Gewelddadige rellen in Franse school, leerlingen eisen opheffing verbod op het dragen religieuze kledij

Schermafbeelding. Twitter: Anonyme Citoyen

Uncategorized

Rellen in Franse school: leerlingen eisen opheffing verbod op dragen van religieuze kledij

Carl Deconinck

Het is bijzonder onrustig in de middelbare school Joliot Curie in het Franse Nanterre. Aanleiding is de overplaatsing van een wiskundeleerkracht, Kai Terada. Die militeerde zeer actief bij de vakbond. Intussen eisen de leerlingen nog andere zaken.

Bij rellen aan de school zijn veertien mensen gearresteerd. Twee agenten raakten gewond. Leerlingen vuurden projectielen af op de politie, die reageerde met traangas en rubberkogels. Op de school in Nanterre is het al wekenlang onrustig en de situatie verergert alleen maar. Er is een permanente staking van leraren aan de gang en sinds maandag blokkeren de leerlingen de school.

De situatie draaide uit op botsingen tussen studenten en de politie, die was ingezet om deze tweede dag van blokkade te voorkomen en de toegang van de 1.600 studenten tot de school te verzekeren, op verzoek van het ministerie van Onderwijs. Tien van de gearresteerden waren minderjarig, meestal tussen de 15 en 17 jaar oud. Vier van hen waren geen leerlingen van de school. De blokkade werd geleid door ongeveer dertig studenten en gevolgd door maximaal 250 mensen, aldus de prefectuur. De studenten beweren dat de blokkade door 90 procent van hen werd gesteund.

(Lees verder onder de tweet.)

Religieuze kledij

De leraren vinden dat de blokkadeactie uit de hand is gelopen omdat de politie naar de poorten van de school kwam. Ze zegden “geschokt” te zijn door de “wanverhouding tussen de ingezette politiemiddelen en de realiteit van een vreedzame blokkade door tieners voor hun school”. De studenten begonnen de blokkade onder meer om het herstel van huiswerkbegeleiding voor alle vakken en de opheffing van het verbod op het dragen van loszittende kleding zoals abaya’s – die als religieuze kledij worden beschouwd – te eisen, en om de wiskundeleraar te steunen die “zonder reden” werd geschorst.

“De studenten besloten vanmorgen de blokkade te herhalen omdat ze niet tevreden waren met de antwoorden die de directie de dag ervoor had gegeven”, verklaart Ahmed, een ouderejaarsstudent en lid van de studentenraad.

In een reactie hierop hebben de academie van Versailles, de Directie Departementale Diensten van het Nationaal Onderwijs en de directie van de school verzekerd dat zij “alle nodige maatregelen nemen om een constructieve dialoog met de leerlingen voort te zetten en terug te keren naar een schoolklimaat dat gunstig is voor hun succes”. Met de leerlingen zullen verschillende acties van participatie en expressie worden opgebouwd. In een persbericht heeft de prefect van het departement, Laurent Hottiaux, het geweld “krachtig” veroordeeld.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

11 gedachten over “Rellen in Franse school: leerlingen eisen opheffing verbod op dragen van religieuze kledij”

  1. De bladeren beginnen weer van de bomen te vallen dit jaar, het moment waar wankele zielen die niet in God geloven zich raar beginnen te gedragen. Zo zie je maar hoeveel collective waanzin er in mensen zit en dat ze vooral niet staan waarvoor ze pleiten.

  2. Een stem voor neo-liberalen en links liberalen (kaviaar socialisten), is een stem voor de islamisering van België en Europa. Bij N-VA noemen sommigen de islamisering inclusieve samenleving. Klinkt minder stuitend en om moslimstemmers te lokken schrijft de Vlaamse regering zelfs cheques voor projecten in Marokko. Vlaamse ministers weldra gekleed in een kaftan geleverd door een boetiek op de Meir. Van fictie naar realiteit?
    Jezus reisde omstreeks het jaar 30 op een ezel met zijn discipelen naar de in het jodendom heilige stad Jeruzalem. De blijde intrede in Antwerpen op een ezel. Moet kunnen.

  3. Met al die eenzijdige religieuze toestanden gaat de kwaliteit van het onderwijs er sterk op achteruit. Laïcité, moet de norm blijven. Geen uitingen van religieuze overtuiging in het publieke domein (zoals aan of in overheidsgebouwen en openbare scholen). In overeenstemming met Frankrijks grondwettelijke concept van secularisme, erkent de staat geen religieuze groepering.

Plaats een reactie

Delen