Vriend en vijand zijn het erover eens dat cd&v verleden week een slechte beurt heeft gemaakt. De komende weken zal moeten blijken of er in de relatie tussen cd&v en N-VA werkelijk iets gebroken is, dan wel of het slechts een beginnersfout van Sammy Mahdi was die door Hilde Crevits later dit jaar weer weggemasseerd kan worden.
Lenin zou ooit gezegd hebben dat er decennia zijn waarin er niets gebeurt, en dan weken waarin er decennia gebeuren. Dat er verleden week in de Vlaamse politiek decennia gebeurd zijn, is misschien wat overdreven. Maar alvast vanuit het perspectief van Egbert Lachaert zijn er verleden week twee jaren gebeurd, want voor het eerst was er weer even sms-verkeer tussen hem en zijn N-VA-collega Bart De Wever. En dat zegt toch wel iets.
Leerling-tovenaar
Het is mogelijk dat ook minister-president Jan Jambon en de rest van de N-VA een deel van de schuld moeten dragen voor het debacle van verleden week, maar toch staat ontegensprekelijk vast dat de hoofdrol vertolkt werd door cd&v-partijvoorzitter Sammy Mahdi. Op zoek naar wat politieke profilering als antwoord op alweer een slechte peiling, gokte hij op de indexering van het kindergeld, leek even zelfs bereid te zijn ‘all-in’ te gaan, zoals dat in het Engels heet, maar moest uiteindelijk inbinden. Pijnlijk is daarbij dat die kans op politieke profilering opdook door het korte wegvallen van cd&v-sterkhouder in de Vlaamse regering Hilde Crevits, en dat de politieke crisis pas bezworen raakte toen ze voldoende hersteld was om het ziektebed even te verlaten.
Het beeld dat Sammy Mahdi hierbij achterlaat is dat van de leerling-tovenaar, die geen meester was over de krachten die hij zelf had ontbonden in afwezigheid van de echte tovenaar bij de cd&v. Want inderdaad, het is goed er even aan te herinneren dat Sammy Mahdi nooit op de voorzittersstoel van de Vlaamse christendemocraten had gezeten als hij niet intern het fiat had gekregen van Hilde Crevits. Zo lang zit hij trouwens nog niet op die voorzittersstoel, en een beginnersfout moet hem dan ook vergeven kunnen worden, zeker bij een partij die zich nog steeds op het christelijke geloof beroept. Hij zal trouwens nog beginnersfouten maken, zo gaat dat nu eenmaal. Maar anderzijds moet toch ook opgemerkt worden dat hij er na het wegvallen van Hilde Crevits meteen bijzonder hard invloog.
Principes
Niettegenstaande dat nogal wat commentatoren een deel van de schuld voor het debacle ook bij de N-VA legden – nogal gretig en nadrukkelijk, als het je ons vraagt – denken we toch dat ze in die partij niet hadden zien aankomen dat de cd&v er ook nog enige principes op na zou houden. Misschien ook tot enige verbazing bij cd&v zelf. Sammy Mahdi gaf het trouwens zelf toe, tussen de lijnen, dat zoiets eigenlijk niet echt de gewoonte was bij de partij van het “onverwijlde” en de “vijf minuten politieke moed”. Amper 48 uur later waren die principes alweer zo goed als opgeborgen. We nemen aan dat de mediatrainer van Sammy Mahdi hem ondertussen stevig op het hart heeft gedrukt om dat p-woord de komende twaalf maanden niet meer in de mond te nemen.
Vier lange weken
Op zondag maakte Hilde Crevits bekend dat ze de komende vier weken op doktersbevel buiten strijd is. Het is nu uitkijken of Sammy Mahdi zijn lesje geleerd heeft en weer zijn ware plaats in de partij kent, dan wel die vier weken wil aangrijpen om te volharden in de boosheid. In het eerste geval hoeft er nog geen cd&v-man overboord te zijn, ook niet in het licht van de regeringsonderhandelingen van 2024. Egbert Lachaert zal dan toch nog even moeten wachten voor er ook een selfie met Bart De Wever inzit. Maar als Sammy Mahdi denkt dat hij nu de handen vrij heeft om zich voluit te profileren, ziet het er niet goed uit voor cd&v.
Herinner immers dat de tijd dat ze bij de N-VA het bloed konden drinken van Kris Peeters en de rest van de CD&V (toen nog met hoofdletters) echt niet zo ver achter ons ligt. Ook dat gedrag was toen ingegeven door een politieke profileringsdrang in de hoop de neerwaartse trend van de christendemocraten in de peilingen te kunnen ombuigen. Tevergeefs, zo bleek, wat ook de kiezer heeft het niet zo erg begrepen op stoorzenders die elke vorm van ernstig beleid alleen maar blokkeren. We betwijfelen het dat die tactiek vandaag zoveel beter zal werken, op een ogenblik dat de meeste Vlamingen vooral begaan zijn met hun energierekening, de prijzen in de winkels en nucleaire dreigementen vanuit het Kremlin.
Bezinnen
We wensen Hilde Crevits – uiteraard – een spoedig herstel toe. De vraag is of haar partij die vier weken ziekteverlof ook zonder al te veel kleerscheuren zal weten door te komen. Aan de top van de partij zou men zich daar beter toch eens diep over bezinnen, al was het maar omdat vier weken ziekteverlof een mens ook aan het denken kunnen zetten. En bijvoorbeeld tot de conclusie kan doen komen dat er meer in het leven is dan politiek alleen, zeker als men er ook zijn gezondheid bij begint in te schieten.