Els Van Doesburg. Photo News

Uncategorized

Els van Doesburg (N-VA) doet huwelijksaanzoek aan cd&v: “Samen nieuw verhaal schrijven als brede Vlaamse volkspartij”

Anton Schelfaut

In een interview met De Zondag reikte N-VA-politica Els van Doesburg dit weekend de hand aan cd&v. De Antwerpse schepen is van mening dat beide partijen, die ze “natuurlijke bondgenoten” noemt, niet naast elkaar kunnen blijven bestaan. Haar pleidooi voor een brede Vlaamse volkspartij op de schouders van N-VA viel echter op een koude steen bij cd&v-voorzitter Sammy Mahdi. “Het kan snel keren, dit is een speciaal huwelijksaanzoek”, reageerde hij in De Zevende Dag.

In het interview met De Zondag verklaarde Van Doesburg dat N-VA geen conservatieve partij is, “maar wel de partij waar conservatieven zich het meest thuis voelen”. Ook cd&v leunt volgens haar dicht tegen het conservatisme aan, waardoor beide partijen “natuurlijke bondgenoten” zouden zijn. “Er is geen plek voor twee gelijkaardige partijen in ons politieke landschap. N-VA en cd&v kunnen niet naast elkaar blijven bestaan”, oordeelde ze. Concreet pleit Van Doesburg voor een brede Vlaamse volkspartij, waarbij haar partij cd&v op de schouders neemt.

Van Doesburg betreurt dan ook wat er de voorbije weken tussen beide partijen is gebeurd. Cd&v hield het been stijf tijdens de begrotingsonderhandelingen binnen de Vlaamse regering, waardoor minister-president Jan Jambon (N-VA) zijn Septemberverklaring met enkele dagen vertraging moest afleggen. “Het resultaat is een slagveld en allerlei onzinnige analyses over die is verloren of die is vernederd”, hekelde de Antwerpse schepen. “Maar welke burger is daarmee bezig? Nobody gives a shit.”

“Speciaal huwelijksaanzoek”

Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi noemde het voorstel van Van Doesburg “een speciaal huwelijksaanzoek”. “Ik heb een paar keer van hen gehoord dat we eerst vernietigd en kapotgeslagen moesten worden. Het kan snel keren”, reageerde hij in De Zevende Dag.

Mahdi ziet ook enkele “fundamentele verschillen” tussen N-VA en cd&v, zoals gebleken is tijdens de gesprekken over de begroting van de Vlaamse regering. “Wij zijn daensisten, wij nemen het op voor een sterk, sociaal en warm Vlaanderen”, besloot hij. “Ik had die bondgenoot een aantal dagen geleden graag gezien toen we vroegen om de kinderbijslag te indexeren, nu veel gezinnen afzien. Dat leek toen moeilijk te zijn. Dus er is toch nog wel wat werk aan de winkel.” 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

13 gedachten over “Els van Doesburg (N-VA) doet huwelijksaanzoek aan cd&v: “Samen nieuw verhaal schrijven als brede Vlaamse volkspartij””

  1. Heeft de NVA zichzelf nog niet voldoende schade toe berokkend, door de broek te laten zakken voor de Fluppe, de Socialisten en de mysterieuze moslim vriend van De Wever, dat de cd & vee nu ook moet opgevrijd worden ? Meer trado dan dat kan de NVA niet meer worden. De schrik voor Vl. B. zit er , blijkbaar, goed in. Aan alle NVA mandatarissen: laat de NVA niet kapot maken door de ego- tripperij van De Wever. Vorm een Vlaams front via samenwerking met het Vl. B. Weverke is, inderdaad, een politiek genie: Els van Doesburg dat voorstel laten doen (volgens zijn aanwijzingen, zonder zijn directe verantwoordelijkheid, mocht het verkeerd lopen) en den Theo wat reclamestunts laten opvoeren (baat het niet, dan schaadt het niet). Politici: bah !!

  2. Een verstandshuwelijk: CD&V dreigt te verdampen en N-VA heeft heimwee naar de Wetstraat. Win win operatie behalve voor de Vlaamsgezinden. Die vallen traditioneel buiten de prijzen.

  3. Een goede raad voor de N-VA. Als mensen wilden dat je met CDenV samen ging, zouden ze wel voor hen stemmen ipv jullie. Alsook, weet je wat het probleem is met jonge vrouwen die je voor hun uiterlijk aangenomen hebt? Ze hebben onnozele ideeën omdat iedereen hen steeds naar hun mond praat. Politiek is niet voor meisjes die nooit iets politiek betekend hebben. Tenminste, als je echt wilt winnen e.

  4. In deze tijden van ideologische eenheidsworst hebben we meer dan ooit verscheidenheid nodig in de politiek. Zonder keuzes tussen verschillende strekkingen geraakt onze democratie uiteindelijk uitgehold. De meerwaarde en identiteit van de CD&V lag ooit in de C van Christelijk en de V van Vlaams (Westers dus), maar wat blijft daar nu nog van over? Zelfs de voorzitter valt niet langer binnen het Christelijk en Westers profiel… Niet dat zijn voorgangers hier veel meer aan beantwoordden.

Plaats een reactie

Delen