Syrische vluchteling kritisch voor softe asielaanpak in Nederland: "Je hoeft niet te werken, de taal niet te kennen en geen belasting te betalen"

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Syrische vluchteling kritisch: “Je hoeft niet te werken, de taal niet te kennen en geen belastingen te betalen”

Carl Deconinck

In de Nederlandse krant De Telegraaf staat vrijdag een opvallende getuigenis. Een vluchteling uit Syrië, Adam Esmael, vertelt in een interview dat hij niet begrijpt waarom de Nederlandse overheid zo laks omgaat met asielzoekers. Bovendien stelt hij vast dat Nederland de vluchtelingenstroom niet aankan.

Naar aanloop van Prinsjesdag laat De Telegraaf verschillende mensen aan het woord, waaronder de Syrische vluchteling Adam Esmael. Die is 28 jaar oud en geeft les Engels aan een school in Amsterdam. Oorspronkelijk vluchtte hij naar Libanon, maar daar werd de wet plots veel strenger, waarop hij naar Nederland trok. Omdat hij rechtstreeks naar Schiphol vloog en geen ander Europees land passeerde, moest hij niet naar het asielcentrum in Ter Apel. “Dus voor mij was het heel gemakkelijk en snel”, schetst hij.

Esmael was geen oorlogsvluchteling, maar vluchtte omwille van zijn geaardheid. Bij de screening door de immigratiediensten stelden ze daar veel vragen over. Dat was niet makkelijk, zo geeft hij aan, maar hij begrijpt wel waarom. “Ik zag genoeg mensen om mij heen die erover logen. Die deden alsof ze homo zijn om een verblijfsvergunning te krijgen.” Wat hem verbaasde was hoe aardig en lief iedereen was. “Ik ben met open armen ontvangen.”

Toch heeft hij ook kritiek op de Nederlandse asielaanpak. “Ik ging in het asielcentrum meteen leren, ging aan de slag met mijn inburgeringslessen. Maar vele anderen deden helemaal niets. Iedereen weet dat je van de gemeente twee jaar bijstand krijgt zodra je een huis toegewezen hebt gekregen. Dat is bij iedereen bekend. Vanuit het COA is er geen enkele verplichting.” In tegenstelling tot andere asielzoekers deed Esmael erg zijn best. Hij volgde ook een lerarenopleiding Engels en geeft nu les in een middelbare school in Amsterdam.

Ongekende luxe

Esmael begrijpt niet waarom Nederland zo ruimhartig is. “Het Nederlandse paspoort is gratis, ik begrijp daar niks van. Iedereen weet dat en vertelt dat aan elkaar door. Je hoeft niet te werken, je hoeft de taal niet te kennen, je hoeft geen belastingen te betalen. Ik ken mensen die een Nederlands paspoort hebben gekregen zonder dat ze één woord Nederlands spreken. Dat vind ik gek.”

Hij denkt dat dit beleid ervoor zorgt dat Nederland een populaire bestemming is voor vluchtelingen. “Je kunt bij de gemeente een beetje zielig doen, dan hoef je meteen een jaar niet te werken. Zo makkelijk is het.” In vergelijking met Syrië spreekt hij van “ongekende luxe”.

De Syriër vindt dat Nederland mensen uit veilige landen moet terugsturen. Andere asielzoekers zouden volgens hem beter doorgestuurd worden naar landen met meer ruimte. Nederland is volgens hem te klein om al die vluchtelingen op te vangen. “Wees strenger”, zegt hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

16 gedachten over “Syrische vluchteling kritisch: “Je hoeft niet te werken, de taal niet te kennen en geen belastingen te betalen””

  1. Nederland telt 424 inwoners per km². Vlaanderen, met Brussel, want dat behoort demografisch tot Vlaanderen, 600 ! Als Nederland al klein is om nog asieleisers te ontvangen, wat moeten wij dan zeggen ? Beroepspolitiekers, wordt wakker ! Niet woke…

  2. Krijgt die man eens geen forum in onze ” kwaliteitskranten ” en een uitnodiging om in Terzake,De Afspraak,De Zevende Dag samen met De Moor van gedachten te wisselen?!Graag ook enkele asielspecialisten van de trado’s mee laten aanschuiven…

  3. Migratie hoeft niet noodzakelijk negatief te zijn. Dat zouden we wel eens in gedachten mogen houden. Maar en een grote maar: in hoeverre is de migrant bereid mee te gaan in onze westerse (progressieve) samenleving. Wat mij betreft hoeft die migrant niet eens hoog opgeleid te zijn. We zouden moeten zien wat die in zijn mars heeft. En daar loopt het mis. Aan religieus fundamentalisme dat niet past in een progressieve samenleving, wordt zo maar aan voorbij gegaan, inburgeringscursussen schenken geen aandacht aan persoonlijk engagement voor onze maatschappij. In plaats van eerst op de plichten te wijzen, wordt er een welkomsfeer gecreëerd, in plaats van deze mensen er in de eerste plaats op te wijzen dat we hen niet uitgenodigd hebben en ze eigenlijk illegaal in ons land zijn binnengekomen. Lid worden van onze samenleving is een opdracht en moet je verdienen. Het is geen recht. Wie zich misdraagt vliegt onherroepelijk buiten. Dat zou de welkomspeech moeten zijn. Wie zich daarin kan vinden, mag proberen zichzelf te bewijzen. Als asielzoekers nog niet eens bereid zijn hun eigen onderkomen te onderhouden en mensen van hier hun vuiligheid moeten opkuisen, dan mag je wel vragen stellen of we wel goed bezig zijn.

  4. Landen met een goed sociaal vangnet zijn inderdaad gekend bij vluchtelingen en in de eerste plaats bij hen die eigenlijk geen recht hebben op bescherming, de economische vluchtelingen. De meesten verzinnen dan iets over hun geaardheid of politieke standpunten en slagen zonder problemen om onze nationaliteit te verwerven. Het is té gemakkelijk. Door EU regels zijn we verplicht om onze sociale zekerheid open te stellen voor zij die nooit een cent hebben bijgedragen of zelfs geen moeite doen om te gaan werken. Hoelang kunnen we zoiets trekken nu we zelf in een diepe crisis zitten ?

  5. “Je hoeft niet te werken, de taal niet te leren en geen belastingen te betalen”. Fijn dit te horen. Tijd dat Nederlanders zich hieraan conformeren. Zij verdienen toch minstens dezelfde rechten? Laat de voorstanders van het huidige systeem het maar in hun eentje stutten.

  6. Arme drommel Adam vergeet de in opdracht van het WEF en de EU uit te voeren bevelen. Als de massale omvolking, het nu verwoesten van de middenklasse en het mkb bedrijf door exorbitante energiebedrijven – veroorzaakt door de EU in opdracht van zwabberende Klaus en kornuiten. Stijgende inflatie, een ineenstorten verzorgingsstaat, rap toenemend zeer zwaar geweld. Het feit dat Nederland een narco-staat is geworden, en het land bestuurlijk op alle mogelijke niveaus ineenstort. Dankzij een premier en zijn ministers en staatssecretarissen, die toevallig of omdat ze aan de beurt waren, niet gehinderd door enige kennis terzake, in de politiek zijn gerold. Hilarisch als het niet zo dieptriest was. Een aanslepend probleem dankzij de applausmachines in de Eerste en Tweede slaap-Kamer. Uiteraard zal de Nederlander uit gewoonte, luiheid, gehersenspoeldheid, ter zake onkundig, religieus van aard weer op dezelfde partijen stemmen die Nederland proberen te vernietigen.

  7. Syrische vluchetling kritisch.Ik ken een Afrikaans stamhoofd die twaalf vrouwen heeft die allemaal afzonderlijk wonen en als gezinshoofd ingeschreven staan. Die twaalf dames met kinderen, die los van elkaar verklaren door hun echtgenoot te zijn verlaten genieten diverse financiële hulplijnen. Quid ons Afrikaans stamhoofd? Hij huppelt van ene partner naar de andere om als een virtuele boekhouder hun inkomsten na aftrek van onkosten te incasseren. Uiteraard zonder controle van overheidswege.

Plaats een reactie

Delen