De Algerijnse vrouw die verdacht wordt van de moord op de 12-jarige Lola, had al 30 dagen eerder het bevel gekregen om het land te verlaten. Ze werd maandag aangeklaagd en in voorlopige hechtenis geplaatst.
Er komen meer details naar buiten rond de moord op de 12-jarige Lola uit Parijs. Dahbia B., de 24-jarige Algerijnse vrouw is hoofverdachte en wordt aangeklaagd voor moord, verkrachting, marteling en barbarij. De verdachte zou het slachtoffer naar het appartement van haar zus hebben gesleept, in hetzelfde gebouw als het kind wonen, en haar hebben gedwongen te douchen voordat ze seksueel misbruik en geweld pleegde met de dood tot gevolg, aldus het parket van Parijs.
Het motief voor de moord is nog niet vastgesteld. Het meest voor de hand liggende spoor is die van een gratuite moord, al sluit de politie andere pistes niet uit, zoals een mogelijke ruzie met de ouders. Na het uiten van zijn gedachten over de “gruwel” die de familie van de tiener heeft ervaren, vroeg meester Alexandre Silva, advocaat van de verdachte, de pers dat de “geruchten” ophouden over de zaak en herinnerde aan het principe van het vermoeden van onschuld. Hij verwierp daarmee het “gerucht” van een moord die in verband zou worden gebracht met orgaanhandel, die “nooit deel heeft uitgemaakt van de debatten” en die “er nooit deel van zal uitmaken”. De advocaat verwierp ook de hypothese van “rituelen op kinderen”.
Illegaal in Frankrijk
Maandagavond kwam naar buiten dat de 24-jarige Dahbia B. in 2016 in Frankrijk aankwam met een verblijfsvergunning voor studenten, die nu is verlopen. Ze kreeg dertig dagen geleden het bevel om het grondgebied te verlaten.
Op 21 augustus werd Dahbia B. gearresteerd door de lucht- en grenspolitie terwijl ze probeerde het vliegtuig te nemen. De agenten merkten op dat haar verblijfsvergunning ongeldig was. Ze had dus een verplichting gekregen om het grondgebied te verlaten, meldt BFMTV. De jonge Algerijnse vrouw was bij de politie al gekend, niet als dader maar als slachtoffer. Naar verluidt kreeg ze in 2018 te maken met huiselijk geweld.
Een vriend van Dahbia B., een man van 43 jaar, wordt er ook van beschuldigd haar te hebben geholpen het lichaam van het slachtoffer naar Asnières-sur-Seine te vervoeren. Hij zou toen een Uber hebben gebeld voor Dahbia B. om terug te keren naar Parijs, in het 19e arrondissement met dezelfde koffer. Hij werd aangeklaagd voor het verbergen van een lijk en onder gerechtelijk toezicht geplaatst. Ook hij is geboren in Algerije.
(Lees verder onder de tweet.)
Politieke reacties
Er wordt hevig gereageerd op de moord van het jonge meisje. Eric Zemmour vraagt zich af: “Wanneer zullen we onze kinderen verdedigen tegen deze Francocide die altijd door dezelfde mensen worden gepleegd, altijd ten nadele van dezelfde mensen?” Zijn partijgenoot Damien Rieu stelt vast dat er “geen betogingen komen, geen grote verontwaardiging is in de media, geen knielende sportlui en geen minuut stilte in het parlement.” Zijn conclusie: “Lola is maar een klein Gallisch meisje, haar lot interesseert niemand.”
Bruno Retailleau, voorzitter van Les Républicains in de Franse senaat reageerde dat hij de taboes in het publieke debat beu is: “Dit drama wekt een gevoel van opstand op, vanwege de gruwel van de misdaad, maar ook de beschaamde stilte rond de identiteit van mogelijke criminelen. Waarom durven zoveel media en politici niet duidelijk te zeggen dat de hoofdverdachte een Algerijnse vrouw is in een onregelmatige situatie?”
Marine Le Pen van Rassemblement National noemt de onthullingen van het profiel van de verdachte “een schoolvoorbeeld van de ongecontroleerde aard van illegale immigratie ins ons land. Het debat moet beginnen…eindelijk.” Brigitte Macron noemde het een “afschuwelijk drama en ondraaglijke tragedie”. Opvallend, haar man, president Emmanuel Macron sprak zich nog niet uit over de zaak. Meer nog, op maandag stuurde hij een tweet de wereld in dat het 61 jaar geleden is dat de Franse Republiek de onafhankelijkheidstrijd van Algerije bestreed met dodelijk geweld. een “onvergeeflijke misdaad door de Republiek”. In de reacties eronder plaatsten de mensen berichten over de vermoorde Lola.
Lees ook: