Infostand KVHV-Gent

Uncategorized

Vlaamse Leeuwenvlaggen “per vergissing” verwijderd op Gentse Student Kick-Off: “Beslissing van onbevoegde vrijwilliger”

Wannes Neukermans

Een vrijwilliger van de Gentse Student Kick-Off, de studentenverwelkoming aan de start van het academiejaar, verplichtte vandaag KVHV-Gent, NSV! Gent en Jong N-VA UGent om hun leeuwenvlaggen te verwijderen. “Geen politieke symbolen”, kreeg KVHV-Gent te horen als reden. Nochtans staan er ook infostands van onder andere de liberale studentenvereniging LVSV, en van de socialistische, liberale en christelijke vakbonden. “Maar als het om een Vlaamse Leeuw gaat, mag het opeens niet meer”, reageert KVHV-praeses Jens Hinderyckx. Achteraf bleek het om de beslissing van één vrijwilliger te gaan, die hier niet bevoegd voor was.

“Op deze Student Kick-off staan infostands van verschillende studentenverenigingen en politieke jongerenbewegingen. Het Liberaal Vlaams Studentenverbond heeft hier ook een infostand met vlaggen, terwijl die vereniging – net als de onze – duidelijk politiek getint is”, reageert Jens Hinderyckx, de praeses van KVHV-Gent. “Ook zijn hier verschillende politieke vakbonden vertegenwoordigd. Maar als het om een Vlaamse Leeuw gaat, mag het opeens niet meer.” De Vlaamse Leeuwen van KVHV-Gent, NSV! Gent en Jong N-VA UGent werden om die reden verwijderd.

Misverstand

De vlaggen moesten weg omdat er een algemeen verbod op politieke tekens geldt, motiveerde een vrijwilliger van de organisatie zijn ingrijpen tegen Hinderyckx. Maar de organisatie gaat niet volledig consequent om met dat verbod. De socialistische vakbond ABVV, liberale vakbond ACLVB en christelijke vakbond ACV – allemaal politiek geïnspireerd – mogen namelijk nog steeds met hun symbolen aanwezig zijn.

Meteen nadat onze redactie om uitleg vroeg bij de organisatie van de Student Kick-Off, kregen de betrokken studentenverenigingen te horen dat ze de vlag van de Vlaamse Beweging opnieuw mochten ophangen. “Het ging hier om een misverstand”, reageerde de persverantwoordelijke van de Kick-Off nadien. “Een onbevoegde vrijwilliger had op eigen houtje besloten dat deze vlaggen verwijderd moesten worden. Maar wij hanteren geen enkel verbod: zolang er niet wordt opgeroepen tot haat of geweld, mogen ze in elke infostand doen wat ze willen.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/09/de-teloorgang-van-het-gravensteen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

9 gedachten over “Vlaamse Leeuwenvlaggen “per vergissing” verwijderd op Gentse Student Kick-Off: “Beslissing van onbevoegde vrijwilliger””

  1. Er is maar 1 soort bevoegd persoon in België, en dat is de politie of douane. Feit dat je nog maar denkt dat iem “bevoegd” is of gaat onderhandelen of slachtoffer gaat spelen met mensen (die je niet betalen) over een vlag duidt erop dat studenten niet eens nee durven zeggen. Je gaat je hele leven op je kap gezeten worden als je niet iemand recht in z’n ogen kan kijken en kan zeggen om op te hoepelen. Onderhandeling is zwakte. Er wordt niet onderhandeld.

  2. Zorgelijk is dat linkse individuen zich de functie van moraalpolitie aanmeten en dan maar op eigen houtje de “orde” gaan handhaven. Een rechts student zou zich deze aanmatigend houding eens moeten aanmeten.

  3. als de preasessen van onze ” rechtse , vlaamse ” studentenclubs ook al tamme leeuwkes zonder tanden zijn , is het erg met vlaanderen gesteld . als zo een vrijwiiliger/bietekwiet zo een onzin komt uitkramen , moet je minstens zeggen : haal er politie bij en laat pv opstellen . en tot dan blijven ze hangen . persoonlijk zou ik drastischere oplossingen voorstaan .

Plaats een reactie

Delen