Partijcongres AfD kent vroegtijdig slot wegens uiteenlopende visies over oorlog in Oekraïne

Screenshot AfD - Facebook

Uncategorized

Duitse linkse partijen willen AfD-partij verbieden

Carl Deconinck

De Duitse SPD-politica Dorothea Marx sprak zich uit voor een verbod op de AfD. Die Linke sloot zich daarbij aan. Aanleiding zijn handelingen door het Bureau voor de bescherming van de Grondwet.

De Duitse binnenlandse inlichtingendienst oftewel de Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) heeft al langer de nationalistische AfD in het vizier. Eerder dit jaar besloot de rechtbank dat de partij als “verdachte entiteit” mag gezien worden. Door het vonnis hebben de binnenlandse inlichtingendiensten een vrijkaart om de nationalistische partij “te surveilleren”.

Haat en opruiing

 “Het volgende is logischerwijs een verbodsprocedure”, benadrukte de SPD-politica. Volgens Marx is het ook mogelijk om individuele staatsverenigingen te verbieden. “Haat en opruiing van de AfD mogen niet langer worden gelijkgesteld met democratische vrijheid van meningsuiting.”

(Lees verder onder de tweet.)

Ze kreeg steun van de politica van Die Linke Katharina König-Preuss, die zelf betrokken is bij Antifa. “Een verbod kan helpen om de AfD staatsgelden te ontnemen”, aldus het parlementslid. “De partij strijdt niet minder dan de NPD tegen de menselijke waardigheid, het principe van democratie en de rechtsstaat.”

Scheiding der machten

Stefan Möller, die voor de AfD in het parlement van Thüringen zetelt, vindt dat Marx de scheiding der machten ondermijnt. Ze zit namelijk in “het schijncontroleorgaan voor de Verfassungsschutz” in Thüringen.

In Duitsland kan alleen het Bundesverfassungsgericht beslissen over het verbod van een partij. In het verleden werden alleen de Socialistische Reichspartij (1952) en de KPD (1956) verboden. Overeenkomstige procedures tegen de NPD mislukten nadat de hoogste Duitse rechter bij de eerste poging niet kon verduidelijken hoe groot de invloed van informanten van het Bureau voor de Bescherming van de Grondwet was. In de tweede poging besloot Karlsruhe dat de NPD weliswaar de vrije democratische basisorde wilde afschaffen, maar uiteindelijk te onbeduidend was.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/09/duitse-geheime-dienst-beheert-en-gebruikt-honderden-rechts-extremistische-nepaccounts/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

6 gedachten over “Duitse linkse partijen willen AfD-partij verbieden”

  1. Die Linke,de nazaten van de SED,die in de DDR de Vopo’s op hun eigen burgers lieten schieten die probeerden naar het Westen te vluchten!Sommige van die voormalige SED smeerlappen waarvan sommigen gelinkt zijn aan de Stasi maken nog steeds deel uit van het hedendaagse Duitse politieke toneel!Tijdens een interview van Holocaust overlevende en nazi-jager Simon Wiesenthal in 1993 zei deze dat als men kijkt naar de onderdrukking van het eigen volk,de Stasi onder Mielke,veel erger was dan de Gestapo!

  2. Misschien zou een verbod op de SPD of Die Linke best wel nuttig zijn om eens wat common sense in die hoofden te krijgen. Behandel een ander niet zoals je zelf nooit behandeld zou willen worden.

  3. In België is dat al lang zo. Groen heeft gezorgd voor een cordon sanitaire rond het Vlaams Blok, nu Vlaams Belang. Als je partijen, die je niet zinnen, niet bij verkiezingen kan verslaan, dan verbiedt je ze of maakt je slinkse afspraken om te vermijden dat ze kunnen meeregeren. Ik dacht dat in een democratie de kiezer bepaalt wie hem/haar vertegenwoordigd. Bepaalde EU landen hebben blijkbaar lak aan de stembusuitslag, maar partijen verbieden is net een stap te ver.

  4. Zo is het : je verkondigt dat je de Democratie steunt, meer nog dat jij de Democratie bent. Daarna zeg je dat je enkel op de Democratie mag stemmen en klaar is Kees. Simpel toch.

  5. Links raaskalt over “diversiteit” maar niet qua Vrijheid van Meningsuiting want al wat niet volledig congrueert met de Linkse ideologie wordt door die door PoCo-propaganda-gehersenspoelden als vermeende “haatspraak” (sic) gestigmatiseerd, de voorbeelden zijn legio.

Plaats een reactie

Delen