Sarah

Staatssecretaris voor Gendergelijkheid Sarah Schlitz (Ecolo)

Binnenland politiek

Dodelijk geweld op vrouwen is vanaf nu afzonderlijk misdrijf

Wannes Neukermans

Dodelijk geweld op vrouwen zal vanaf nu door de politie en het parket als een apart misdrijf in de strafwit geregistreerd worden. Dat besliste de federale regering, op vraag van staatssecretaris voor Gendergelijkheid Sarah Schlitz (Ecolo). Op die manier wil Schlitz officiële cijfers over dodelijk geweld tegen vrouwen verzamelen. Dat schrijft vrt nws.

Staatssecretaris Schlitz wil een duidelijker zicht krijgen op de opvang van het fenomeen ‘femicide‘. De term betekent het doden van vrouwen en meisjes, gewoon omdat ze vrouw zijn. Tot op heden houdt de Belgische overheid geen cijfers per geslacht bij over moorden.

Partnergeweld

De omvang van het femicideprobleem moet dus gekend worden, volgens Liesbeth Stevens, professor Seksueel Strafrecht en adjunct-directeur van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. “Risicotaxatie is gedurende de hele opvolging van een geval partnergeweld heel belangrijk”, zegt Stevens. “Dat wordt met deze wet nu mogelijk gemaakt.”

De Belgische overheid houdt geen statistieken bij over het aantal vrouwen dat vermoord wordt, maar volgens de Verenigde Naties zijn wereldwijd 81 procent van de moordslachtoffers mannen.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2021/08/lgbt-activisten-protesteren-tegen-femicide-naar-aanleiding-van-moord-op-directrice-spa-francorchamps/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

11 gedachten over “Dodelijk geweld op vrouwen is vanaf nu afzonderlijk misdrijf”

  1. Welke godsdienst bestempeld vrouwen als minderwaardig ? Juist de islam ! We blijven de toestroom van die ideologie toch maar tolereren, de EU op kop. Deze laatste beschouwd de islam als een godsdienst waarmee niks aan de hand is. Ze vergeten dat in de meeste moslimlanden de islam en de politiek één zijn en de vrouwen er bijgevolg geen rechten hebben.

  2. Wanneer we categorieën van mensen beginnen uitvinden, zijn we heel slecht bezig. Man, vrouw, homo en alfabet, blank, zwart, geel,rood… Mensen zijn mensen en dienen een gelijkwaardige behandeling te krijgen. Ook wat de strafwet betreft. Geen enkel dodelijk geweld is minderwaardig, wat deze wet impliceert. We zijn de trappers kwijt.

  3. Vrouwen die vermoord werden, door intrafamiliaal geweld, omdat de politie en het gerecht hun smeekbedes voor bescherming niet ernstig namen (sic). Het schuldverzuim bij de flikken en het parket terzake, hoelang gaat de wetgevende- en uitvoerende macht het schuldig verzuim van deze overbetaalde groep nog tolereren? Quid de vrouwenverkrachtingen wanneer gaat onze liberale minister van justitie, Vincent Van Quickenborne, zijn belofte inlossen en deze misdaden adequaat beteugelen? Alvast een tip: bij ontdekking van de feiten arrestatie + uitvoering van voorlopige hechtenis tot na het proces.

  4. staatssecretaris voor gendergelijkheid??? gaat misdrijven tegen vrouwen apart beteugelen, van gendergelijkheid gesproken, hoe meer zet zicht uitten tegen discriminatie des te meer ze zelf discrimineren. Daar waar de logica eindigt, daar begint extreem links. Mannen en vrouwen wil ze overal gelijk behandelen en ze doen net het tegenovergestelde.

  5. Wat een idiote wet. Vrouwen maken net het minste kans om slachtoffer te worden van dodelijk geweld. In oorlog en in vredestijd. Die cijfers zijn internationaal bekend en ja sorry, het is gwn zo. Een professor zou beter moeten weten ipv zichzelf te wikkelen in een slachtofferrol. Het equivalent zou zijn wanneer mannen plots vragen om heldendaden door mannen als aparte categorie te vermelden om affirmatie te krijgen voor hun gender defect. Het klinkt idioot!

  6. Ik kan moeilijk geloven, dat er geen moord statistieken bestaan in ons land, gebaseerd op leeftijd, geslacht enz? Wat gebeurt er met alle informatie die de politie en het parket verzamelen? Dit lijkt me onzin.

Plaats een reactie

Delen