Uw mening: de Queen was een voorbeeld van dienstbaarheid

Queen Elizabeth. Shutterstock

Uncategorized

Uw mening: de Queen was een toonbeeld van dienstbaarheid

Anton Schelfaut

Vandaag wordt de Britse koningin Elizabeth begraven. De staatsbegrafenis begint om 12 uur onze tijd in Westminster Abbey in Londen. Duizenden eregasten zullen de dienst bijwonen. In de Britse hoofdstad worden tot een miljoen toeschouwers verwacht. Vorige week gaven de lezers van PAL NWS hun mening over de overleden koningin. Een meerderheid van hen is van mening dat de Queen een toonbeeld van dienstbaarheid is en haar hele leven ten dienste van het Britse volk heeft geleefd.

De Britse koningin Elizabeth II, geboren op 21 april 1926, overleed op 8 september in Balmoral Castle in Schotland op 96-jarige leeftijd. Op 6 februari 2022 zat de Queen 70 jaar op de troon. Haar dood maakte wereldwijd heel wat reacties los. Terwijl velen hun steun betuigden, grepen anderen haar overlijden aan om het koloniale verleden van het Verenigd Koninkrijk aan de kaak te stellen.

Volgens een meerderheid van de PAL NWS-lezers (45 procent) was de Queen een toonbeeld van dienstbaarheid, dat gedurende 70 jaar ten dienste van het Britse volk heeft geleefd. 30 procent van de lezers vindt dat de Queen net een verwerpelijk symbool van het kolonialisme en imperialisme van het Britse Rijk was.

De overige 25 procent van de respondenten is van mening dat de Queen niet genoeg heeft gedaan om de neergang van het Britse Rijk tegen te houden. “Het British Empire was het grootste rijk aller tijden. Het omvatte een kwart van de wereldbevolking”, weet een van hen. “Vandaag schieten daar enkel nog Gibraltar en een handjevol eilanden van over. Een schim van wat het ooit was.”

Is de monarchie nog van deze tijd?

Daarnaast zijn er ook lezers die geen van bovenstaande meningen zijn toegedaan. Zo vindt Werner dat de monarchie niet meer van deze tijd is en beter zou worden afgeschaft. Hij ziet ook niet in welke rol het gekroonde staatshoofd heeft gespeeld in het kolonialisme. “Iemand die niet democratisch ter verantwoording kan worden geroepen, hoort geen macht te krijgen. Of belastinggeld, eigenlijk”, hekelt hij.

Lees hieronder de vorige Vraag van de Week:
https://redactie.palnws.be/2022/09/vraag-van-de-week-was-de-queen-een-voorbeeld-van-dienstbaarheid-of-van-imperialisme-en-kolonialisme/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

3 gedachten over “Uw mening: de Queen was een toonbeeld van dienstbaarheid”

  1. Indien men gekroonde hoofden “niet meer van deze tijd” vindt, moet men ook het bestaan van onverkozen ministers of Europese Commissieleden in vraag durven stellen. In tegenstelling tot moderne monarchen, hebben deze laatsten wel veel macht, die makkelijk misbruikt kan worden.

  2. de “queen ” zal als mens waarschijnlijk haar verdiensten hebben , en binnen het instituut waar ze deel van uitmaakte , er het beste van gemaakt hebben . maar macht corrumpeert , en eeuwigdurende lacht nog meer . hrt is niet de lens , maar het instituut” erfelijk koningschap ” dat fout is . hoewel ik bij de nieuwe ” charel ” mijn bedenkingen heb .

Plaats een reactie

Delen