Klimaatprotest eindigt in een gênante sisser

Foto via Facebook

Uncategorized

Duitsland worstelt met Chinese invloed in haven van Hamburg

Carl Deconinck

In Duitsland staat de gedeeltelijke verkoop van de haven van Hamburg hoog op de politieke agenda. Belangrijkste kandidaat-koper is het Chinese staatsbedrijf Cosco, maar dat ligt omwille van geopolitieke redenen erg gevoelig. De Groenen en FDP zijn tegen die verkoop, bondskanselier Scholz wil de verkoop wel zien doorgaan.

Het probleem rond het langer openblijven van de kerncentrales is nog maar net – tijdelijk – opgelost, of er is een nieuw groot conflict binnen de Duitse regering. Dit keer gaat het over de verkoop van de Hamburgse haven. Het ziet ernaar uit dat Scholz opnieuw de knoop zal moeten doorhakken. Men verwacht dat hij de verkoop van havenaandelen aan een Chinees staatsbedrijf mogelijk wil maken, ondanks de waarschuwingen van alle zes ministeries die bij de audit over de verkoop betrokken zijn.

De deadline voor het investeringsherzieningsproces verstrijkt op 31 oktober. Dat bevestigt een woordvoerder van het federale ministerie van Economische Zaken. Een verlenging van de termijn zou echter mogelijk zijn als alle partijen het eens waren. Als de termijn niet wordt verlengd en er geen kabinetsbesluit is, wordt dit de facto beschouwd als goedkeuring.

China-strategie

De verkoop, die vorig jaar al werd overeengekomen, zou dan kunnen worden afgerond en het Chinese staatsbedrijf Cosco zou 35 procent van de werkmaatschappij van de Hamburgse containerterminal Tollerort kunnen overnemen. Er zijn in totaal vier terminals in de haven van Hamburg. De Groenen en FDP vinden dat het risico op Chinese afhankelijkheid te groot zou worden indien Cosco één van de terminals gedeeltelijk overneemt. Binnen de federale regering dringen met name de Groenen en de FDP al sinds het begin van de stoplichtcoalitie aan op een heroriëntatie van het Duitse China-beleid. Een gezamenlijke China-strategie is al maanden in de maak. Wanneer die precies gepresenteerd zal worden, is nog open. De Duitse geheime diensten lieten een gelijkaardig alarmerend geluid horen. Duitsland bleek eerder al bijzonder afhankelijk van Russisch gas, waardoor het land nu extreme maatregelen moet nemen.

Geïsoleerd

Bondskanselier Scholz lijkt momenteel geïsoleerd binnen de federale regering met zijn positie. Het debat komt ook voor hem op een delicaat moment. Begin november is hij van plan naar China te reizen voor een inaugureel bezoek. Hij zal er vergezeld worden door een zakelijke delegatie. Waar hij bij het debat over kernenergie twee partijen had die een andere kant uitwilden, vormen de groenen en liberalen nu een front. Een eenzijdige beslissing nemen is dus minder evident.

Op het spel staat de bescherming van kritieke infrastructuur, maar ook een veelbelovend economisch project in een belangrijke haven. Indien China teveel macht krijgt, zal Duitsland ook door dat land chanteerbaar zijn. De economische betrekkingen tussen beide landen zijn momenteel minder goed. China is veruit de grootste handelspartner, al jaren nummer één in import en nummer twee in export na de VS. De betrekkingen tussen China en Hamburg zijn al zeer lang intens.

Er zou nu sprake zijn van een compromis waarbij Cosco een kleiner deel van de Tollerort-terminal over mag nemen: geen 35 procent, maar 24,9 procent. Als minderheidsaandeelhouder zou de Groep dan formeel geen invloed kunnen uitoefenen op de inhoud van het management. Normaal gezien valt de finale beslissing op woensdag.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/10/duitsland-verlengt-levensduur-van-3-resterende-kerncentrales/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Duitsland worstelt met Chinese invloed in haven van Hamburg”

  1. Het is toch overduidelijk dat China zijn politiek-economische tentakels via de havens overal ter wereld meer invloed wil hebben. Op alle vlakken infiltreren de Chinezen de rest van de wereld, Afrika is het beste bewijs, daar legt men wegen aan en infrastructuurwerken in ruil voor grondstoffen, daar lees je weinig over omdat het Westen nu eenmaal gewoon is dat de Afrikaanse leiders zo corrupt als wat zijn. De rol van de VS als economische grootmacht is duidelijk uitgespeeld. En de EU staat er bij en kijkt ernaar.

Plaats een reactie

Delen