VRT tikt programmamakers op de vingers na "ontmenselijking" Tom Van Grieken en Dries Van Langenhove: "Strookt niet met deontologische afspraken"

'Switch'-presentatrice Fien Germijns. Schermafbeelding: VRT

Uncategorized

VRT tikt programmamakers op de vingers na “ontmenselijking” Tom Van Grieken en Dries Van Langenhove: “Strookt niet met deontologische afspraken”

Anton Schelfaut

De VRT heeft de programmamakers en het productiehuis achter het spelprogramma ‘Switch’ op de vingers getikt, nadat presentatrice Fien Germijns Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en Kamerlid Dries Van Langenhove ‘ontmenselijkte’. Dat blijkt uit het antwoord van de openbare omroep op de klachten van kijkers.

Op sociale media ontstond twee weken geleden heel wat ophef over een uitspraak van ‘Switch’-presentatrice Fien Germijns (27). “Je hebt natuurlijk altijd uitzonderingen, zoals Tom Van Grieken of Dries Van Langenhove, maar de meeste politici zijn ook maar mensen”, verklaarde ze in een aflevering van het spelprogramma. Vlaams Belang verweet haar beide politici te “ontmenselijken” en benadrukte dat de subsidiekraan moet worden dichtgedraaid als de neutraliteit van de openbare omroep niet wordt gerespecteerd.

https://redactie.palnws.be/2022/08/vrt-presentatrice-ontmenselijkt-tom-van-grieken-en-dries-van-langenhove-als-neutraliteit-niet-wordt-gerespecteerd-moet-subsidiekraan-dicht/

Deontologische afspraken

Ook de VRT heeft intussen gereageerd op de ontstane heisa. In een reactie op de klachten van kijkers geeft de openbare omroep toe dat de vraag niet goed is uitgewerkt door de productieploeg, “waardoor de vraagstelling bij veel mensen de indruk heeft gewekt dat twee politici puur als mensen geviseerd zouden worden”. “Dat mag nooit de bedoeling zijn”, klinkt het stellig.

Verder benadrukt de klachtenbehandelaar dat harde humor en satire moeten kunnen op de publieke omroep, en dat er ook gelachen mag worden met politici. “Maar in luchtige programma’s voor een breed publiek mag dit niet beledigend of kwetsend zijn”, klinkt het. “De formulering van deze vraag was hier niet op zijn plaats.”

“De programmamakers en het productiehuis zijn door de VRT aangesproken dat de specifieke vraagstelling niet strookt met de deontologische afspraken die zijn afgesproken en geformuleerd in het VRT-programmacharter”, besluit de klantendienst.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

22 gedachten over “VRT tikt programmamakers op de vingers na “ontmenselijking” Tom Van Grieken en Dries Van Langenhove: “Strookt niet met deontologische afspraken””

  1. Een reactie om de façade, maar in werkelijk denken ze, de makers hebben goed gesproken. Volledig in lijn van de politiek correcte deugmensen.
    Dit is voor mij van nul en generlei waarde.

  2. Wat een lulkoek van de VRT?! Harde humor en satire moeten kunnen en er mag gelachen worden met politici? Altijd op de kap van VB zitten en nooit op die van Groen of Vooruit. De vraag was niet goed uitgewerkt door de productieploeg ? Bij de staatszender denken ze dat de kijkers allemaal Johnny ’s en Marina’s zijn !

  3. Laat ons overeenkomen dat het (zoals het steeds beweert word) een communicatiefoutje is als afleiding, neemt niet weg dat deze discriminerende uitspraak moet bestraft worden, een snotneus die meer dan 100.000 € per jaar ‘krijgt’ voor een stom programma MOET direct ontslaan worden.

  4. “Lachen met harde humor en satire moeten kunnen op de publieke omroep, en dat er ook gelachen mag worden met politici” dixit de klachtenbehandelaar van de VRT. Hoe hypocriet kan je zijn. Maar wel afleveringen van soaps cancelen omdat er “gelachen” wordt met een zwarte of homo.

  5. Woordelijk net hetgeen ik na mijn klacht bij de VRT heb gekregen. Nu sturen ze de hete aardappel door naar “het productiehuis” (wat heeft het productiehuis van Bart DePauw misdaan, het huis heeft geen SMS’n verstuurd?), en “satire” moet kunnen (Waren de geschrapte afleveringen van de Kampioenen dan niet satirisch?)? Hoelang en met hoeveel politiek benoemden hebben ze moeten vergaderen om dit soort onzin de wereld in te sturen? Bovendien als die overbetaalde politiek gestuurde trien dan 150.000€ waard zou zijn, dan zou ze bij het lezen van het kaartje van het productiehuis, de passage moeten geschrapt hebben uit haar discours, maar ook dat deed ze niet. En zeggen dat wij daarvoor een pak belastingen betalen, en waar blijven NVA en VB in deze? Zetelen ze ook niet in de raad van bestuur van de VRT, en laten die dat ook passeren….of wat 30 zilverlingen doen met een mens.

  6. “Verder benadrukt de klachtenbehandelaar dat harde humor en satire moeten kunnen op de publieke omroep”, hij bedoelt dan wel als het over blanken gaat van rechtse signatuur ? Als het over allochtonen gaat kan niks meer : geen humor en nog minder satire. Kijk maar naar wat met FC De Kampioenen gebeurde. Twee maten… twee gewichten.

  7. NVA- VB versus Vooruit en Groen. Twee maten en twee gewichten. En de ijkmeesters zijn al zo vals als degenen die worden verondersteld te worden gecontroleerd. Dat alles op de kosten van de belastingbetaler. We zijn binnenkort al verlost van Unia. Nu nog van de VRT.

Plaats een reactie

Delen