Foto: Shutterstock

Uncategorized

Wetenschapsjournaliste pleit voor geplande migratie als wapen tegen klimaatcrisis

Wannes Neukermans

Tegen 2050 zullen anderhalf miljard mensen op de vlucht moeten gaan voor extreme weersomstandigheden. Dat voorspelt de Britse wetenschapsjournaliste Gaia Vince. In haar nieuwe boek ‘Nomad Century’ roept ze op tot nieuwe stedenbouw in meer noordelijke gebieden. Die wil ze via geplande migratie bevolken met mensen uit landen die het hardst door de klimaatverandering zullen getroffen worden, zoals Pakistan, Guatemala, Colombia en Oman.

De wereld zal tegen 2100 zo’n drie à vier graden warmer worden dan het pre-industriële gemiddelde, zegt Vince. “Dat is een nachtmerrie met overstroomde steden, ondraaglijke hittegolven, landen die onbewoonbaar zijn en wijdverspreide honger en conflict”, legt ze uit in haar boek.

Meer klimaatvluchtelingen dan oorlogsvluchtelingen

Hoewel er miljoenen mensen op de vlucht zijn voor conflicten, zoals in Afghanistan, Syrië, Mali en Oekraïne, zijn er nog drie keer meer mensen op de vlucht door extreme weersomstandigheden, zoals droogte, hitte en overstromingen. De VN voorspelt dat dat aantal tegen 2050 tot anderhalf miljard mensen stijgt.

Momenteel ziet Vince weinig plaats om al die mensen een nieuwe thuis te bieden. Nochtans vluchten ze nu al richting landen met gematigdere landen en streken: denk aan Rusland, Schotland, Canada, België… De oplossing staat, volgens de auteur, in haar boek ‘Nomad Century’. Ze beschrijft het zelf als een blauwdruk: de nieuwe homo sapiens woont in het noordelijk halfrond in megasteden die bevolkt worden door strak geplande migratie, eet algen en insecten en werkt voor overheidsbedrijven in knelpuntberoepen. In ruil daarvoor krijgen ze huisvesting en sociale ondersteuning.

“Klimaatmigratie is onze oudste succesvolle overlevingsstrategie”, bepleit Vince haar oplossing. “We beseffen niet hoezeer migratie voorspoed brengt en we blokkeren het jammer genoeg voor onszelf.” Volgens haar hebben recente politici ervoor gezorgd dat “migratie een hatelijk, racistisch verhaal geworden is”. “We zien migratie als een veiligheidsissue, wat het niet is”, zegt Vince. Volgens haar zal migratie net dé oplossing zijn om het klimaatprobleem in de toekomst op te lossen.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/09/ocad-klimaat-tegen-begin-2023-van-klimaat-een-veiligheidskwestie-maken/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Wetenschapsjournaliste pleit voor geplande migratie als wapen tegen klimaatcrisis”

  1. Waarom zouden mensen vluchten voor het klimaat en naar ons landje komen, we hebben net enkele hittegolven gehad ten gevolge van de klimaatcrisis, in 2030 staat het water tot in Antwerpen blokletterde de regimepers enkele jaren geleden, elke dag hebben we de melding van de grote droogte maar wekelijks code geel voor wateroverlast en zelfs verleden jaar zei de premier dat we 41 klimaatdoden hadden de klimaatcrisis dus waarom zouden er mensen komen? Om de poen want die zien ook dat de regimepers liegt en ons tracht bang te maken.

Plaats een reactie

Delen