Nicole de Moor (foto: Belga)

Binnenland politiek

Vraag van de Week: Moet de federale regering lokale besturen aanmoedigen om asielopvangplaatsen te creëren met extra premie?

Wannes Neukermans

Lokale besturen zullen binnenkort extra geld krijgen als ze extra opvangplaatsen creëren voor asielzoekers. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor belooft in een brief aan alle gemeenten eenmalige premies van 2.000 tot 3.500 euro per opvangplaats. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten trekt echter aan de alarmbel en geeft aan dat lokale besturen niet nog meer opvangplaatsen kunnen openen.

Voor het zomerreces besloot de federale regering nog om in hangars van het leger op korte termijn 750 opvangplaatsen te creëren. Maar dat blijkt nog niet genoeg: om de hoge instroom op te vangen, doet de Moor nu opnieuw beroep op de lokale besturen. De staatssecretaris stuurde een brief uit naar de burgemeesters waarin ze extra geld belooft aan gemeentes die extra opvangplaatsen creëren. Het gaat om eenmalige premies van 2.000 tot 3.500 euro per opvangplaats, afhankelijk van het soort opvang dat wordt voorzien.

Stimulans

Het gaat over lokale opvanginitiatieven, in een gedeeld huis of een individuele woning. Hierin worden mensen geplaatst die in een transitieperiode zitten of al een hoge erkenningsgraad hebben. Lokale besturen worden hier sowieso al voor vergoed, maar nu komt daar dus een eenmalige premie bovenop. Volgens de Moor moet die bonus een stimulans zijn om voldoende opvangplaatsen te blijven behouden.

Daar zijn de lokale besturen het zelf evenwel niet mee eens. “Vandaag zien we dat de rek er helemaal uit is”, verklaarde Nathalie Debast (VVSG). Ze benadrukt dat het geen kwestie van onwil is. “Het is ook niet enkel een kwestie van financiële middelen. Lokale besturen zitten echt al op hun tandvlees.” Na de Oekraïnecrisis en de energiecrisis de lokale besturen op zoek laten gaan naar plaatsen die er niet zijn: “Dat is eigenlijk het onmogelijke vragen”, aldus Debast.

Wat vindt u? Moet staatssecretaris de Moor met een premie de lokale besturen proberen te overtuigen om toch op zoek te gaan naar extra opvangplaatsen? Stem hieronder en beargumenteer uw mening in de reacties.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

11 gedachten over “Vraag van de Week: Moet de federale regering lokale besturen aanmoedigen om asielopvangplaatsen te creëren met extra premie?”

  1. Niks premie, zijn ze zot aan’t (zijn) worden?
    Terug sturen ja, VOL is VOL.
    Of begrijpen de idioten het nig steeds niet ?
    Ik hoop van harte dat de afrekening er ZAK komen!!
    Gebruikt da geld voor de lage pensioenen, die voldoende lang gewerkt hebben wel te verstaan!!!
    Er zitten genoeg oudere
    mensen in de WZC, die er niet komen met hun aalmoes pensioentje!
    En indien er kinderen zijn, dan kunnen zij er nog voor opdraaien om het te kort bij te passen!!!

  2. Vraag van de Week: Moet de federale regering lokale besturen aanmoedigen om GEEN asielopvangplaatsen te creëren met extra premie? Of heeft het volk helemaal niets te zeggen? Referendum?

  3. Het is nu genoeg geweest. In de slechte tijden die ons te wachten staan wordt geld dat er niet is en dan maar uit onze zakken gehaald zal worden aan initiatieven gegeven die de instroom van economische asielzoekers bevorderen. De instroom zal niet meer te stuiten zijn. Dit moet voor de autochtone bevolking slecht aflopen.
    De partij van de staatssecretaris heeft haar pogingen opgegeven om nog stemmen onder de eigen bevolking terug te winnen.

  4. De vraagstelling op zich is verkeerd. Het gaat NIET om asielzoekers maar om economische migranten, die naar hier komen om van onze sociale zekerheid mee te genieten zonder ervoor te willen werken of aan bij te dragen. In tijden waar de gezinnen een jaarfactuur maandelijks aan energie moeten ophoesten is er wel onmiddellijk geld om tot 3500€ per economische migrant aan de gemeentes te geven. En vivaldi schaamt zich daar niet eens voor. “Eigen volk laatst” was, is en blijft hun motto.

  5. Maak een groot asielcentrum buiten de EU en scheidt daar het kaf (economische vluchtelingen) van het koren (echte vluchtelingen voor geweld). Neem van deze laatsten een quota binnen volgens hetgeen de staat met de hoogste overheidsschuld (België) kan dragen en laat de rest over aan de EU.

  6. Er is niet een te kort aan opvangplaatsen er is een te veel aan onterechte asielaanvragers dank zij Artsen zonder Grenzen, Caritas, Broederlijk delen, 11-11-11, organisators of ondersteuners van overzetdiensten. Subsidies afschaffen zolang ze zich bezig houden met subversieve activiteiten. Activistische rechters schorsen omwille van het ondergraven van maatschappelijke stabiliteit. Dat kan niet met de huidige pronkpauwen van zelfverklaard hoog moraal gezag als onze huidige elite. Volgende verkiezingen tienmaal nadenken voor wie je stemt. Voor de moraalridders of de vuilgebekte paria’s die tenslotte niet bang zijn van een kat een kat te noemen.

Plaats een reactie

Delen