83 procent van alle Belgen vreest voor een wereldwijde klimaatramp indien we de consumptie van energie niet drastisch verminderen in de komende jaren. Dat blijkt uit de laatste klimaatenquête van de Europese Investeringsbank (EIB). Meer dan 6 op 10 denkt bovendien dat de Oekraïnecrisis een hefboom kan zijn voor de transitie naar hernieuwbare energie.
Ieder jaar peilt de EIB naar de gevoelens van mensen bij de klimaatverandering. Deze enquête werd in augustus afgenomen. Door de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis, de oplopende inflatie en de droge zomer en de doemberichten van politiek en media, lijken steeds meer Belgen zich zorgen te maken over de klimaatverandering.
Financieel-economische problemen
Terwijl Covid-19 vorig jaar nog de grootste uitdaging was volgens de meeste Belgen, zijn financieel-economische problemen vandaag het belangrijkst voor 80 procent van de respondenten. Op de tweede plaats komt het klimaat (54 procent). 73 procent van de Belgen heeft bovendien het gevoel dat de klimaatverandering hun dagelijkse leven beïnvloedt.
83 procent denkt dat als we ons verbruik van energie en goederen de komende jaren niet drastisch verminderen, we op een wereldwijde catastrofe afstevenen. Tegelijkertijd vindt 86 procent dat de overheid te traag reageert en denkt slechts 33 procent dat België erin zal slagen om zijn CO2-uitstoot tegen 2030 substantieel te verminderen.
Politiek en weersverschijnselen
Intussen blijven politieke partijen in ons land de klimaatzaak hoog in het vaandel dragen. Zo pleit Ecolo-Groen voor schadevergoedingen aan het Zuiden, omdat België in het verleden veel uitstoot veroorzaakte. “Rijkere delen van de wereld dragen een grotere verantwoordelijkheid in deze crisis. Dat zij instaan voor een deel van de schade en vernietiging die elders plaatsvindt, is niet meer dan rechtvaardig”, redeneert Kamerlid Kim Buyst (Groen).
Maar of elk extreem weersverschijnsel met grote schade een klimaatramp is, dat betwijfelen sommige mensen. “Dat is vreemd, want al die verschijnselen gebeurden vroeger ook en werden toen nooit in verband gebracht met het heersende klimaat”, schreef opiniemaker Jurgen Ceder vorige week nog.
Lees ook: