Britse eerste minister Liz Truss gooit na 44 dagen al de handdoek in de ring en stapt op

Shutterstock

Uncategorized

Britse eerste minister Liz Truss neemt na 44 dagen ontslag

Carl Deconinck

Liz Truss heeft tijdens een verklaring bij Downing Street aangekondigd dat ze aftreedt als premier. Er moet nu snel een nieuwe verkiezing komen om een nieuwe partijleider te kiezen. Binnen de Conservatieve partij heerst er complete chaos.

Sprekend buiten Downing Street 10, zei ze: “Ik erken echter dat ik gezien de situatie het mandaat waarop ik door de Conservatieve Partij ben gekozen niet kan uitvoeren. Ik heb daarom met Zijne Majesteit de Koning gesproken om hem te laten weten dat ik ontslag neem als leider van de Conservatieve Partij.”

“Vanmorgen ontmoette ik de voorzitter van het 1922 Committee Sir Graham Brady. We hebben afgesproken dat er binnen een week een leiderschapsverkiezing zal worden afgerond. “Dit zal ervoor zorgen dat we op een pad blijven om onze begrotingsplannen te realiseren en de economische stabiliteit en nationale veiligheid van onze landen te handhaven. Ik blijf premier totdat er een opvolger is gekozen.” In minder dan 2 minuten maakte Truss zo een einde aan haar premierschap, dat slechts 44 dagen duurde. Daarmee is ze de kortst regerende premier in de Britse geschiedenis.

(Lees verder onder de tweet.)

https://twitter.com/GBNEWS/status/1583075902212411397?s=20&t=WvETKD8IA3WmCnWFUkx87w

Foute keuzes

Truss had aan het begin van haar legislatuur een beleid nagestreefd van forse belastingverminderingen, maar deze werden niet gedekt door lagere overheidsuitgaven. Als oplossing offerde ze de medeverantwoordelijke minister van Financiën Kwai Kwarteng  op en beloofde ze de situatie zelf mee recht te helpen trekken. Ze benoemde Jeremy Hunt als nieuwe minister die prompt alle vorige beslissingen terugdraaide. Truss zelf beloofde premier te blijven te midden het geloof van velen dat haar positie compleet onhoudbaar was geworden.

Binnen de Conservatieve partij lijkt elke consensus zoek. Gisterenavond nog was er een stemming over fracking die helemaal in het honderd liep. Voor velen was dit de druppel dat de partij niet meer onder haar leiderschap verder kon. Vandaag trok ze dan haar conclusies.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Britse eerste minister Liz Truss neemt na 44 dagen ontslag”

  1. Onze (getrouwde) eerste minister heeft geprobeerd een pornopoes te benaderen maar je ziet van hier dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt en zijn ontslag geeft. Het verschil tussen het VK en Belgistan.

Plaats een reactie

Delen