Bouchez boos om schrappen Sinterklaasfilm: "Laten we stoppen met onze cultuur te vernietigen"

Georges-Louis Bouchez. Photo News

Cultuuroorlog

Bouchez boos om schrappen Sinterklaasfilm: “Laten we stoppen met onze cultuur te vernietigen”

Anton Schelfaut

Burny Bos, de producent van ‘Het Paard van Sinterklaas’, wil niet dat de prent nog wordt vertoond. In de succesvolle familiefilm komen immers Zwarte Pieten voor, maar Bos begrijpt nu naar eigen zeggen waarom veel mensen daar bezwaar tegen maken. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is niet opgezet met de beslissing om de Sinterklaasfilm niet meer te vertonen. Dat blijkt uit een tweet waarin hij de “ontsporingen van woke” aan de kaak stelt.

In ‘Het Paard van Sinterklaas’, een familiefilm uit 2005, probeert het Chinese meisje Winky Wong te begrijpen wie Sinterklaas is. Dat blijkt echter niet mee te vallen voor het meisje, dat recent met haar ouders naar Nederland emigreerde.

De 78-jarige producent van de film, Burny Bos, vindt het jammer dat ze toen Zwarte Pieten in de film hebben opgevoerd. “Daar hebben we niet goed over nagedacht”, geeft hij toe. “Ik snap nu waarom veel Nederlanders bezwaar maken tegen Zwarte Piet.”

Provocatie

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) stopte in 2019 al met het vertonen van de film. Tegelijkertijd voerde de NPO de officiële beleidsregel in om geen programma’s meer te maken of uit te zenden met zwart geschminkte pieten. “Ik vind dat heel verstandig, deze film moet nu niet meer vertoond worden”, oordeelt Bos. “Het is een rigoureus besluit, maar het is het enige juiste.”

Bos sluit echter niet uit dat ‘Het Paard van Sinterklaas’ over twintig jaar weer wel vertoond mag worden, weliswaar voorafgegaan door een disclaimer die de nodige duiding over Zwarte Piet verschaft. “Ik kan mij voorstellen dat de film juist door de Pieten van cultuurhistorische waarde kan zijn: als een les dat we van ver gekomen zijn”, besluit hij. “Maar om dat nu te doen, zou vooral een provocatie zijn voor mensen die terecht bezwaar maken tegen Zwarte Piet.”

Ontsporingen van woke

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez verzet zich op Twitter tegen de beslissing om de film niet meer te vertonen. “De ontsporingen van woke zorgen voor een samenleving met alleen nog dwaasheid en een eventueel schuldgevoel”, hekelt hij. “Laten we de tradities respecteren, de echte problemen oplossen. En stoppen met onze cultuur te vernietigen, ook in haar volkse aspecten.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

9 gedachten over “Bouchez boos om schrappen Sinterklaasfilm: “Laten we stoppen met onze cultuur te vernietigen””

  1. Nog één die 10 jaar te laat wakker wordt. Dat spelletje is al veel langer bezig en geen enkele politicus heeft ooit gereageerd. Na massaal protest van kijkers kon de VRT niet anders dan de geschrapte afleveringen van de kampioenen terug online zetten. We moeten massaal reageren op zulke dingen en gewoon doorgaan met onze tradities.

  2. Het is een anachronisme dat hier in 2020 veel tamtam wordt over gemaakt. Het is zoals met de herstelbetalingen: zij die nooit slaven hebben gehad moeten betalen aan zij die nooit slaven zijn geweest. Bij Zwarte Piet wordt dat: zij die nooit racistisch hebben gehandeld moeten zich voor hun gedrag verontschuldigen tegenover zij die nooit racistisch zijn behandeld. Maar ja, de woke rage stelt dat uw huidskleur bepaalt of je een onderdrukker bent dan wel een onderdrukte. Probeer dan nog eens te beweren dat men in de 21ste eeuw het sektarisme achter zich heeft gelaten. We zijn met zijn allen even belachelijk als die nozems van honderden jaren geleden.

  3. Als een les dat we van ver gekomen zijn? Ja, waar zaten we in 2005 toch met onze gedachten, zomaar een leuke kinderfilm maken waar heel de familie van kan genieten. We hadden toen al moeten beseffen dat we sint en piet alleen mogen opvoeren als wietpaffende moslimtransgenders met een echt kleurtje.

  4. “Sinterklaas” en zijn neger knecht “Zwarte Piet” zijn levende monumenten van onze Vlaamse cultuur. Het getuigt van pure en onversneden, masochistische Oikofobie om op onze hoogstaande EigenVolkse Vlaamse Kultuur zo te willen spuwen uit politiek-correct geïndoctrineerde verdwazing.

  5. Haha, die wokers toch, reuze goed, zigeuner mag al niet meer als je busfirma al 75 jaar zo noemt , neger ook niet dan noem ik ze maar “kankerbelg” want daar reageren ze niet op en natuurlijk het beste mag blijven en noem ik ze verder islaMIETJES, mooi toch.

Plaats een reactie

Delen