. Zo organiseert Leuven een holebi-filmfestival en er zijn ook twee regenboogzebrapaden in het centrum terug te vinden.
Regenboogvlag hijsen
Schepen van Gelijke Kansen Lies Corneillie (Groen) is van mening dat die inspanningen niet voldoende zijn. “We ontvangen toch signalen die aantonen dat ons werk niet af is”, sprak ze. “Recente ontwikkelingen zowel dicht als ver bij huis maken duidelijk dat rechten nooit helemaal verworven zijn, en dat er nog steeds mensen zijn die het gevoel hebben zichzelf niet te kunnen uiten. Vorig jaar deden we een oproep naar Leuvenaars om mee na te denken over een verbeterd regenboogbeleid, en de respons was groot.” Daarom komt Leuven nu met een actieplan om individuele expressie van genderidentiteit en seksuele oriëntatie te promoten. “Een belangrijk onderdeel is uiteraard de zichtbaarheid. En daarbij mag het niet alleen blijven bij de typische actiedagen zoals Coming Out Day waarbij we de regenboogvlag hijsen”, aldus de schepen.
Een plek voor queer artiesten
Het stadsbestuur plant dus binnen enkele weken een ‘queernight’, met ambities voor een volwaardig festival in november volgend jaar. “Zo’n eigen festival is voor de queergemeenschap heel belangrijk om naar buiten te treden”, verklaarde Filip Tielens, vertegenwoordiger binnen Queer Leuven. “Ik voel aan een kunstwerk of de artiest queer is. Dat zit hem in een gevoel, een emotie, de uitbundigheid,… waarmee de artiest zich uit. Queer artiesten een plek geven, ondersteunt hen enorm in het gevoel zichzelf te mogen uiten maar kan tegelijk ook deuren openen om dingen bespreekbaar te maken.”