Goed nieuws voor EU-ambtenaren. Voorlopige berekeningen van de Europese Commissie geven aan dat de salarissen van eurocraten met maar liefst 6,9 procent zullen stijgen. De salarisverhoging geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 juli.
De loonsverhoging is is een gevolg van de automatische loonindexering in de EU en vooral aangedreven door de inflatie in Brussel. Omdat de prijzen daar drastisch zijn gestegen als gevolg van de energieprijzen, zouden de salarissen van eurocraten ook enorm stijgen. In een intern document van de begrotingsdirecteur van de Europese Commissie voor de Begrotingscommissie van het Europees Parlement is de impact nu gekwantificeerd.
De definitieve cijfers worden eind oktober gepresenteerd door het EU-bureau voor de statistiek Eurostat. Voorlopig houdt men het bij een salarisverhoging van 6,9 procent. Concreet betekent dit dat Commissievoorzitter Ursula von der Leyen 2.000 euro per maand extra krijgt. Een EU-commissaris zal elke maand 1.643 euro meer verdienen. Europarlementariërs tenslotte krijgen 632 euro meer en klokken af op 9.800 euro.
Privileges
Naast de hoge salarissen hebben EU-ambtenaren nog tal van andere privileges. Zo ontvangen ze buitenlandse toelagen, een hoge kinderbijslag, hulpmiddelen en een kostwinnerstoelage. Dat zorgt ervoor dat de lidstaten niet zo happig zijn om die salarisverhogingen toe te kennen. Ze pleiten voor een eenmalige opschorting van de indexering en willen zelfs dar “het bedrag en de duur” van de royale vergoedingen voor eurocraten en het bijzonder gunstige belastingstelsel voor de werknemers van de EU-autoriteiten worden herzien.
Deze zomer bedroeg de salarisverhoging nog 2,4 procent. Het is opmerkelijk dat eurocraten zo kunnen genieten van de automatische loonindexering, want de EU heeft al lang kritiek op landen die dit toepassen op de arbeidsmarkt, zoals België. Dit zou de inflatie nog meer aanjagen en slecht zijn voor de economie, menen ze. Maar voor zichzelf rekenen ze dit wel gul door.