Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Cultuuroorlog

Stad Leuven wil volgend jaar cultureel queerfestival organiseren

Simon Segers

De stad Leuven wil in november 2023 een queerfestival organiseren in het kader van het ‘regenboogbeleid’. Volgens de schepen van Gelijke Kansen zijn er immers nog steeds signalen dat sommige Leuvenaars zichzelf niet kunnen uiten.

Het stadbestuur werkt hiervoor samen met UniQue, het Vlaams-Brabantse ‘Regenbooghuis’ dat zich inzet voor een positieve beleving van seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Momenteel bestaat reeds een samenwerkingsverband tussen die organisatie en de stad. Zo organiseert Leuven een holebi-filmfestival en er zijn ook twee regenboogzebrapaden in het centrum terug te vinden.

Regenboogvlag hijsen

Schepen van Gelijke Kansen Lies Corneillie (Groen) is van mening dat die inspanningen niet voldoende zijn. “We ontvangen toch signalen die aantonen dat ons werk niet af is”, sprak ze. “Recente ontwikkelingen zowel dicht als ver bij huis maken duidelijk dat rechten nooit helemaal verworven zijn, en dat er nog steeds mensen zijn die het gevoel hebben zichzelf niet te kunnen uiten. Vorig jaar deden we een oproep naar Leuvenaars om mee na te denken over een verbeterd regenboogbeleid, en de respons was groot.” Daarom komt Leuven nu met een actieplan om individuele expressie van genderidentiteit en seksuele oriëntatie te promoten. “Een belangrijk onderdeel is uiteraard de zichtbaarheid. En daarbij mag het niet alleen blijven bij de typische actiedagen zoals Coming Out Day waarbij we de regenboogvlag hijsen”, aldus de schepen.

Een plek voor queer artiesten

Het stadsbestuur plant dus binnen enkele weken een ‘queernight’, met ambities voor een volwaardig festival in november volgend jaar. “Zo’n eigen festival is voor de queergemeenschap heel belangrijk om naar buiten te treden”, verklaarde Filip Tielens, vertegenwoordiger binnen Queer Leuven. “Ik voel aan een kunstwerk of de artiest queer is. Dat zit hem in een gevoel, een emotie, de uitbundigheid,… waarmee de artiest zich uit. Queer artiesten een plek geven, ondersteunt hen enorm in het gevoel zichzelf te mogen uiten maar kan tegelijk ook deuren openen om dingen bespreekbaar te maken.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

17 gedachten over “Stad Leuven wil volgend jaar cultureel queerfestival organiseren”

  1. Een regenboog is mooi, maar als symbool gekaapt …
    Welke overtuiging mag zijn symbool zomaar in de openbare ruimte aanbrengen, bijvoorbeeld op zebrapaden (zijn dat wettelijk gezien nog zebrapaden?) en aan scholen, kinderopvang, noem maar op…
    Kinderen vinden dat zeker mooi maar worden meteen gebrainwashed.

  2. Ondertussen verbrusselt de Brusselsestraat. Arme winkeltjes, kapperszaken, brommers, donkere mannen, sigaretten, sjofele kleding. Rondhangend op straat en amper iemand die naar school gaat. Brussel begint letterlijk binnen te komen. En die groep is NIET bezig met queerzaken.

  3. Waarom altijd die decadentie?
    Wanneer krijgen we dan een hetero-festival?
    Groen, zogezegd voor de natuur, maar ze zijn in feite tegen de natuur, want ze verkrachten de basis, wie hetero is, is slecht volgens hen, want je “moet” holebi of lgbtq… zijn om aanvaard te zijn, klinkt in mijn oren als COMMUNISME…
    bwahhh…

  4. “Er zijn signalen…”, welke signalen dan? Uit de moslimgemeenschap? En daarom moet er er weer karnaval gevierd worden om te kunnen lachen met de 90% normale mensen? Dat Leuven eerst eens de gelijkheid van man en vrouw aanpakt in de groepen waar de signalen vandaan komen ipv ons weer op te zadelen met een ziekelijke verkleedfeest betaald met belastinggeld.

  5. En ik voel in mijn kleine teen dat dit apenland een groot tekort heeft van psychiaters om deze debiele mongolen te ‘genezen’. Weeral een stad om te vermijden, alhoewel ik in geen enkele ‘stad’ binnen kom.

  6. Prachtig, maar ik zou het in Molenbeek organiseren, kwestie van de aanhangers van de Godsdienst van de Vrede terwille te zijn. Die gaan onmiddellijk juichen bij dergelijk vertoon. Liefst tijdens de ramadan als het kan.

  7. Fijn dat de stad Leuven een queerfestival organiseert. Aansluitend kan de stad ook een Vlaams-Nationaal festival organiseren. Er zijn immers nog steeds signalen dat sommige Leuvenaars zichzelf niet kunnen uiten.

Plaats een reactie

Delen