Finland plaatste Russen die mobilisatie ontlopen bij Oekraïense vrouwen en kinderen op de vlucht voor de oorlog: "absurd"

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Finland plaatst Russen die mobilisatie ontvluchten bij Oekraïense vrouwen en kinderen: “Absurd”

Carl Deconinck

Finland heeft ervoor gekozen om zowel Oekraïense oorlogsvluchtelingen als Russische asielzoekers in dezelfde opvangcentra te huisvesten. Dat valt niet bij iedereen in goede aarde. Na veiligheidsklachten stuurde de Finse overheid dinsdag haar beleid bij.

Hoewel Rusland en Oekraïne al maandenlang een bloedige oorlog met elkaar uitvechten, heeft de Finse immigratiedienst vluchtelingen uit beide landen samen opgevangen. Volgens de dienst probeert de regeling rekening te houden met de gevoeligheid van de situatie. Toch lijkt het twijfelachtig of het een goed idee was om Oekraïense vrouwen en kinderen bij Russische jongemannen te plaatsen.

Het aantal Russische asielaanvragen is sterk toegenomen sinds Rusland een gedeeltelijke mobilisatie heeft afgekondigd. Mannen die in aanmerking komen om te gaan vechten aan het Oekraïense front, waar Rusland er stevig van langs krijgt, proberen onder die mobilisatie uit te komen door naar het buitenland te trekken. Finland is een van de topbestemmingen.

Tot nu toe zijn er nog geen specifieke incidenten tussen de verschillende bevolkingsgroepen waargenomen, maar de spanningen zouden snel aan het oplopen zijn. Geïnterviewde Oekraïense vrouwen in diverse opvangcentra geven aan zich onveilig te voelen sinds de komst van de Russen. Ze zouden confrontaties vrezen en de Russen zouden ’s nachts veel lawaai maken.

Hel

“We zijn uit de hel gekomen, en nu is dezelfde hel hier. Ze luisteren luid aan de telefoon naar Russische propaganda, maar ze willen niet naar het front gaan om te worden neergeschoten”, liet een Oekraïense vrouw optekenen in de krant. Ze verloor eerder haar eigen kamer aan enkele Russen en woont nu samen met haar ouders en kinderen.

Aanvankelijk verklaarden de Finse immigratiediensten dat Russen en Oekraïners in het verleden ook al in dezelfde centra zaten en er zich geen problemen stelden. Toch stuurden ze vandaag hun beleid bij. “Oekraïense en Russische asielzoekers zullen in de toekomst niet in dezelfde woonruimte in de opvangcentra wonen. Het belangrijkste is dat de mensen zich veilig voelen in Finland”, klinkt het.

Martti J. Kari, kolonel bij de inlichtingendiensten, noemde het eerdere opvangbeleid, waarbij Russen en Oekraïners samen werden opgevangen, “absurd”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Finland plaatst Russen die mobilisatie ontvluchten bij Oekraïense vrouwen en kinderen: “Absurd””

  1. Onderdak is onderdak dat het oekrains wicht er maar van geniet. De russen die niet vechten hebben het zelfde recht als afrikanen en afghanen. Ze mogen verdomme al blij zijn geld en onderdak te krijgen voor op kap van de belastingtaler.

  2. Als allebei oorlogvluchteling zijn moeten ze maar overeenkomen. Diegene die trammeland maakt onmiddellijk naar land van herkomst droppen en dat ze dan maar gaan vechten aan het front voor hun idealen.

Plaats een reactie

Delen