Op 25 september vinden er verkiezingen plaats in Italië. Dit nadat de Vijfsterrenbeweging het vertrouwen in de regering van Mario Draghi opzegde. Het ziet ernaar uit dat de grote winnaar Giorgia Meloni wordt, de voorzitster van de rechtse Fratelli d’Italia. Dit zet de deur open voor een stevig rechts bestuur, samen met de Lega Nord en Forza Italia. Maar Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen komt al voor de verkiezingen met een stevige waarschuwing. Ze geeft aan samen te willen werken met elke democratisch verkozen regering, maar “als de zaken in een ‘moeilijke’ richting gaan, hebben we instrumenten, zoals in het geval van Polen en Hongarije.”
Een uitspraak van het Europees Hof van Justitie maakt het voor EU-instellingen mogelijk om de geldkraan dicht te draaien richting landen die de rechtsstaat met voeten treden. Meer concreet wordt er nu echter gekeken in de richting van Polen en Hongarije, niet toevallig landen met behoudsgezinde, rechtse regeringen aan de macht.
(Lees verder onder de tweet.)
Europese normen en waarden
Onder leiding van von der Leyen uitte Europa al vaker kritiek op het rechtssysteem in Polen en Hongarije, die zich niet zouden schikken naar de Europese ‘normen en waarden’. Ten overstaan van Hongarije wordt bijvoorbeeld ook de ethisch-conservatieve wetgeving ten overstaan van onder andere holebi’s in het vizier genomen.
Nu er in Italië ook mogelijk een rechts-conservatieve regering gevormd zal worden na de stembusgang van zondag, voelt Ursula von der Leyen zich genoodzaakt om de Italianen te waarschuwen. Op de vraag of ze kan en wil samenwerken met een rechtse regering, antwoordt ze bereid te zijn met elke democratisch verkozen regering samen te werken. Maar wanneer die regering niet op dezelfde lijn als de EU zou zitten over bijvoorbeeld sancties tegen Rusland, houdt Europa een stok achter de deur. “Als de zaken in de ‘moeilijke’ richting gaan, hebben we instrumenten achter de hand, zoals in Polen en Hongarije”, aldus von der Leyen.
“Deze vrouw bedreigt nu de Italiaanse kiezers”, reageert Europees Parlementslid Gerolf Annemans (Vlaams Belang). “Haar arrogantie wordt alsmaar driester. Deze Europese Unie is een gevangenis geworden waarin de soevereiniteit van de volkeren om zelf hun lot te mogen bepalen ernstig in gevaar wordt gebracht.”
Omgekeerd effect
“Dit is Duitsland op zijn slechtst, vervolgt Annemans. “Het mens (von der Leyen, red.) is helemaal aan het doldraaien onder druk van een steeds groter wordend links blok in Europa.” Annemans vermoedt dat de Commissievoorzitster deze uitspraak gedaan heeft op de Italiaanse socialisten te plezieren, misschien zelfs op voorhand afgesproken. “Want ze beginnen toch allemaal schrik te krijgen dat er in Italië ook een rechtse regering gevormd wordt.”
Italië is redelijk Europagezind en is afhankelijk van heel wat EU-fondsen. Toch denkt het Europees Parlementslid van Vlaams Belang niet dat de uitspraak van von der Leyen effect zal hebben. “Zeker op de rechtse kiezers voorspel ik net een omgekeerd effect, zeker door de arrogante toon waarop ze de bedreigingen uit. Von der Leyen vermeldt Hongarije en Polen om haar lef te tonen aan dat linkse blok: ‘Ik kan dat ook doen in Italië”, besluit Annemans. Hij wil niet effectief spreken over ‘inmenging’, “maar als ze deze woorden nog eens in het Italiaans herhaalt, is het misschien tijd om te stoppen met heel deze EU”.
Lees ook: