De christelijke vakbond ACV organiseert op 9 november een brede algemene actie- en stakingsdag, uit protest tegen de koopkrachtcrisis waar heel wat mensen zich in bevinden. Onafhankelijk Kamerlid Jean-Marie Dedecker kan maar weinig begrip opbrengen voor de stakingsplannen van het ACV. “Op het moment dat alle ondernemingen kreunen onder de hoge energiefacturen, gaat de vakbond zich profileren en ze nog dieper de grond inboren”, hekelt hij in een Terzake-debat met PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw.
In tegenstelling tot Dedecker steunt Hedebouw de stakingsplannen van het ACV wel. Hij begrijpt dat de “werkende klasse” op straat komt om een duidelijk signaal uit te zenden naar de Vivaldi-regering.
“Meer en meer Belgen zijn woedend omdat ze hun energiefacturen niet meer kunnen betalen”, schetst de PVDA-voorzitter. “Ze gaan werken om hun benzine en gas te betalen. Anderzijds zijn er actoren zoals Engie Electrabel die 9 miljard euro ‘overwinst’ boeken. We moeten de kleine bedrijven kunnen helpen, maar het probleem is dat de grote bedrijven onze economie kapotmaken.”
Staken is volgens Dedecker niet de oplossing voor mensen die vrezen dat ze hun rekeningen niet meer zullen kunnen betalen. “Samen met Luxemburg is België het enige land waar de lonen geïndexeerd zijn. Dat betekent dat de lonen worden aangepast aan de onkosten. Dat is uniek in de wereld. Overal noemt men dat een loonsverhoging.”
(Lees verder onder de tweet.)
Gijzeling
Het veiligheidspersoneel van Security Masters op de luchthaven van Charleroi legde de voorbije twee dagen het werk neer omdat het ontevreden is over de beslissing van BSCA Security – een onderaannemer van de luchthaven – om de veiligheidscontroles van de passagiers toe te kennen aan twee operatoren in plaats van één. Volgens Dedecker gaat het hierbij echter niet om een staking.
“Voor mij is dat een gijzeling van en pestgedrag tegen de reiziger”, hekelt het onafhankelijk Kamerlid. “Het is een ongeschreven wet dat de vakbonden in crisistijden staken. Ze hebben geen rechtspersoonlijkheid, dus je kan ze nooit ter verantwoording roepen. In plaats van te staken, zouden ze nu de ondernemingen moeten steunen.”
Activering
De Vivaldi-regering streeft naar een tewerkstellingsgraad van 80 procent, maar zelfs binnen de regering twijfelt men aan de haalbaarheid ervan. “Het probleem is dat de lonen in veel sectoren niet hoog genoeg zijn”, oordeelt Hedebouw. “We moeten de lonen herwaarderen. Ook de uren moeten beter worden verspreid.”
Dedecker meent dat het niet zo moeilijk is om de activiteitsgraad te verhogen. Hij schuift twee concrete oplossingen naar voren. “Ten eerste moet je de werkloosheid beperken in de tijd. België is het enige land in Europa waar dat nog niet het geval is”, legt hij uit. “De tweede manier om meer mensen aan het werk te krijgen, is het wegwerken van de werkloosheidsval. Dat kan door een belastingvrije som van 15.000 euro – het bedrag van een leefloon – in te voeren, zodat het loont om te gaan werken.”
“In Wallonië heeft men een tewerkstellingsgraad van 64 procent, die bovendien is achteruitgegaan”, besluit Dedecker. “Om die te verhogen naar 80 procent, moeten 660.000 mensen aan het werk.”