Duitse politie voert klimaatactiviste Greta Thunberg hardhandig weg bij protest

Shutterstock

Uncategorized

Greta Thunberg: “Duitse steenkoolcentrales zijn erger dan kerncentrales”

Carl Deconinck

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg zegt dat het “een vergissing” zou zijn voor Duitsland om zijn kerncentrales uit te schakelen als dat betekent dat het land meer kolen moet verbranden om aan voldoende elektriciteitsproductie te raken.

In Duitsland woedt het debat over de toekomstige sluiting van kerncentrales volop. Normaal gezien zou kernenergie eind dit jaar helemaal uitgefaseerd worden, maar de energiecrisis, aangevuurd door de oorlog in Oekraïne doet veel Duitsers twijfelen over de wijsheid van die politiek. Binnen de regering bestaat er grote verdeeldheid over.

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg vertelde de Duitse openbare omroep ARD dat het “een heel slecht idee was” om steenkool te verbranden wanneer er er nog kerncentrales actief zijn. Op de vraag of het beter zou zijn voor de planeet als Duitsland zijn drie resterende kerncentrales in bedrijf zou houden, antwoordde Thunberg. “Het hangt ervan af. Als we ze al hebben draaien, vind ik het een vergissing om ze te sluiten om ons te concentreren op steenkool.”

Groene weerstand

Minister van Economie Robert Habeck, van de anti-nucleaire Groene partij, suggereerde dat twee van de centrales uitzonderlijk tot april zouden kunnen werken, maar verzet zich om veiligheidsredenen tegen het langer laten draaien ervan. Habeck heeft afzonderlijk ingestemd met het reactiveren van verschillende elektriciteitscentrales die op kolen en olie draaien, om de energievoorziening te waarborgen na het besluit van Rusland om de aardgasleveringen aan Europa te verminderen.

Milieuactivisten waarschuwen dat Duitsland het risico loopt zijn klimaatdoelen niet te halen door meer fossiele brandstoffen te verbranden, terwijl conservatieve wetgevers zeggen dat de regering alle beschikbare middelen moet gebruiken om energie op te wekken gezien de gespannen energiesituatie, met afnemende voorraden en stijgende prijzen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

7 gedachten over “Greta Thunberg: “Duitse steenkoolcentrales zijn erger dan kerncentrales””

  1. Wat interesseert het mij wat die Zweedse Eco terroriste denkt over Duitsland. Witte dwangbuis weer aan en terug naar haar kamer en verder laten behandelen voor haar dwangneurose.

  2. Die groene idioten hebben jarenlang de regeringen onder druk gezet met medewerking van de media om kerncentrales af te breken, ze mocht zelfs de VN toespreken ,de ene autist adresseert de anderen, maar dank zij poetin-worden ze nu ontmaskerd.

Plaats een reactie

Delen