Von der Leyen haalt oud recept boven om energiecrisis te bezweren: "Flatten the curve"

Ursula von der Leyen. Shutterstock

Uncategorized

Von der Leyen haalt oud recept boven om energiecrisis te bezweren: “Flatten the curve”

Carl Deconinck

De hoogoplopende energieprijzen blijven de agenda domineren. Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, gaf woensdag een toespraak in de aanloop naar de speciale EU-top van komende vrijdag. Daarop buigen de Europese Energieministers zich over de kwestie. Ze vertelde in opvallende bewoordingen dat er wat haar betreft een systeem moet komen rond het verplicht rantsoeneren van energie tijdens piekuren.

De voorzitter van de Europese Commissie zei dat de lidstaten zich moeten inspannen om de vraag naar energie zo constant mogelijk te houden, “to flatten the curve”. Dat omstreden woordgebruik doet erg denken aan de gefaalde strategie om het aantal coronabesmettingen in twee weken tijd te beperken.

“Tijdens de piekvraag komt het dure gas op de markt. Wat we dus moeten doen, is de curve afvlakken om de piekvraag te vermijden. We zullen een verplichte doelstelling voorstellen om het elektriciteitsgebruik tijdens de piekuren te verminderen en we zullen zeer nauw samenwerken met de lidstaten om die te bereiken. Dit zijn moeilijke tijden en ze zullen niet snel voorbij zijn”, zei Von der Leyen. “Maar ik ben ervan overtuigd dat de Europeanen de economische kracht, de politieke wil en de eenheid hebben om de overhand te houden.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “Von der Leyen haalt oud recept boven om energiecrisis te bezweren: “Flatten the curve””

  1. Gevaarlijke niet verkozen vrouw met veel te veel macht en een Mary Poppins gehalte maar die ook gebakken lucht verkoopt. Heeft geen enkele voeling met de doorsnee Europeaan die momenteel spartelt als een vis op het droge terwijl de von der Leyens zwemmen in het geld. Pfizer heeft hen geen windeieren gelegd maar de smsjes zijn spoorloos!?

  2. Flatten the curve voor het plebs, terwijl Ursula en co verder gaan met hun luxeleventje, inclusief riante, goed verwarmde woning, buitenverblijven, luxueus wagenpark, privéjet etc etc

  3. Ursula kon het oud ijzer van het duitse leger niet eens bestieren nu moet zij de grootste crisis sinds de 2de wereldoorlog beheren. Jawadde. Het zijn leeghoofden die ons besturen en dat gaan we geweten hebben. Armoede gaat ons deel zijn.
    Gelukkig mogen we een gratis prikje laten zetten om al zeker niet te sterven van covid.
    Trouwens waar zit dik markske? Is hij zijn centen aan het tellen van de testen die hij niet gedaan heeft maar wel betaald kreeg?

  4. Op VRT NWS werd meegedeeld dat we allemaal bedrogen zijn : dat uitbaters van kerncentrales en opwekkers van groene stroom miljarden uit onze zakken hebben gehaald, dankzij het marktmechanisme van de EU, dat wisten we al. Nu blijkt dat ook de uitbaters van gascentrales ons belazerd hebben. Ze bestellen hun gas jaren op voorhand en hadden dus goedkoop gas om stroom op te wekken. Dat gas hebben ze verkocht aan de woekerprijzen van vandaag en ze hebben opnieuw duur gas aangekocht waarmee ze stroom opwekten. Pure oplichterij ! Zeg nu niet dat onze regering noch de EU niet op de hoogte zijn van dergelijke praktijken. Nu willen ze die woekerwinsten afromen en in een fonds stoppen, dat zou dan de mensen die het moeilijk hebben ondersteunen, maar hebben die al niet het sociaal tarief ? De prijzen moeten eerlijk berekend worden en firma’s die de boel belazerden zwaar bestraft, dat alleen is wat we vragen.

Plaats een reactie

Delen