Toen Bart De Wever in de media de Waalse begrotingssituatie durfde te vergelijken met die van Griekenland, antwoordde de Waalse minister van Begroting dat deze vergelijking “grotesk” was.
In mei 2022 zou Zijne Excellentie Di Rupo nog kunnen verklaren dat “de Waalse schuld is gestopt en zelfs verminderd”, zonder dat een Waalse journalist dat tegenspreekt; wat al een duidelijke leugen was. “Het is betreurenswaardig dat sommige mensen deze vergelijking regelmatig maken. Objectief gezien is Wallonië geen Griekenland; het dreigt niet failliet te gaan”, verklaarde Joseph Pagano, hoogleraar economie en overheidsfinanciën aan de universiteit van Mons, destijds aan het dagblad Le Soir.Nog geen vier maanden later kan geen enkele Waal serieus beweren dat de begrotingssituatie van het Waalse Gewest houdbaar is.
In 2022 bedragen de eigen inkomsten van Wallonië 14 miljard, het begrotingstekort bedraagt 4 miljard en de gecumuleerde schuld van Wallonië 30 miljard
Asymptoot
Oordeel zelf. In 2022 bedragen de eigen inkomsten van Wallonië 14 miljard. Het begrotingstekort bedraagt 4 miljard. De gecumuleerde schuld van Wallonië bedraagt 30 miljard. Dit betekent niet alleen dat Wallonië geen controle heeft over de groei van zijn schuld, maar ook dat deze stijgt met een helling die op een asymptoot begint te lijken (pijlcurve). Dit alles terwijl Wallonië profiteert van jaarlijkse transfers van Vlaanderen ter waarde van 6 miljard, in directe en indirecte overdrachten, via de sociale zekerheid. Zes miljard per jaar!
Dit is het beeld in Wallonië op een moment dat de heer Poetin heeft besloten Oekraïne binnen te vallen en vervolgens zijn gasleveringen aan Europa drastisch te verminderen, wat leidt tot een explosie van de Europese energieprijzen (gas, maar ook elektriciteit, want in het Europese systeem zijn de prijzen gekoppeld).
Overheidssteun voor bedrijven
Het voorbije weekend benadrukte de Vlaamse regering de noodzaak van een Vlaams plan om bedrijven te ondersteunen in het kader van de energiecrisis. De duurzaamheid van een economische activiteit die die naam waardig is, hangt ervan af. In tegenstelling tot Wallonië heeft Vlaanderen controle over zijn begroting. Het beschikt dus over de middelen om deze steun te verlenen, ook al bedreigt de energiecrisis na de coronacrisis de Vlaamse budgettaire gezondheid.
Ook Waalse bedrijven hebben steun nodig. Wanneer een eenvoudig bedrijf als een bakkerij een maandelijkse energierekening van 5.000 euro krijgt, houdt het op te bestaan. Veel Walen, die toch al een lage levensstandaard hebben, zullen deze winter misschien moeten kiezen tussen eten en verwarming. Het is nu meer dan ooit dat de Walen de steun van hun Gewest nodig hebben. Het Waalse Gewest zal hen echter niet kunnen steunen, omdat het daar de middelen niet voor heeft. In feite komt Wallonië gevaarlijk dicht bij wanbetaling.
Sombere Moody’s
De eerste trigger van het helse mechanisme dat in de komende maanden (weken?) in werking zal worden gesteld, is de verlaging van de Waalse schuld door ratingbureaus zoals Moody’s. Door op te merken dat het vermogen van Wallonië om zijn schuld terug te betalen twijfelachtig wordt, zal Moody’s de rentevoet van de Waalse schuld, dit wil zeggen de kosten van de terugbetaling ervan, mechanisch verhogen.
Belfius maakte zich vorige week al zorgen over de terugbetalingscapaciteit van Wallonië en zei dat ze samenwerking met de Waalse regering zou beperken. Dit is hetzelfde als “Het feest is voorbij!” roepen in de oren van de heer Di Rupo, maar helaas kan hij niet goed meer horen.
Extreemlinkse drift
Als de rating van Wallonië inderdaad wordt verlaagd, wat zeker lijkt, wat gebeurt er dan? De huidige Waalse minister van Begroting behoort tot de MR, genaamd Adrien Dolimont. Een vriendelijke, intelligente jongen. Dolimont lijkt zich bewust van het ‘probleem’. De kans om de radicale maatregelen te nemen die de Waalse situatie vereist, is echter nihil. Inderdaad, de MR regeert Wallonië met de PS die van schulden houdt zoals een kind van snoepjes, en de Ecolo-partij, nu in de greep van een ongebreidelde extremistische linkse drift.
Men kan zich niet voorstellen dat de PS en Ecolo spontaan de salarissen van de Waalse ambtenaren met 30 procent verlagen, of hun aantal met 50 of 80 procent van de door het Waalse Gewest zo genereus uitgekeerde subsidies schrappen. Dat zal niet gebeuren.Als gevolg daarvan zal Wallonië stoppen met betalen, dit wil zeggen te laat, en vervolgens helemaal niet meer betalen. De Walen denken dat dit alles niet mogelijk is. Ze vergissen zich.
Wallonië komt gevaarlijk dicht bij wanbetaling
Wie wil helpen de putten te vullen?
Et alors? De linkse PS en extreemlinks (Ecolo, PTB) domineren de Waalse peilingen, ook al is Ecolo ten dode opgeschreven. Een communistisch-linkse regering in Wallonië is dus niet uitgesloten. Een interventie van het Internationaal Monetair Fonds is ook denkbaar, maar dit laatste houdt zich in principe bezig met staten, niet met regio’s. Ongetwijfeld zal Wallonië niet aarzelen om Vlaanderen de hand te reiken. Maar zal Vlaanderen instemmen met een verdere verhoging van zijn bijdrage aan de Waalse waanzin? Kan het zich dat veroorloven, zelfs in ruil voor een nieuwe ‘staatshervorming’?
Creatiever is het scenario waarbij Wallonië Frankrijk om financiële bijstand zou vragen. Als je berooid bent, is noodzaak de wet. En waarom niet China, wiens belangstelling voor lijdende landen en regio’s welbekend is – bezit het niet de haven van Piraeus in Griekenland?
Veel Walen, die al een relatief lage levensstandaard hebben, zullen deze winter misschien moeten kiezen tussen eten en verwarming
Verantwoordelijkheid!
Na 50 jaar mislukt federalisme nadert Wallonië – eindelijk! – het moment van de waarheid.Daar kunnen we blij om zijn. Zo kunnen de Walen immers het mooie, nobele en onmisbare begrip verantwoordelijkheidherontdekken.
BART DE WEVER: “WALLONIË ERGER DAN GRIEKENLAND”
In een interview eind december 2021 met Wouter Verschelden van Business AM vergeleek Bart De Wever de huidige situatie van Wallonië met die van Griekenland in 2010. Het onderstaande is een citaat uit dat interview.
“Wij gaan nu naar de situatie van Griekenland in 2010 en dus de rode lantaarn zijn. Dat betekent dat we bij de volgende economische schok als eerste de rol volledig moeten lossen. Mocht Wallonië zelfstandig zijn, dan zou het Internationaal Monetair Fonds (IMF) daar vandaag staan. Want die zijn qua parameters van de openbare schuld en tekorten op hun lopende begroting veel erger dan Griekenland in 2010.”
“Toen ik dat eens luidop zei, heeft dat in Wallonië een kleine schokgolf veroorzaakt. Toen heeft men snel een econoom opgeroepen, die dat kwam tegenspreken. Die zei dat die vergelijking niet klopt. ‘Want we zijn geconsolideerd door andere entiteiten’, zei die.”
DRIEU GODEFRIDI